Αν μπορείς στην πλάση τούτη να περιφρονείς τα πλούτη κι αν οι έπαινοι των γύρω δεν σου παίρνουν το μυαλό.
αν μπορείς στην τρικυμία να κρατήσεις ψυχραιμία,κι αν μπορείς και στους εχθρούς σου να σκορπίσεις το καλό,αν μπορείς με μιας να παίξεις κάθε τι που ’χεις κερδίσει,στην καταστροφή ν’ αντέξεις και να δώσεις κάποια λύση,
αν μπορείς να υποτάξεις πνεύμα, σώμα και καρδιάαν μπορείς όταν σε βρίζουν να μην βγάζεις τσιμουδιά,αν μπορείς στην καταιγίδα να μη χάνεις την ελπίδα,κι αν μπορείς να συγχωρήσεις όταν σ’ έχουν αδικήσει,
αν μπορέσεις τ’ όνειρό σου να μη γίνει ο όλεθρός σου,κι αν μπορέσεις ν’ αγαπήσεις όσους σ’ έχουνε μισήσει,αν μπορείς να είσαι ο ίδιος στην χαρά και στην οδύνη,αν η πίστη στην ψυχή σου μπρος σε τίποτα δεν σβήνει,
αν μιλώντας με τα πλήθη τη συνείδηση δεν χάνεις,αν μπορέσεις να χωνέψεις πως μια μέρα θα πεθάνεις,αν ποτέ δεν σε μεθύσει του θριάμβου το κρασί,
αν στα ψέματα των άλλων δεν λες ψέματα κι εσύ,αν μπορείς να μη θυμώνεις, αλλά μήτε και να κλαιςόταν άδικα σου λένε πως εσύ μονάχα φταις.
Αν μπορείς με ηρεμία δίχως νεύρα ή δυσφορίακαι τα ίδια σου τα λόγια να τ’ ακούς παραλλαγμένα,αν μπορείς κάθε λεπτό σου να ’ναι μια δημιουργίακαι ποτέ σου να μην μένεις με τα χέρια σταυρωμένα.
Αν οι φίλοι σου κι οι εχθροί σου δεν μπορούν να σε πληγώσουναν οι σχέσεις με μεγάλους τα μυαλά δεν σου σηκώνουναν τους πάντες λογαριάζεις μα… κανένα χωριστά,αν μπορέσεις να φυλάξεις και τα ξένα μυστικά…
Έ! Παιδί μου τότε…Θα μπορέσεις ν’ απολαύσεις όπως πρέπει τη ζωή σου…Θα ’σαι άνθρωπος σπουδαίος κι όλη η γη θα ’ναι δική σου!
Ο Βρετανός συγγραφέας Τζόζεφ Ράντγιαρντ Κίπλινγκ γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου του 1865 στη Βομβάη της Ινδίας .
Ταξίδεψε στην Ιαπωνία, στην Κίνα και στην Αμερική. Για αρκετό διάστημα ήταν υποδιευθυντής σε πολιτική – στρατιωτική εφημερίδα στη Λαχώρη της Ινδίας.
Απέκτησε γρήγορα φήμη σπουδαίου συγγραφέα και ποιητή. Το 1907 τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας σε ηλικία 42 ετών και μέχρι σήμερα παραμένει ο νεότερος κάτοχος του βραβείου. Τρία χρόνια αργότερα δημοσίευσε το ποίημα του «Αν», με τις παραινέσεις ενός πατέρα προς τον γιο του, που αποτελεί μέχρι σήμερα το σήμα κατατεθέν της ποίησής του και το πιο διάσημο ποίημα.
Εγραψε πολλά πεζά και ποιήματα εξυμνώντας την αγγλική υπεροχή και γι’ αυτό θεωρήθηκε ως εθνικός ποιητής της βρετανικής αυτοκρατορίας και υμνητής του αγγλικού ιμπεριαλισμού – σοβινισμού. Στο πρόσωπό του ο αγγλικός ιμπεριαλισμός βρήκε έναν από τους καλύτερους και πιο τεχνίτες διανοούμενους προπαγανδιστές του.
Στο ελληνικό κοινό είναι γνωστός κυρίως για το παραινετικό ποίημά του «Αν» («If-») και τη συλλογή διηγημάτων «Το Βιβλίο της Ζούγκλας» με ήρωα τον Μόγλη, το οποίο είναι και το καλύτερο έργο του. Ο ήρωας, ο Μόγλης, ένα παιδί χαμένο μέσα στα δάση της Ινδίας ζει με τα θηρία που σιγά σιγά αναγνωρίζουν την υπεροχή του. Είναι ένα συναρπαστικό βιβλίο για τη ζωή στη ζούγκλα, γραμμένο με τέχνη και γνώση των μυστικών της ζούγκλας της Ινδίας.
Ο Τζόζεφ Ράντγιαρντ Κίπλινγκ πέθανε τις 18 Γενάρη 1936.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου