Γουρούνια στην Κίνα πιάστηκαν με τον ιό γρίπης που όχι μόνο μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους αλλά και υπό προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε πανδημία.
Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα ότι θα μελετηθεί προσεκτικά η κινεζική έρευνα που κάνει αναφορά σε νέο ιό της γρίπης στους χοίρους εγκυμονώντας τον κίνδυνο για μια νέα πανδημία.
«Θα διαβάσουμε προσεκτικά την έρευνα για να καταλάβουμε τι νέο υπάρχει», δήλωσε ο Κρίστιαν Λιντμάγιερ του ΠΟΥ λέγοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρξει συνεργασία για τα ευρήματα και να παρακολουθούνται οι πληθυσμοί των ζώων.
«Πρέπει να επαγρυπνούμε και να συνεχίζουμε την παρακολούθηση ακόμη και εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού», πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μια ημέρα μετά την αναφορά επιστημόνων στην Κίνα για ένα νέο στέλεχος της γρίπης που έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε πανδημία.
Όπως τονίζουν, το στέλεχος αυτό έκανε πρόσφατα την εμφάνισή του και μεταφέρεται μεταξύ των χοίρων, ωστόσο μπορεί να μολύνει και τους ανθρώπους.
Οι ερευνητές ανησυχούν ότι θα μπορούσε να μεταλλαχθεί περαιτέρω ώστε να εξαπλωθεί εύκολα από άτομο σε άτομο και να προκαλέσει ένα παγκόσμιο ξέσπασμα.
Αν και δεν είναι άμεσο το πρόβλημα, υποστηρίζουν ότι έχει «όλα τα χαρακτηριστικά» να προσαρμοστεί μολύνοντας ανθρώπους και χρειάζεται στενή παρακολούθηση.
Τονίζουν τέλος ότι επειδή πρόκειται για νέο στέλεχος οι άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν μικρή ή καθόλου ανοσία σε αυτό.
Ο ιός με την ονομασία G4 EA H1N1, μπορεί να αναπτυχθεί και να πολλαπλασιαστεί στα κύτταρα που ευθυγραμμίζονται με τους ανθρώπινους αεραγωγούς.
Στοιχεία πρόσφατης μόλυνσης εντοπίστηκαν σε άτομα που εργάστηκαν σε σφαγεία και στη βιομηχανία χοίρων στην Κίνα όταν εξέτασαν δεδομένα από το 2011 έως το 2018.
Τα τρέχοντα εμβόλια γρίπης δεν φαίνεται να προστατεύουν από αυτό το στέλεχος, αν και θα μπορούσαν να προσαρμοστούν για να το κάνουν αν χρειαστεί.
Ο καθηγητής Kin-Chow Chang, ο οποίος εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε στο BBC: «Αυτή τη στιγμή μας έχει αποσπάσει την προσοχή ο κορωνοϊός και δικαίως. Αλλά δεν πρέπει να ξεχάσουμε τους δυνητικά επικίνδυνους νέους ιούς. Αν και αυτός ο νέος ιός δεν δημιουργεί άμεσο πρόβλημα, δεν θα πρέπει να τον αγνοήσουμε».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου