Απαιτείται λόγω σοβαρότητας από όλους να καθιερωθεί ένα όνομα του ΚΟΡΟΝΑϊΟΥ και πρώτα από το Υπουργείο Υγείας | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Απαιτείται λόγω σοβαρότητας από όλους να καθιερωθεί ένα όνομα του ΚΟΡΟΝΑϊΟΥ και πρώτα από το Υπουργείο Υγείας


του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr iatrikanea
Τα πράγματα με τον κοροναϊό γίνονται μέρα με την μέρα αρκετά σοβαρά. Πολύ πιθανό και στην Ελλάδα όπως ομολογούν οι περισσότεροι επιδημιολόγοι θα έχουμε τα πρώτα κρούσματα. 


Όμως για να είμαστε σοβαροί και για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση όπως πρέπει ας ξεκινήσουμε να βάλουμε μια τάξη στο όνομα του ιού. 

Είναι απαράδεκτο επίσημα Δελτία Τύπου του Υπουργείου Υγείας μέσα στο ίδιο κείμενο να αναφέρουν για κορωνοϊό, για κορονοϊό και για κοροναϊό. Προφανώς μπορεί να είναι συρραφή κειμένων που προέρχονται από διαφορετικούς φορείς αλλά δεν παύει να είναι τουλάχιστον ατυχές μια σελίδα να περιέχει τρεις διαφορετικούς τρόπους γραφής του ιού. 

Από την άλλη και μάλλον είναι η αιτία του αλαλούμ που επικρατεί ο ΕΟΔΥ έχει καθιερώσει την ορολογία του ΚΟΡΟΝΑΪΟΥ. Και είναι η αιτία του κακού γιατί ως ΚΕΕΛΠΝΟ παλαιότερα με το Sars η ορολογία που είχε υιοθετήσει ήταν ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ. Αυτή ήταν γνωστή και σε όλη την ιατρική κοινότητα. 

Τι τους έπιασε και το Ο το έκαναν Α δεν γνωρίζουμε αν και μπορεί να υποθέσουμε αν σκεφτεί κανείς τον αγγλικό όρο που είναι CORONAVIRUS. Κάποιος μάλλον αδιαφορώντας για την παλαιότερη ορολογία που είχε καθιερώσει ο οργανισμός το μετέφρασε απλά σε κοροΝΑϊό. 

Όχι τίποτα άλλο αλλά με αυτό το αλαλούμ έχουμε μπερδέψει και τις μηχανές αναζήτησης. 
Επίσης ενδιαφέρον είναι και το ΒΙΚΙπαιδεία αναγκάστηκε να κάνει προσαρμογή και ενώ αρχικά μιλούσε για το γνώριμο κοροΝΟϊό συμπεριέλαβε στις 8 Φεβρουαρίου 2020 και τους υπόλοιπους όρους. 

Σήμερα ανάλογα με το site και τον φορέα έχουν καθιερωθεί όλοι οι όροι! Ακόμα και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανάλογα με το ποιος επιμελείται το άρθρο γράφει όλους τους όρους με αποτέλεσμα το αλαλούμ να διαχέεται σε όλο το διαδίκτυο.

Όμως και για λόγους χρηστικούς (ευρετηρίαση μηχανών αναζήτησης) αλλά και λόγους σοβαρότητας ας κάνει το Υπουργείο Υγείας την αρχή και να υιοθετήσει τον μάλλον επικρατέστερο όρο ΚΟΡΟΝΑΪΟ και να τελειώνει το πράγμα εδώ

Όσο για τον καθηγητή Μπαμπινιώτη καλό θα ήταν να γράψει την σωστή ορολογία όταν πρωτοεμφανίστηκε ο ιός sars, πριν από έξι χρόνια και μιλούσαν όλοι για κοροΝΟϊό. Τώρα με το μπάχαλο που επικρατεί ο όρος που θεωρεί ότι είναι ο σωστός ΚΟΡΩΝΟϊΟΣ είναι μάλλον ο λιγότερο διαδεδομένος. 

Τέλος μόνο για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στις μηχανές αναζήτησης μέχρι τον Νοέμβριο του 2019 λίγο πριν εμφανιστεί ο ιός στην Κίνα υπάρχουν 6.000.000 αναφορές για τον κοροΝΟϊό (ακόμα και το ΚΕΕΛΠΝΟ όπως προαναφέραμε και το wikipedia) και ελάχιστες ως κοροΝΑϊό. Σήμερα λόγω της κατάστασης και των πολλών site υπάρχουν 11.000.000 αναφορές για τον ΚΟΡΟΝΑϊΟ και θεωρείται ότι είναι καλώς κακώς ο επικρατέστερος όρος. 





ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων