Τον κώδωνα του κινδύνου προς τις χώρες που υποχρεούνται να τηρούν την Σύμβαση-Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού (FCTC), ανάμεσά τους και η Ελλάδα, κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), με ανακοίνωσή του, που αναφέρει ότι όλα τα προϊόντα καπνού εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.
«Τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού εξακολουθούν να είναι προϊόντα καπνού, και, επομένως, πρέπει να τηρείται η Διεθνής Σύμβαση FCTC, που απαγορεύει την δημιουργία προϋποθέσεων για δημιουργία εσφαλμένης εντύπωσης για τα χαρακτηριστικά τους και τις βλάβες που δημιουργούν».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι τα θερμαινόμενα τσιγάρα δεν είναι λιγότερο βλαβερά για την ανθρώπινη υγεία σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα καπνού, προσθέτοντας ότι μερικές επικίνδυνες ουσίες είναι σε υψηλότερα επίπεδα στα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού σε σύγκριση με τα συμβατικά τσιγάρα, ενώ, σε κάποιες περιπτώσεις, παρατηρούνται και ουσίες που δεν είχαν βρεθεί στα τσιγάρα, δημιουργώντας ανησυχία για την ανθρώπινη υγεία.
Παράλληλα, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι ο στόχος της διεθνούς Σύμβασης που είναι νομικά δεσμευτική και υποχρεούνται να τηρήσουν οι χώρες, είναι η μείωση της κατανάλωσης προϊόντων καπνού και η μη έναρξή τους από μη χρήστες όπως οι νέοι, τονίζοντας ότι υπάρχουν αποδεδειγμένοι τρόποι για την διακοπή της κατανάλωσης προϊόντων καπνού και όχι οι εναλλακτικοί τρόποι καπνίσματος.
Σε σχέση με πρόσφατη απόφαση του FDA στις ΗΠΑ για μειωμένη έκθεση των χρηστών θερμαινόμενου τσιγάρου σε χημικές ουσίες, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι το FDA αναφέρει ρητά ότι τα προϊόντα αυτά δεν είναι ασφαλή ούτε εγκεκριμένα, και ότι απαγορεύεται να γίνεται οποιαδήποτε αναφορά ότι υπάρχει έγκριση του FDA ή ότι ο FDA θεωρεί ότι τα προϊόντα αυτά είναι ασφαλή για τους καταναλωτές. Μάλιστα, τονίζεται, ότι ο FDA απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι υπάρχει μειωμένη βλάβη για την ανθρώπινη υγεία.
Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός ενδέχεται να λαμβάνει επιπλέον ουσίες όταν καταναλώνει θερμαινόμενα τσιγάρα και ότι οι ισχυρισμοί ότι τα προϊόντα αυτά μειώνουν την έκθεση σε επικίνδυνες ουσίες, μπορεί να είναι παραπλανητικοί. Και ο ΠΟΥ καταλήγει τονίζοντας ότι η απόφαση του FDA αφορά μόνο μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ, που είναι ένα κράτος που δεν δεσμεύεται από την Σύμβαση-Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού στην οποία δεν είναι μέλος.
Philip Morris International: Λανθασμένη η ερμηνεία του FDA από τον ΠΟΥ
Στις ανακοοινώσεις του ΠΟΥ αντέδρασε η Philip Morris International με ανακοίνωσή της. Οπως αναφέρει, «η αντίδραση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σε ακόμη μια επιστημονική αξιολόγηση από έναν κορυφαίο εθνικό οργανισμό υγείας, όπως ο FDA, αποτελεί μια χαμένη ευκαιρία να τοποθετηθεί επιτέλους σταθερά στην πλευρά της επιστήμης και να εξελίξει την διεθνή αποστολή που έχει στα θέματα υγείας. Στο τέλος της ημέρας, εάν η αντίδραση του ΠΟΥ στην εξέλιξη εμποδίζει τους ενήλικους καπνιστές που έχουν επιλέξει να συνεχίζουν να καπνίζουν να κάνουν την αλλαγή σε καλύτερες εναλλακτικές, τότε η ηγεσία του Οργανισμού θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τις συνέπειες.
Αντί να ενθαρρύνει τα κράτη – μέλη να μελετήσουν την απόφαση του Aμερικανικού FDA, να αδειοδοτήσει το IQOS ως «προϊόν διαφοροποιημένου κινδύνου» και να παράσχει στις κυβερνήσεις ένα ρεαλιστικό πλάνο για να ρυθμίσουν τα μη καιόμενα καινοτόμα προϊόντα που έχουν επιστημονική τεκμηρίωση, ο ΠΟΥ δυστυχώς έχει ενισχύσει την δογματική προσέγγιση που έχει στο θέμα της μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα.
Δημιουργεί προβληματισμό να παρακολουθεί κανείς τον ΠΟΥ να ερμηνεύει λανθασμένα την απόφαση του FDA, επιλέγοντας πολύ συγκεκριμένα σημεία της για να ενισχύσει την παραπλανητική προσέγγισή του, αγνοώντας παράλληλα τα επιστημονικά ευρήματα τα οποία δεν είναι «βολικά» για την επιλογή που έχει κάνει ο ΠΟΥ να συντηρεί τον άγονο διάλογο.
Ο χαμένος σε αυτή την προσέγγιση του ΠΟΥ είναι ο ενήλικος καπνιστής σήμερα. Το καλύτερο πράγμα που έχει να κάνει κάποιος που ανησυχεί για την υγεία του είναι να διακόψει το κάπνισμα ή να μην το ξεκινήσει καν. Για αυτούς όμως που δεν διακόπτουν, αυτό που μετράει περισσότερο είναι να τους βοηθήσουμε να αλλάξουν επιλέγοντας καλύτερες εναλλακτικές.
Για να συμβεί αυτό, ο ΠΟΥ χρειάζεται να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν γρήγορα πολιτική η οποία θα έχει τρεις πυλώνες: 1) Τη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας που σχετίζονται με το κάπνισμα, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα την έναρξη της χρήσης οποιουδήποτε καπνικού προϊόντος από μη καπνιστές 2) Τη διασφάλιση ότι οι ενήλικες που καπνίζουν θα έχουν πρόσβαση σε καλύτερες εναλλακτικές αλλά και ενημέρωση για αυτές 3) Τη διασφάλιση ότι η επικοινωνία για θέματα δημόσιας υγείας που σχετίζεται με αυτά τα προϊόντα θα είναι ακριβής, ξεκάθαρη και συνεπής.
Με το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο, τα μη καιόμενα προϊόντα προσφέρουν ένα θετικό και καινοτόμο δρόμο για να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην παγκόσμια υγεία. Ο ΠΟΥ έχει ευθύνη να αναγνωρίσει αυτή την πραγματικότητα και να πράξει ανάλογα», καταλήγει η ανακοίνωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου