Με διαδικασίες εξπρές η ένταξη στην πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Με διαδικασίες εξπρές η ένταξη στην πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία

Ταχύτερη γίνεται πλέον η διαδικασία ένταξης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Ταχύτερη γίνεται πλέον η διαδικασία ένταξης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της πρώτης κατοικίας έχει καταστεί πιο ευέλικτη αφού πλέον οι αιτούντες δεν χρειάζεται να υποβάλουν κανένα δικαιολογητικό με την αίτηση για ένταξη σε ρύθμιση
Αυτό, σε συνδυασμό και με τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων και από δικηγόρους για λογαριασμό πελατών τους, αναμένεται να φέρει ακόμα περισσότερους δανειολήπτες που θα αναζητήσουν ρύθμιση των οφειλών τους κάνοντας χρήση του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η πρώτη κατοικία

Η κυβέρνηση εξασφάλισε από τους θεσμούς την τελευταία ευκαιρία για την ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών τους με προστασία της πρώτης κατοικίας, δίνει στους δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια η τετράμηνη παράταση του νόμου 4605/2019.
Σημειώνεται ότι με τις τροποποιήσεις που υιοθέτησε η κυβέρνηση στις 14 Νοεμβρίου για την απλοποίηση των διαδικασιών του ν. 4605/2019, οι δανειολήπτες μπορούν κυριολεκτικά με το πάτημα ενός κουμπιού, να υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ και να λάβουν, εφόσον είναι επιλέξιμοι προστασίας, ευνοϊκή ρύθμιση του δανείου τους και κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης.
Από την 1η Μαΐου του 2020, όμως, η πρόβλεψη για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα αποτελεί θέμα κυβερνητικής κοινωνικής πολιτικής, παύοντας να λειτουργεί ως «παρακολούθημα» των δανειακών συμβάσεων.
Έτσι π.χ., η επιδότηση που χορηγεί σήμερα το κράτος στους δανειολήπτες για την πρώτη κατοικία μέσω των διαδικασιών του νόμου 4605/2019, θα αποτελεί μετά την 30ή Απριλίου του 2020 αντικείμενο, πιθανότατα, του Υπουργείου Εργασίας.
Στη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, η Κομισιόν αναφέρεται στην τετράμηνη παράταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και στον τερματισμό του σχήματος στα τέλη του Απριλίου 2020, εκτιμώντας ότι η παράταση μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργικότητα του νόμου, από την άλλη, όμως, επιβραδύνει την ομαλοποίηση στην κουλτούρα πληρωμών. Όπως επισημαίνει, οι ελληνικές Αρχές έχουν δεσμευτεί για την προώθηση ενός νέου πλαισίου, το οποίο θα εγγυάται την χωρίς περιορισμούς αναγκαστική εκτέλεση ενεχύρων, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας, για την είσπραξη οφειλών.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την πλατφόρμα

Πάντως, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, έως τις 21 Νοεμβρίου 2019 έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 49.929 χρήστες, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 33.305 χρήστες και έχουν υποβληθεί 690 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.
Επιπλέον, έχουν κατατεθεί 128 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες, έχουν γίνει αποδεκτές 26 προτάσεις ρύθμισης, ενώ 13 πολίτες έχουν ήδη πάρει το πράσινο φως για κρατική επιδότηση.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων