Τσέρνομπιλ: Μύθοι και αλήθειες | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τσέρνομπιλ: Μύθοι και αλήθειες

Το μεγάλο της χαρτί μετά το τέλος του Game Of Thrones αποφάσισε να παίξει η HBO, παρουσιάζοντας μας μία νέα σειρά ονόματι Chernobyl.

medlabnews.gr iatrikanea

Το μεγάλο της χαρτί μετά το τέλος του Game Of Thrones αποφάσισε να παίξει η HBO, παρουσιάζοντας μας μία νέα σειρά ονόματι Chernobyl.
Βασισμένο στην χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας, η σειρά έχει γίνει viral κυρίως για δύο λόγους.
Αρχικά, πολλοί μιλούν για μία σειρά φαινόμενο  καθώς έγινε το νούμερο 1 στην τηλεοπτική κατάταξη όλων των εποχών του IMDb. 
Συγκεκριμένα, στο IMDb το Τσέρνομπιλ έχει μέση βαθμολογία 9,7 αστέρων (από 10) από περίπου 140.000 χρήστες.
Η σειρά έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, παίρνοντας μεγαλύτερη βαθμολογία ακόμη και από το «Breaking Bad» (9,5) του AMC, το «Planet Earth II» του BBC (9,5), ακόμη και το «Game of Thrones» (9,3) σύμφωνα με την κατάταξη των τηλεοπτικών εκπομπών της IMDb.

Υπόθεση

Το «Τσερνόμπιλ» αφηγείται την ιστορία της έκρηξης του πυρηνικού σταθμού στην Ουκρανίας, από τη στιγμή της έκρηξης του αντιδραστήρα και μετά.
Η ψηφιακή έκδοση της σειράς θα κυκλοφορήσει στις 24 Ιουνίου, μια έκδοση που θα περιλαμβάνει  bonus σκηνές και συνεντεύξεις με τους πρωταγωνιστές και τους συντελεστές.



Μύθοι και αλήθειες

Το Bussiness Insider βρήκε τους μύθους και τις αλήθειες της σειράς που σπάει κάθε ρεκόρ.

Μύθος: Στο Τσέρνομπιλ η ραδιενέργεια ήταν σχεδόν διπλάσια από εκείνη της Χιροσίμα

Και οι δύο πυρηνικές καταστροφές ήταν τεράστιες, ωστόσο φαίνεται πως δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης.
Συγκεκριμένα, στη Χιροσίμα οι μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία προκλήθηκαν από την άμεση έκθεση στην ακτινοβολία.
Στην έκρηξη μιας πυρηνικής βόμβας, η ραδιενέργεια στην οποία θα εκτεθεί ένα άτομο έχει να κάνει με την απόσταση από την έκρηξη.
Ωστόσο από την άλλη πλευρά στο Τσέρνομπιλ η ραδιενέργεια εξαπλώθηκε από την ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να προκαλεί προβλήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αλήθεια: Οι Σοβιετικοί προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν ρομπότ για να καθαρίσουν το σημείο

Οντως σε διάσκεψη που έγινε το 1990, ο αξιωματούχος που επέβλεψε τις προσπάθειες καθαρισμού, Γιούρι Σεμιλενέκο, αποκάλυψε ότι οι Σοβιετικοί προσπάθησαν να καθαρίσουν την περιοχή με τηλεχειριζόμενα ρομπότ.
Ωστόσο αυτό δεν έγινε τελικά εφικτό, καθώς  τα ρομπότ άρχισαν να διαλύονται από τη ραδιενέργεια.
Αυτοί που είχαν τον κατάλληλο εξοπλισμό ήταν οι ΗΠΑ, ωστόσο των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, η Ουκρανία δεν ζήτησε την βοήθειά τους.

Μύθος: Δεύτερη έκρηξη θα «χτυπούσε» μεγάλο μέρος της Ευρώπης

Στο επεισόδιο γίνεται λόγος για μία νέα έκρηξη που θα μπορούσε να φτάσει σε ισχύ 2 έως 4 μεγατόνους, και θα οδηγούσε στην εξάλειψη «ολόκληρου του πληθυσμού του Κιέβου και ενός τμήματος του Μινσκ».
Η απελευθέρωση της ακτινοβολίας, δε, θα «επηρεάσει όλη τη Σοβιετική Ουκρανία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Λευκορωσία, την Πολωνία, την Τσεχοσλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Γερμανίας».
Ωστόσο από την πλευρά τους οι ειδικοί αναφέρουν πως αυτή η εκτίμηση, περί ισχύς 4 μεγατόνων, είναι υπερβολική.

Αλήθεια: Η τραγική ιστορία του νεκρού πυροσβέστη με την έγκυο γυναίκα του

Ο πυροσβέστης Βασίλι Ιγνατένκο και η σύζυγός του, Λουντμίλα  είχαν προγραμματιστεί να φύγουν για τη Λευκορωσία το πρωί της έκρηξης, αλλά τα σχέδια τους άλλαξαν όταν ο Βασίλι κλήθηκε να βοηθήσει στην κατάσβεση της φωτιάς στο εργοστάσιο τα ξημερώματα. Υποσχέθηκε ότι θα ξυπνούσε την σύζυγό του όταν επέστρεφε σπίτι, αλλά τελικά κατέληξε στο νοσοκομείο, μετά από σοβαρή αντίδραση του οργανισμού στην ακτινοβολία.
Όταν η Λουντμίλα  επισκέφθηκε τον σύζυγό της, της είπαν ότι δεν πρέπει ούτε να τον αγγίξει. Δεν ανέφερε καν  στους γιατρούς ότι ήταν έγκυος για να την αφήσουν έστω να τον δει.
Ο Βασίλι πέθανε 14 ημέρες μετά το ατύχημα και θάφτηκε σε ένα τσίγκινο φέρετρο. Η Λουντμίλα  γέννησε τελικά στο μωρό της, το οποίο όμως πέθανε μετά από τέσσερις ώρες.

Μύθος: Συνετρίβη ελικόπτερο λίγο μετά την έκρηξη

Η αλήθεια είναι ότι όντως συνετρίβη ελικόπτερο, αλλά όχι αμέσως μετά την έκρηξη, αλλά μετά από δύο εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης

Αποκαλύψεις για το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσερνομπίλ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων