COVID-19 Free. Είναι η φράση που θα ακούμε όλο και περισσότερο όσο πλησιάζουμε στην έναρξη της τουριστικής σεζόν. Έναρξη μόνο στα λόγια βεβαίως, καθώς η πανδημία του κοροναϊού έχει σαρώσει τη βιομηχανία του τουρισμού παγκοσμίως, προκαλώντας ζημιά που αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Μεγάλο είναι το πλήγμα και για τον ελληνικό τουρισμό, που κάθε χρόνο φέρνει στην οικονομία έσοδα κοντά στα 20 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο το αρμόδιο υπουργείο όσο και τοπικοί παράγοντες και φορείς του τουρισμού ετοιμάζονται για μια… COVID-19 Free καμπάνια.
Ουσιαστικά θα διαφημίσουν την Ελλάδα ως χώρα-υπόδειγμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ αναμένεται να εφαρμοστούν πολιτικές που θα δίνουν σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες την επιλογή για διακοπές σε περιοχές που είτε δεν είχαν καθόλου κρούσματα κοροναϊού, είτε έχουν λάβει συγκεκριμένα μέτρα.
Πρώτο δείγμα της επιθετικής καμπάνιας που θα ξεδιπλωθεί τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να διασωθεί ό,τι μπορεί να διασωθεί από τη φετινή σεζόν, είναι οι επαφές που έχουν Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος για τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης για τον τουρισμό.
Πρόσφατο δημοσίευμα της «Jerusalem Post», που επικαλείται πηγές του ισραηλινού υπουργείου Τουρισμού, κάνει λόγο για συνομιλίες αξιωματούχων των τριών χωρών με στόχο την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια τριμερή συμφωνία με σκοπό την ευθυγράμμιση των πρωτοκόλλων υγιεινής των χωρών και κίνητρα για να οδηγηθούν οι τουρίστες σε αυτούς τους προορισμούς.
Ασφαλή ξενοδοχεία
Αναφορικά με την ελληνική πραγματικότητα, πολλές είναι οι σκέψεις που γίνονται. Για παράδειγμα, στο τραπέζι έχει πέσει ακόμη και η έκδοση υγειονομικής πιστοποίησης ξενοδοχείων για απουσία κοροναϊού.
Αν και τίποτε δεν μπορεί να διασφαλίσει ασφαλείς και ήρεμες διακοπές για τους επισκέπτες, πολλοί ξενοδόχοι σκέφτονται να προχωρήσουν σε σειρά ενεργειών που θα φέρουν πελάτες στις επιχειρήσεις τους. Όπως π.χ. να διαφημίζουν συνεχείς απολυμάνσεις των κτιρίων, θερμομέτρηση των επισκεπτών, τεστ για κοροναϊό στα αεροδρόμια και στα λιμάνια όπου βρίσκονται τα ξενοδοχεία, ιδιωτικές παραλίες με αποστάσεις ασφαλείας και πλεξιγκλάς στις ξαπλώστρες, παροχή υπηρεσιών χωρίς επαφή με τους υπαλλήλους (π.χ. κλειστά εστιατόρια και πρωινά στο δωμάτιο).
Αντίστοιχα μέτρα μελετώνται και στην Ισπανία, αλλά και στη γειτονική Τουρκία, με σκοπό να καθησυχάσουν όσους ξένους θέλουν το καλοκαίρι να κάνουν διακοπές και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επισκεπτών.
Στη Ρωσία συντάσσονται με τα λεγόμενα «πιστοποιητικά υγείας» των ξενοδοχείων που μπορούν να προσελκύσουν κόσμο. «Μιλάμε, ωστόσο, περισσότερο για μέτρα που εισάγονται για την ψυχολογική ηρεμία των τουριστών. Πρέπει να καθησυχαστούν οι τουρίστες, οι οποίοι τώρα είναι φοβισμένοι» επισημαίνει ο διευθυντής του δικτύου ταξιδιωτικών γραφείων Pink Elephant, Alexan Mkrtchyan.
Η πρακτική εφαρμογή μιας τέτοιας προσπάθειας είναι πιο εύκολη για την Ελλάδα διότι υπάρχουν περιοχές με μηδενικά ή ελάχιστα κρούσματα.
Ήδη σε νησιά όπως η Κεφαλλονιά, η Κέρκυρα αλλά και η Κρήτη, που… έλαμψε διά της απουσίας της από το καθημερινό «απουσιολόγιο» του κοροναϊού, γίνονται τέτοιες διαφημιστικές προσπάθειες.
«Eλεύθερες ζώνες»
Οι COVID-19 Free τουριστικές επιχειρήσεις μπορεί να είναι μια λύση, όχι όμως και η πιο ενδεδειγμένη. Ο λόγος είναι ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα νοσήσει ένας τουρίστας που θα διαμένει σε κάποιο ξενοδοχείο.
Και τότε θα τεθούν και νομικά ζητήματα και διεκδικήσεις αποζημιώσεων.
Μια πρόταση που κερδίζει έδαφος σε Ισπανία, Τουρκία και Ρωσία είναι να δημιουργηθεί ένα COVID-19 Free περιβάλλον που θα προστατεύει τα ξενοδοχεία και τις τουριστικές περιοχές από τους τουρίστες που πιθανότατα νοσούν.
Στην Ελλάδα, όπου το μεγαλύτερο μέρος του τουρισμού γίνεται στα νησιά και κυρίως σε Κυκλάδες, Επτάνησα, Κρήτη, Δωδεκάνησα, είναι ευκολότερος ο έλεγχος των επισκεπτών. Συνεχή τεστ δηλαδή στους τουρίστες προτού αυτοί πάνε στα ξενοδοχεία. Με τον τρόπο αυτόν θα αποφεύγεται η είσοδος πολιτών που έχουν συμπτώματα και θα δημιουργηθεί έτσι μια «ελεύθερη» από κοροναϊό ζώνη τουρισμού.
Ακόμη κι αυτά τα μέτρα, ωστόσο, δεν μπορούν να διασφαλίσουν τις χωρίς… κοροναϊό ήρεμες διακοπές σε κάποιο ελληνικό νησί. Διότι είναι σίγουρο ότι με το πρώτο κρούσμα που θα εμφανιστεί μπορεί να μπει σε καραντίνα ολόκληρη περιοχή.
Εκτός από τα νησιά, που είναι δεδομένο ότι θα προσπαθήσουν να φτιάξουν όπου μπορούν ένα περιβάλλον «ελεύθερο από κοροναϊό», σε αντίστοιχες κινήσεις αναμένεται να προχωρήσουν οι νομοί που δεν είχαν κανένα κρούσμα. Γρεβενά, Καρδίτσα, Ευρυτανία, Αιτωλοακαρνανία και Φωκίδα αναμένεται να διαφημίσουν αυτή την εντυπωσιακή «επίδοση» με σκοπό να φέρουν όσο το δυνατόν περισσότερους τουρίστες.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου