Επιταχύνεται η εξάπλωση της πανδημίας με ολοένα και μεγαλύτερους ρυθμούς, με αποτέλεσμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να συγκαλεί εκ νέου την επιτροπή εκτάκτων αναγκών έξι μήνες μετά την κήρυξη του πλανήτη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Η επιτροπή, που πρόκειται να συνεδριάσει πιθανότατα εντός της εβδομάδας, θα επαναξιολογήσει την πορεία της πανδημίας, προκειμένου να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες προς τον οργανισμό και να εισηγηθεί ενδεχομένως νέα μέτρα σε μια στιγμή όπου η πανδημία βρίσκεται ξανά σε έξαρση παγκοσμίως, χωρίς επισήμως τουλάχιστον ακόμη, να ανακοινώνεται κατά πόσο έχει ξεκινήσει το δεύτερο κύμα.
Έως σήμερα έχουν πεθάνει περισσότεροι από 640.000 άνθρωποι σε σύνολο κρουσμάτων περίπου 16 εκατομμυρίων, σύμφωνα με όσα είπε σήμερα ο γενικός διευθυντής Τέντρος Γκεμπρεγέσιους. «Και η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό, τις τελευταίες έξι εβδομάδες τα κρούσματα έχουν σχεδόν διπλασιασθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «παρ' ότι ο κόσμος μας έχει αλλάξει, οι βασικοί πυλώνες απάντησης στην πανδημία είναι οι ίδιοι, δηλαδή πολιτική ηγεσία, ενημέρωση, δέσμευση στην τήρηση μέτρων και ενεργή συμμετοχή του πληθυσμού».
Η πανδημία του νέου κορονοϊού είναι μακράν η χειρότερη υγειονομική κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού. Μόνο με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων, από την χρήση μάσκας έως την αποφυγή των συναθροίσεων, θα μπορέσει ο κόσμος να νικήσει τον ιό, τόνισε.
«Όπου τηρούνται τα μέτρα, τα κρούσματα μειώνονται. Μόλις υπάρχει χαλάρωση, αυξάνονται», είπε, επαινώντας τον Καναδά, την Κίνα, τη Γερμανία και τη Νότια Κορέα που έθεσαν εστίες διάδοσης υπό έλεγχο.
Οι εξάρσεις του κορονοϊού σε διάφορες περιοχές, περιλαμβανομένων και αρκετών όπου οι αρχές θεωρούσαν ότι είχαν αντιμετωπίσει την ασθένεια, προκαλούν ανησυχία σε όλο τον κόσμο, καθώς οι θάνατοι πλησιάζουν τις 650.000.
Ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτου ανάγκης του ΠΟΥ Μάικ Ράιαν δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικότερο να συνεχίσουν τα κράτη να τηρούν αυστηρούς υγειονομικούς περιορισμούς, η κοινωνική αποστασιοποίηση, παρά να προσπαθούν να ορίσουν αν αντιμετωπίζουν δεύτερο κύμα, νέες εξάρσεις ή τοπικές εστίες, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Σχολιάζοντας τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, τόνισε ότι δεν μπορούν να διατηρηθούν επ' αόριστον, και οι χώρες θα πρέπει να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την εξάπλωση της ασθένειας.
«Όσο περισσότερο κατανοούμε την ασθένεια, όσο περισσότερο την παρατηρούμε αυστηρά, τόσο πιο επιτυχημένα θα μπορούμε να την αφαιρούμε με χειρουργική ακρίβεια από τις κοινότητές μας», είπε.
Επανέρχονται τα μέτρα σε αρκετές χώρες
Στο Βέλγιο, τη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων σε σύγκριση με τον πληθυσμό της (85 ανά 100.000 κατοίκους), η κυβέρνηση επέβαλε νέα μέτρα: από την Τετάρτη και για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες, οι Βέλγοι θα μπορούν να συναναστρέφονται μέχρι 5 ανθρώπους (δεν περιλαμβάνονται παιδιά κάτω των 12 ετών). Σε εκδηλώσεις σε κλειστό χώρο μπορούν να μετέχουν μέχρι 100 άνθρωποι και σε ανοιχτό χώρο μόνο 200 (από 400 μέχρι σήμερα).
Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, ο Γενς Σπαν, ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι θα καταστούν υποχρεωτικά τα διαγνωστικά τεστ για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από «περιοχές κινδύνου».
Το Λονδίνο αποφάσισε να θέτει σε καραντίνα 14 ημερών τους τουρίστες που επιστρέφουν από την Ισπανία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση αυτής της χώρας –του δεύτερου τουριστικού προορισμού παγκοσμίως πίσω από τη Γαλλία– που διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι είναι «ασφαλής».
«Είναι πολύ σκληρό το πλήγμα» καθώς ο τουριστικός τομέας «ήλπιζε να σώσει την παρτίδα τον Αύγουστο», παραδέχτηκε σήμερα ο πρόεδρος της περιφέρειας της Βαλένθια, Σίμο Πουίγκ. Σε ορισμένες παραθαλάσσιες περιοχές αυτής της περιφέρειας, όπως στο Μπένιδορμ, το 40% των τουριστών είναι Βρετανοί.
Στη Γαλλία ανακοινώθηκε σήμερα ότι μέσα σε τρεις ημέρες καταγράφηκαν 2.551 νέα κρούσματα, δηλαδή περίπου 850 την ημέρα, ενώ στις αρχές του μήνα ο μέσος όρος των νέων μολύνσεων ήταν 677. Εν μέσω των θερινών διακοπών, ανησυχώντας για την αύξηση των κρουσμάτων, οι αρχές της πόλης Κιμπερόν, στον Ατλαντικό, αποφάσισαν να κλείσουν τη νύχτα οι χώροι όπου μπορεί να συγκεντρωθεί μεγάλο πλήθος, όπως οι παραλίες, τα πάρκα και οι δημόσιοι κήποι. Άλλες παραθαλάσσιες πόλεις, όπως η Λα Ροσέλ, επιβάλλουν τη χρήση μάσκας και σε ανοιχτούς χώρους, στις πιο πολυσύχναστες συνοικίες.
Στη Βουλγαρία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε απόψε ότι θα επιτρέπεται από αύριο, 28 Ιουλίου, η είσοδος τουριστών από τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία, το Κόσοβο, τη Βοσνία, το Μαυροβούνιο, τη Μολδαβία, το Ισραήλ και το Κουβέιτ, αρκεί να έχουν κάνει τεστ για Covid-19 και να έχουν βρεθεί αρνητικοί. Τα τεστ πρέπει να έχουν γίνει έως και 72 ώρες πριν από την άφιξη των επισκεπτών στη χώρα. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους τουρίστες από την Ουκρανία, από τις 20 Ιουλίου.
«Τα μέτρα περιορισμού των ταξιδιών θα πρέπει να λαμβάνονται σε συνδυασμό με άλλα. Από μόνα τους, δεν είναι αποτελεσματικά για να περιορίσουν τη μετακίνηση του ιού, ο οποίος είναι παντού», αντέδρασε ο Δρ Μάικλ Ράιαν, ο διευθυντής αντιμετώπισης έκτακτων υγειονομικών καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Οι οικονομίες πρέπει να ξανανοίξουν, οι άνθρωποι πρέπει να εργαστούν, το εμπόριο πρέπει να ξαναρχίσει», επέμεινε.
Συνολικά, η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 650.011 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 16.323.558, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου