Βούλιαξε η οικονομία της Αυστραλίας, Λόγω της πανδημίας | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Βούλιαξε η οικονομία της Αυστραλίας, Λόγω της πανδημίας

Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η χώρα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών -Ψηφίστηκε η παράταση του JobKeeper, αλλά με μείωση του επιδόματος αρχικά στα $1.200 το δεκαπενθήμερο
Ιστορικά υψηλή είναι η ύφεση στην Αυστραλία, καθώς εν μέσω της πανδημίας το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) υποχώρησε κατά 7% το τρίμηνο του Ιουνίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Αυστραλίας (Australian Bureau of Statistics – ABS).
Συγκεκριμένα, είναι η μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση του ΑΕΠ της χώρας από το 1959, οπότε άρχισαν να διατηρούνται τα σχετικά αρχεία. Συγκριτικά, την τελευταία φορά που η Αυστραλία ήταν σε ύφεση, το 1991, η οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 1,3%.
Το προηγούμενο τρίμηνο, του Μαρτίου 2020, η οικονομία είχε υποχωρήσει κατά 0,3%.
Ο επικεφαλής Εθνικών Λογαριασμών της ABS, Michael Smede, δήλωσε ότι η συνδυαστική επίδραση της πανδημίας και οι «απαντήσεις» της κοινότητας και της κυβέρνησης σε αυτήν, οδήγησαν σε μια άνευ προηγουμένου μείωση όχι μόνο στο ΑΕΠ, αλλά και σε περαιτέρω σημαντικά οικονομικά μεγέθη το τρίμηνο του Ιουνίου.
Επιπλέον, η οικονομική στήριξη που παρείχε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έφεραν ρεκόρ πληρωμών από τον δημόσιο προς τον ιδιωτικό τομέα.
Η πτώση στην ιδιωτική ζήτηση επέφερε μείωση ύψους 7.9% στο ΑΕΠ, με τις καταναλωτικές δαπάνες να είναι μειωμένες κατά 12,1%.
Οι δαπάνες για υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 17.6%, με σημαντική πτώση στις μεταφορές, στην εστίαση και στη διαχείριση οχημάτων.
Το καθαρό εμπόριο συνεισέφερε κατά 1% στο ΑΕΠ. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,4%, καθώς υποχώρησε η εγχώρια ζήτηση. Ο τομέας εισαγωγής υπηρεσιών, μάλιστα, είχε πτώση 50,5%, ενώ η εξαγωγή υπηρεσιών μειώθηκε κατά 18,4%, λόγω των περιορισμών στα ταξίδια και τον τουρισμό.
Η δημόσια ζήτηση πρόσθεσε 0,6% στο ΑΕΠ, κυρίως λόγω των δαπανών των κυβερνήσεων στον τομέα της υγείας.
Αύξηση υπήρξε και στις δαπάνες για την άμυνα καθώς προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων βοήθησε στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας.
Ανοδικά, κατά 19,8%, κινήθηκαν οι αποταμιεύσεις νοικοκυριών, από 6%, καθοδηγούμενες από την πτώση στις καταναλωτικές δαπάνες.
Μειωμένες και οι ώρες εργασίας κατά 9,8%, ενώ η πτώση των μισθών ήταν κατά 2,5%.
Μεγάλη η άνοδος στα επιδόματα κοινωνικής βοήθειας με 41,6%, λόγω της σημαντικής αύξησης των δικαιούχων και των επιπλέον πληρωμών εν μέσω της πανδημίας.
Τα καθαρά αποθεματικά της γενικής κυβέρνησης βρέθηκαν στα -82,6 δισ. δολ. από 1,2 δισ. δολ. το τρίμηνο του Μαρτίου 2020.
Η πτώση του Ιουνίου, ανέφερε η ABS, αντανακλά την οικονομική απάντηση της κυβέρνησης στην πανδημία, που είχε ως συνέπεια την πληρωμή επιδομάτων ύψους ρεκόρ, 55,5 δισ. δολ. και μείωση των φόρων που εισπράχθηκαν.
Ψηφίστηκε η παράταση του JobKeeper, αλλά με μείωση του επιδόματος αρχικά στα $1.200
Η ομοσπονδιακή Βουλή ενέκρινε την παράταση του JobKeeper, έως και τον Μάρτιο του 2021, και τις αλλαγές που προβλέπονται στο πρόγραμμα αυτό, ύψους 100 δισ. δολ. το οποίο υλοποιείται για τη στήριξη της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.
Η σημαντικότερη εκ των αλλαγών είναι ότι όσοι δικαιούνται το επίδομα, το οποίο ανέρχεται σε 1.500 δολ. ανά δύο εβδομάδες αυτή τη στιγμή, θα λαμβάνουν 1.200 δολ. ανά δύο εβδομάδες από τις 28 Σεπτεμβρίου.
Μείωση του επιδόματος θα πρέπει να αναμένουν και οι παραλήπτες του JobSeeker, επεσήμανε το ABC.
Στις αντιδράσεις για τη μείωση, η κυβέρνηση απαντά πως έως τα τέλη του μήνα, θα είναι πλέον καιρός οι Αυστραλοί και οι επιχειρήσεις να αρχίσουν να «φεύγουν» από τη στήριξη των επιδομάτων, καθώς η οικονομία εκτιμάται ότι θα μπει σε τροχιά ανάκαμψης.
Λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Βικτώρια πάντως, υπήρξε ειδική πρόβλεψη, με χαλάρωση κριτηρίων επιλεξιμότητας για το JobKeeper.
Ειδικότερα, όσον αφορά τις αλλαγές, ο νόμος που πέρασε την Τρίτη, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επιδοτεί έως τα τέλη Μαρτίου του 2021.
Αλλά, πλέον, ανέφερε το ABC, είναι στην ευχέρεια του υπουργού Οικονομικών να αποφασίζει το ύψος της οικονομικής βοήθειας και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες αυτή θα δίδεται.
Τα κυριότερα σημεία του νόμου:
Από τις 28 Σεπτεμβρίου η πληρωμή για το JobKeeper, μειώνεται κατά 300 δολ. στα 1.200 δολ. ανά δύο εβδομάδες.
Περαιτέρω πτώση, στα 1.000 δολ. ανά δύο εβδομάδες προβλέπεται να γίνει τον Ιανουάριο του 2021.
Ωστόσο, αυτό αφορά μόνο όσους εργάζονταν τουλάχιστον 20 ώρες ανά εβδομάδα πριν την αρχή του JobKeeper.
Αν κάποιος εργαζόταν περιστασιακά, τότε η πληρωμή θα είναι 750 δολ. ανά δύο εβδομάδες από το τέλος του μήνα και 650 δολ. ανά δύο εβδομάδες από τις αρχές του νέου έτους.
Στις 28 Μαρτίου 2021 τα επιδόματα σταματούν.
Σε σχέση με την Βικτώρια, που βρίσκεται σε αυστηρό lockdown, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εκτιμά ότι από τον Οκτώβριο και έπειτα, περισσότεροι θα είναι στο JobKeeper από την Πολιτεία αυτή, παρά από όλη την υπόλοιπη Αυστραλία συνολικά.
Γι’ αυτό η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χαλάρωσε τους όρους, κάτι που σημαίνει ότι περισσότερες επιχειρήσεις θα μπορούν να καταθέσουν αίτημα εκ μέρους των εργαζομένων τους.
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιδεικνύουν σημαντική πτώση στα έσοδα για το τρίμηνο του Σεπτεμβρίου μόνο, αντί σε συνεχή τρίμηνα από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.
Οι εργαζόμενοι που τηρούν τις προϋποθέσεις για την πληρωμή από 28 Σεπτεμβρίου, θα αυξηθούν, καθώς η ημερομηνία που χρειαζόταν να είναι απασχολούμενοι άλλαξε από την 1η Μαρτίου έως την 1η Ιουλίου.
Ως προς τους εργοδότες, όσοι δεν μπορούν πια να λάβουν το JobKeeper, αλλά δεν έχουν πλήρως ανακάμψει οικονομικά, θα μπορούν να έχουν πιο ευέλικτους κανόνες για τον εργασιακό τους χώρο. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν περισσότερη ελευθερία να παύσουν υπαλλήλους ή να μειώσουν τις ώρες που αυτοί εργάζονται.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων