Σημαντική δωρεά της εταιρίας Φαρμασέρβ Λίλλυ του φαρμάκου baricitinib για ασθενείς με ήπια έως βαριά Covid-19 | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Σημαντική δωρεά της εταιρίας Φαρμασέρβ Λίλλυ του φαρμάκου baricitinib για ασθενείς με ήπια έως βαριά Covid-19

Η δωρεά αφορά το φάρμακο baricitinib που χορηγείται σε ασθενείς με μέτρια έως βαριά μορφή της λοίμωξης

medlabnews.gr iatrikanea  

Η δωρεά αφορά το φάρμακο baricitinib που χορηγείται σε ασθενείς με μέτρια έως βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Το φάρμακο έχει λάβει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ, αλλά οι αντίστοιχες διαδικασίες στη χώρα μας βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σε δωρεά ποσότητας του φαρμάκου baricitinib αξίας άνω των 200.000 ευρώ, προς τον ΕΟΔΥ προχώρησε η εταιρεία Φαρμασέρβ-Λίλλυ. Το φάρμακο προορίζεται για χρήση στα νοσοκομεία, στα οποία νοσηλεύονται ασθενείς με COVID-19.

Το baricitinib έχει λάβει άδεια έκτακτης χρήσης από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) για χορήγηση σε ασθενείς που νοσηλεύονται εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Ωστόσο οι απαραίτητες διαδικασίες για την έγκριση έκτακτης χρήσης του και στην Ελλάδα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι ποσότητες του baricitinib που δώρισε η Φαρμασέρβ Λίλλυ, προορίζονται  για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών και την ανακούφιση του Συστήματος Υγείας.

Όπως ανακοίνωσε η Φαρμασέρβ Λίλλυ, το baricitinib έλαβε στις 19 Νοεμβρίου άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης (Emergency Use Authorization, EUA) στις ΗΠΑ. Η άδεια αφορά τη χορήγησή του σε συνδυασμό με τη ρεμντεσιβίρη. Σύμφωνα με αυτήν, προορίζεται για νοσηλευόμενους ενήλικες και παιδιατρικούς ασθενείς (ηλικίες 2 ετών και άνω) με πιθανή ή εργαστηριακά αποδεδειγμένη νόσο COVID-19 που χρειάζονται:

  • Συμπληρωματικό οξυγόνο
  • Επεμβατικό μηχανικό αερισμό ή
  • Εξωσωματική οξυγόνωση μεμβράνης

Η άδεια βασίστηκε στην κλινική μελέτη ACTT-2 του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) των ΗΠΑ. Τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν λεπτομερώς στις 11 Δεκεμβρίου στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.


Η μελέτη

Οι επιστήμονες εξέτασαν το DNA των 2244 ασθενών σε περισσότερες από 208 μονάδες εντατικής θεραπείας σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Σάρωσαν τα γονίδια κάθε ατόμου, τα οποία περιέχουν τις οδηγίες για κάθε βιολογική διαδικασία -συμπεριλαμβανομένου του τρόπου καταπολέμησης ενός ιού. Στη συνέχεια, τα γονιδιώματά τους συγκρίθηκαν με το DNA υγιών ατόμων για να εντοπιστούν τυχόν γενετικές διαφορές.  Τελικά προέκυψε ένας αριθμός από γονίδια, τα οποία φαίνεται ότι εμφανίζουν σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ βαρέως πασχόντων και υγιών.

Το γονίδιο ΤΥΚ2

Η πρώτη σημαντική διαφορά αφορά σε ένα γονίδιο που ονομάζεται TYK2, και που έχει σημαντικό ρόλο στη ενεργοποίση ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Όμως, εάν το γονίδιο είναι «ελαττωματικό», αυτή η ανοσολογική απόκριση μπορεί να είναι υπερβολική, με αποτέλεσμα ανεξέλεγκτη φλεγμονή , όπως πχ παρατηρείται στους πνεύμονες των ασθενών με σοβαρή COVID-19.  Αυτό που κάνει την ανακάλυψη αυτή ακόμα πιο σημαντική είναι ότι υπάρχει μια κατηγορία αντιφλεγμονωδών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ήδη για νόσους  όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, που  στοχεύουν αυτόν τον βιολογικό μηχανισμό. Ένα τέτοιο φαρμάκου είναι το Baricitinib το οποίο πρόσφατα έλαβε έγκριση από τον FDA για χρήση σε συνδυασμό με remdesivir σε νοσηλευόμενους ασθενείς COVID. Φυσικά, θα πρέπει να γίνουν περισσότερες κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας για να μάθουμε αν αυτή η θεραπεία μπορεί πράγματι να βοηθήσει και ποιους ασθενείς.


Πηγή: medlabnews.gr iatrikanea 

https://medlabgr.blogspot.com/2020/12/apo-ti-exartatai-i-emfanisi-i-ochi-symptomatos-se-anthropoys-me-covid-19.html#ixzz6k37jaGCp

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων