Γεύματα αγάπης και αλληλεγγύης από Δήμους της Θεσσαλονίκης | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γεύματα αγάπης και αλληλεγγύης από Δήμους της Θεσσαλονίκης

Εκκλησία και δήμοι στρώνουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε άπορες οικογένειες - Μεγάλη είναι η στήριξη των ενοριών και στα παιδιά, στα οποία διασφαλίζουν το κολατσιό για το σχολείο
Γεύματα αγάπης και αλληλεγγύης σε περισσότερους από 12.000 ανθρώπους, άπορους, άστεγους, μετανάστες και εκατοντάδες οικογένειες που ζουν στο όριο της φτώχειας θα στείλουν και τα φετινά Χριστούγεννα εκκλησία και δήμοι της Θεσσαλονίκης, προσφέροντας γεύματα και πακέτα με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Πρόκειται για ανθρώπους της διπλανής πόρτας, άπορους, περιθωριακούς, μετανάστες και άστεγους, πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα, που κάποτε είχαν τη δουλειά τους, ή τη δική τους επιχείρηση, αλλά με την κρίση τα έχασαν. Οι άνθρωποι αυτοί, αναγκάζονται για μία ακόμη χρονιά να στήνονται στις ουρές των ενοριακών συσσιτίων και των δημοτικών κοινωνικών παντοπωλείων, για να παραλάβουν πακέτα με τρόφιμα που θα καλύψουν τις ανάγκες τους καθόλη τη διάρκεια των εορτών.
Η Μητρόπολη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως, που αποτελείται από 50 ενορίες, θα στείλει καλάθια με τρόφιμα και άλλα αναγκαία είδη σε περίπου 5.000 - 6.000 άπορες οικογένειες στη δυτική Θεσσαλονίκη για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στο σπίτι τους, ενώ από το γιορτινό συσσίτιο θα πάρουν πακέτο με φαγητό 8.500 πολίτες, οι οποίοι έτσι και αλλιώς σιτίζονται καθημερινά από τα συσσίτια των κατά τόπους ενοριών.
Όπως τόνισε μιλώντας στη «ΜτΚ» ο πατήρ Γεώργιος Μίλκας, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου στον Εύοσμο, μόνο στη συγκεκριμένη ενορία, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετά από αυτή των Αγίων Πάντων, κάθε μέρα παρασκευάζονται 420 μερίδες φαγητού για αντίστοιχο αριθμό πολιτών που αδυνατούν να το εξασφαλίσουν. Στη δε ενορία των Αγίων Πάντων πακέτα με φαγητό παραλαμβάνουν καθημερινά περίπου 600 άνθρωποι.
«Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη για όλους αυτούς τους ανθρώπους, καθώς συνεχίζουν να έρχονται για ένα πιάτο φαγητό. Είχαμε την ελπίδα ότι κάτι θα άλλαζε, ωστόσο διαπιστώνουμε ότι ο αριθμός τουλάχιστον στη Δυτική Θεσσαλονίκη παραμένει τραγικά μεγάλος» επισημαίνει και προσθέτει πως όσο υπάρχει ανεργία, τόσο οι οικογένειες θα προστρέχουν στα ενοριακά και δημοτικά συσσίτια που είναι ίσως η μόνη ελπίδα να επιβιώσουν.
Ο πατήρ Γεώργιος εξήγησε ότι τόσο η δική του ενορία, όσο και οι υπόλοιπες φροντίζουν και το κολατσιό των παιδιών, πρωινό και δεκατιανό, το οποίο, όπως είπε, οι γονείς παραλαμβάνουν με διακριτικότητα κάθε Σάββατο, ούτως ώστε να νομίζουν ότι τα ψώνισαν από το σούπερ μάρκετ. «Ψάξαμε πολύ για να βρούμε τρόπους, ώστε να υπάρξει η μέγιστη διακριτικότητα για αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και να μην προσβάλλουμε τα παιδιά που έχουν ανάγκη για φαγητό και για το σχολείο» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ειδικά όμως για τις μέρες των Χριστουγέννων, η κάθε ενορία μοιράζει ήδη από χθες καλάθια με τρόφιμα στις οικογένειες, προκειμένου να στρώσουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Χθες μάλιστα η παράδοση πακέτων σε δεκάδες οικογένειες έγινε από το Μητροπολίτη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως, κ. Βαρνάβα στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου, παρουσία του πατήρ Γεώργιου Μίλκα.
Δέματα αγάπης
Όχι μόνο ένα, ούτε δυο αλλά τρία μεγάλα τραπέζια αγάπης θα στρώσει η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς ανήμερα της ημέρας των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων. Η Ιερά Μητρόπολη έχει συνάψει συνεργασία με συγκεκριμένο εστιατόριο και δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους του συσσιτίου της είτε να γευματίσουν στο μαγαζί είτε να παραλάβουν το μαγειρεμένο χριστουγεννιάτικο φαγητό πακέτο για το σπίτι. Άλλωστε το κεντρικό συσσίτιο της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς εξυπηρετεί καθημερινά από εκατό έως τριακόσια άτομα. Στα δέματα που θα δοθούν θα περιέχονται χριστουγεννιάτικα γλυκά όπως κουραμπιέδες και μελομακάρονα, ενώ Παραμονή Χριστουγέννων και Παραμονή Πρωτοχρονιάς θα παρέχονται στο συσσίτιο δυο φαγητά. Την ίδια ώρα, για το εορταστικό δωδεκαήμερο οι δικαιούχοι θα έχουν την δυνατότητα να επισκέπτονται κάποιο από τα συνεργαζόμενα με την Μητρόπολη καταστήματα και να απολαμβάνει δωρεάν ένα ζεστό ρόφημα: καφέ, σοκολάτα ή τσάι. Στο μεταξύ, πέραν των κεντρικών δράσεων που πραγματοποιούνται από την Ιερά Μητρόπολη της περιοχής, καθεμία από τις 17 ενορίες θα πραγματοποιήσει αντίστοιχες δράσεις. Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες η Ενορία Αγίου Παντελεήμονος θα διανέμει εκατό δέματα αγάπης με είδη πρώτης ανάγκης, γλυκά, κοτόπουλο και κρέας.
Περισσότερες από 250 οικογένειες του δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη τις προηγούμενες ημέρες έλαβαν δέματα αγάπης από το Κοινωνικό Παντοπωλείο της περιοχής. Ο δήμος δεν θα πραγματοποιήσει κάποιο γεύμα, καθώς τέτοιες δράσεις πραγματοποιούν καθημερινά οι εκκλησίες της περιοχής οι οποίες προμηθεύουν τους ωφελούμενους με επιπλέον φαγητό για τις ημέρες που θα είναι κλειστές. Τα δέματα αγάπης του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη περιλαμβάνουν γλυκά όπως τσουρέκι, μελομακάρονα και κουραμπιέδες, ελαιόλαδο, όσπρια, φέτα, κοτόπουλο, κόκκινο κρέας, σνακ για τα μικρά παιδιά κ.ά. Στο μεταξύ, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε και η δράση «Εβδομάδα Αγάπης και Αλληλεγγύης» στη διάρκεια της οποίας συγκεντρώθηκαν τρόφιμα, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης.
Επιπλέον δέματα αγάπης με κρέας, λάδι, ζυμαρικά, όσπρια, ζάχαρη και είδη πρώτης ανάγκης δόθηκαν από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Καλαμαριάς για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Στις 30 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Δαρδαμανέλη, ο Άγιος Βασίλης θα μοιράσει δώρα στα παιδάκια των ωφελούμενων οικογενειών.
Στον δήμο Θερμαϊκού φέτος θα διανεμηθούν 150 δέματα αγάπης με τρόφιμα, κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Μεταξύ άλλων, θα δοθούν και δωροεπιταγές για σούπερ μάρκετ στους δικαιούχους.
Στο δήμο Θέρμης, μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν στις δράσεις αλληλεγγύης και στήριξης του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Από την αρχή της εβδομάδας έχει ξεκινήσει η τακτική διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τα 385 νοικοκυριά που ωφελούνται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Με τη διανομή, που θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, μοιράζονται δώρα για τα παιδιά των ωφελούμενων οικογενειών. Ειδικότερα, μαζί με τα τρόφιμα που διανέμονται ήδη, το Κοινωνικό Παντοπωλείο μοιράζει και τα 180 περίπου παιχνίδια και τα 100 βιβλία, από την προσφορά αγάπης και αλληλεγγύης των πολιτών κατά τη διάρκεια της Λευκής Νύχτας.
Χριστουγεννιάτικα… τρίποντα για καλό σκοπό
Χείρα βοηθείας σε περίπου διακόσιες άπορες οικογένειες τείνει ο δήμος Ωραιοκάστρου μέσα από τη δομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο δήμος Ωραιοκάστρου βοηθά οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα να στρώσουν το δικό τους γιορτινό τραπέζι. Ειδικότερα, τις τελευταίες ημέρες μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου του δήμου προσφέρθηκαν στις οικογένειες που εξυπηρετούνται από τη δομή τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Μάλιστα, για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του δήμου η κοινότητα Ωραιοκάστρου οργάνωσε πρόσφατα έναν φιλανθρωπικό αγώνα μπάσκετ ανάμεσα στον Σύνδεσμο Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Θεσσαλονίκης και την ομάδα μπάσκετ του Α.Τ. Ωραιοκάστρου. «Το Ωραιόκαστρο έβαλε τρίποντο στην ανθρωπιά», σχολίασε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης, καθώς η ανταπόκριση των πολιτών υπήρξε συγκινητική, με αποτέλεσμα στο πλαίσιο του φιλικού αγώνα μπάσκετ να συγκεντρωθούν μεγάλες ποσότητες τροφίμων, οι οποίες προσφέρθηκαν σε άπορες οικογένειες για τις ημέρες των γιορτών.
Το τουρνουά αγάπης που οργάνωσε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, ήταν μια ακόμη μια καλή αφορμή για τους πολίτες της περιοχής να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, καθώς στους αγώνες κολύμβησης, μπάσκετ, βόλεϊ και χάντμπολ που διεξήχθησαν, αντί εισιτηρίου, προσέφεραν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, για τους άπορους πολίτες, που τα παρέλαβαν από το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 200 σακούλες με τρόφιμα και άλλα είδη, καθώς και δώρα για τα παιδιά. Στόχος της προσπάθειας ήταν να κινητοποιηθεί η κοινωνία και να στηρίξει τις προσπάθειες που αναπτύσσονται συντονισμένα για τη συγκέντρωση τροφίμων ώστε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι να είναι στρωμένο με αγάπη και χαμόγελο για τους ευπαθείς πολίτες. Από την πλευρά της η υπηρεσία Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης–Συκεών εργάζεται εντατικά όλο αυτό το διάστημα για να ενισχυθεί το δημοτικό συσσίτιο και το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Πακέτα με φαγητό, αρκετά πιο ενισχυμένα, για τις μέρες των γιορτών θα διανεμηθούν σε 170 πολίτες που τα παραλαμβάνουν για το σπίτι τους, ενώ καλάθια με τρόφιμα, δώρα για τα παιδιά και είδη πρώτης ανάγκης θα λάβουν 267 οικογένειες της περιοχής που έχουν πραγματικές ανάγκες.
Καλάθια για το σπίτι
Περισσότερες από 180 οικογένειες στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Παύλου Μελά θα παραλάβουν πακέτα και καλάθια αγάπης, ενόψει των Χριστουγέννων, ενώ πάνω από 20 είναι αυτές στις οποίες θα τα παραλάβουν στο σπίτι από το προσωπικό του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς οι άνθρωποι αυτοί είναι ανήμποροι. Τα τρόφιμα που συγκεντρώνονται είναι λάδια, ζυμαρικά και άλλα προϊόντα μακράς διαρκείας, καθώς και είδη ατομικής υγιεινής.
Λόγω των γιορτών μάλιστα το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου, δέχθηκε δεκάδες δωρεές από καταστήματα και ετοιμάζει πακέτα με γλυκίσματα και δώρα για τα παιδιά των οικογενειών. Την ίδια ώρα χριστουγεννιάτικο γεύμα θα απολαύσουν 40-50 άνθρωποι που σιτίζονται καθημερινά από το δημοτικό συσσίτιο. Το φαγητό αυτό και στο δήμο Παύλου Μελά θα δοθεί σε πακέτα για το σπίτι.
Στους Αμπελόκηπους
Σε μία έμπρακτη συμπαράσταση στους πολίτες που αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, προχώρησε γνωστή εταιρία εμφιάλωσης δωρίζοντας δυο παλέτες με φιάλες επιτραπέζιου νερού στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης. Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος, Λάζαρος Κυρίζογλου, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες τόσο την εταιρία όσο και τους δεκάδες πολίτες της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι σε κάθε πολιτιστική εκδήλωση του δήμου προσφέρουν τρόφιμα και άλλα είδη ανάγκης για τις οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.
Γεύματα και δώρα από τον κεντρικό δήμο
Με πρωτοβουλία του κεντρικού δήμου Θεσσαλονίκης και την υποστήριξη του ΑΠΘ, αύριο Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου διοργανώνεται μεγάλο χριστουγεννιάτικο γεύμα αγάπης στη φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 13:00 και θα ολοκληρωθεί στις 15:00, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για σίτιση περίπου 600 ατόμων. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης, Χάρη Αηδονόπουλο, στις 27 του μήνα θα στρωθεί τραπέζι στη στρατιωτική λέσχη για περίπου 30 αστέγους. Τις περασμένες ημέρες πραγματοποιήθηκε επίσης μια χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα προσφυγόπουλα και τους γονείς τους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα React στο περίπτερο 12 της ΔΕΘ-HELEXPO, ενώ ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας συνοδευόμενος από τον κ. Αηδονόπουλο επισκέφτηκε παιδιατρικές και παιδοχειρουργικές κλινικές νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και μοίρασαν δώρα στα παιδάκια που νοσηλεύονται. Την ίδια ώρα, ο δήμος Θεσσαλονίκης μέσω των πέντε κοινοτήτων διένειμε σε δικαιούχους περισσότερες από 500 σακούλες με φρούτα, είδη πρώτης ανάγκης και κρέατα.
Αλληλεγγύη σε περισσότερες από 4.000 οικογένειες
Περισσότερες από 4.000 οικογένειες θα κάνουν Χριστούγεννα με πακέτα αγάπης από το δήμο Ελευθερίου Κορδελιού - Ευόσμου. Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής, μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ), ο δήμος θα διανέμει σε 3.8000 δημότες καλάθια με τρόφιμα, όπως ζυμαρικά, σάλτσες, μέλι, ζάχαρη και πέντε λίτρων τενεκέδες λαδιού. Την ίδια ώρα, το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου θα μοιράσει αγαθά σε περισσότερους από 450 δημότες. «Αποφασίσαμε φέτος να μη στήσουμε δημόσια χριστουγεννιάτικα γεύματα, αλλά να μοιράσουμε τρόφιμα σε όλους τους δικαιούχους, ώστε να κάνουν Χριστούγεννα στα σπίτια τους με τις οικογένειές τους. Θέλουμε οι δικαιούχοι να νιώθουν άνετα και όχι εκτεθειμένοι σε δημοτικούς χώρους» δηλώνει η Φωτεινή Πεσματζόγλου - Δεβετζή, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Ελευθερίου Κορδελιού - Ευόσμου. Επίσης, ο δήμος θα ενισχύσει με προμήθειες τα συσσίτια της εκκλησίας, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα σε ειδική δράση μοίρασε παιχνίδια και λιχουδιές σε περισσότερα από 100 παιδιά.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων