Σε συμφωνία κατέληξαν αργά το βράδυ της Πέμπτης οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.
Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις επετεύχθη συμβιβασμός και συμφωνία για πακέτο μέτρων ύψους 540 δισ. ευρώ με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία.
Για «εξαιρετική συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ως απάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού: 500 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ.
«Οι Ολλανδοί συμβιβάστηκαν», δήλωσε στους Financial Times ανώτατος αξιωματούχος που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη.
Ενδείξεις ότι υπήρχαν σημεία σύγκλισης υπήρχαν από νωρίς το απόγευμα. Προς αυτή την κατεύθυνση «έδειχναν» οι δηλώσεις των κ. Σεντένο και Σολτς.
Χρήστος Σταϊκούρας: Ικανοποιητική συμφωνία
Για ικανοποιητική συμφωνία που προσφέρει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αντιμετωπισθούν οι πρωτόγνωρες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορωνοϊού, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας:
«Μία συμφωνία που έρχεται να συμπληρώσει τις πολύ θετικές πρόσφατες αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών για δημοσιονομική ευελιξία και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ενίσχυση της ρευστότητας.
Πρόκειται για ένα νέο πακέτο μέτρων, τόσο για την αντιμετώπιση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης, όσο και για τη μεταγενέστερη ανάταξη των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Ως προς την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, προβλέπεται αυξημένη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υλοποίηση ενός προσωρινού προγράμματος για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας, και ενεργοποίηση της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, προσαρμοσμένης στις τρέχουσες υγειονομικές ανάγκες.
Στόχος αυτού του πακέτου μέτρων, συνολικού ύψους άνω των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι η ενίσχυση των υγειονομικών συστημάτων, η τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, ο περιορισμός της διόγκωσης της ανεργίας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Ως προς την αναγκαία επανεκκίνηση της οικονομίας, προβλέπεται η δρομολόγηση ενός ταμείου ανάκαμψης, με χρηματοδότησή του από «καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία», καθώς και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσα από την αναδιάταξη του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.
Η σημερινή, θετική απόφαση θα πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμη πιο φιλόδοξες – μελλοντικά – ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, με άγρυπνο το «μάτι» στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στην επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου