Δέκα λόγοι που το lockdown με παρατάσεις θα φτάσει τέλη Μαρτίου | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Δέκα λόγοι που το lockdown με παρατάσεις θα φτάσει τέλη Μαρτίου

Ποιοι οι λόγοι που το lockdown θα φτάσει στο τέλος του Μαρτίου

 του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης medlabnews.gr iatrikanea 

Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε για άλλη μία φορά. Είναι σίγουρο ότι θα παραταθεί αύριο το lockdown για δεκαπέντε ημέρες. Ομως όπως φαίνεται και για τους λόγους που αναλύουμε θα οδηγηθούμε έτσι έως το τέλος Μαρτίου.

Ποιοι οι λόγοι που το lockdown θα φτάσει στο τέλος του Μαρτίου

1. Παρατηρώντας την πορεία των κρουσμάτων διαπιστώνεται ξεκάθαρα μια ανοδική τάση στην Επικράτεια. Δεν αναφερόμαστε σε στοιχεία μεμονωμένων ημερών αλλά στο εβδομαδιαίο μέσο όρο όπως αυτός προσδιορίζεται μέρα με την ημερά. Φαίνεται λοιπόν ότι ο κυλιόμενος επταήμερος μέσος όρος κρουσμάτων από τις 17 Φεβρουαρίου αυξήθηκε κατά 40% φτάνοντας προχθες στα 1444 κρούσματα. Μάλιστα στο σχετικό γράφημα ο μέσος όρος φαίνεται να κινείται έως και εκθετικά, καταγράφοντας πορεία αντίστοιχη της πορείας το τέλος Οκτώβρη.

2. Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιδημιολογικής έκθεση του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου καταγράφηκε ρεκόρ 2,5 μηνών όσον αφορά στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι οποίες μάλιστα είναι και κατά 50% περισσότερες από τα εξιτήρια. Συνολικά έγιναν 1629 νέες εισαγωγές οι οποίες είναι διπλάσιες σε σχέση με 4 εβδομάδες πριν.

3. Ένας ακόμη σημαντικός δείκτης είναι και η θετικότητα, δηλαδή το ποσοστό των τεστ διαπιστώνουν τα κρούσματα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η μέση θετικότητα της εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου ήταν 3,4%, όταν μια βδομάδα πριν ήταν 2,90%, δυο βδομάδες πριν 2,81% και 3 εβδομάδες πριν 2,52%. Η θετικότητα αυτή του 3,4% μάλιστα εντοπίζεται σε ιδιαίτερα αυξημένων αριθμό τεστ.

4.  Τα εμβόλια ακόμα δεν λειτουργούν γιατί έχουν εμβολιαστεί πολύ λίγοι (μόλις 7% με μία δόση) και δεν είναι διαθέσιμα άμεσα γιατί υπάρχουν προβλήματα σε παραγωγή και διακίνηση. 

5. Έχουν από λάθος παραγγελθεί λίγα εμβόλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και προσπαθούν τώρα να διορθώσουν τα λάθη. Μάλλον τον Απρίλιο θα έρθουν πολλές δεκάδες χιλιάδες δόσεις

6. Θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων από την χαλάρωση του χιονιά και των κρύων ημερών

7. Η μετάλλαξη του ιού είναι πιο μεταδοτική και έχει ανιχνευτεί σε όλο τον κόσμο και στην χώρα μας

8. Το ιικό φορτίο όπως ανιχνεύεται από τα λύματα είναι αυξημένο  σε Αθήνα και σε Θεσσαλονίκη Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021 παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 8-14 Φεβρουαρίου 2021 στο ιικό φορτίο που κυμαίνονται από +22% στη Θεσσαλονίκη έως και +265% στο Ηράκλειο Κρήτης. Η Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει ελαφρώς φθίνουσα τάση (-16,1%) να διατηρεί όμως υψηλά επίπεδα ιικού φορτίου. Το στοιχείο αυτό είναι εν μέρει και το μόνο αισιόδοξο.

9. Οι ΜΕΘ παραμένουν πολύ πιεσμένες ακόμα και σήμερα.  Συντηρείται σε υψηλά επίπεδα ο αριθμός των διασωληνωμένων. Με βάση τα επίσημα στοιχεία ο κυλιόμενος επταήμερος μέσος όρος διασωληνωμένων ασθενών από τις 17 Φεβρουαρίου αυξήθηκε κατά 20% φτάνοντας χθες στα 357 κρούσματα. Μάλιστα στο σχετικό γράφημα ο μέσος όρος φαίνεται να είναι στα επίπεδα που είχε φτάσει την ημέρα που η χώρα παρουσίασε ρεκόρ κρουσμάτων. Εάν λοιπόν συνεχιστεί η ανοδική πορεία των κρουσμάτων συνεχιστεί τότε σε μερικές μέρες είναι πιθανόν να ξεπεραστεί το επίπεδο των 400 διασωληνωμένων.

10. Λόγοι εκτός πανδημίας που διευκολύνει το κλείσιμο αγοράς, δικαστηρίων κλπ (θα σας εξηγήσουμε αργότερα)

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν βιαστικές κινήσεις και σίγουρα όλα θα αναθεωρούνται μέρα μέρα μάλλον προς το χειρότερο παρά προς το καλύτερο.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά της Καθηγήτριας Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας Αναστασίας Κοτανίδου ότι: "το βασικό μέλημα όλων των μελών της Επιτροπής είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες. Δυστυχώς, πολλές φορές τα νούμερα τα οποία έχουμε μπροστά μας και τα κρούσματα τα οποία συνεχώς αυξάνονται, δεν μας δίνουν αυτή την δυνατότητα. Αυτή την εβδομάδα είμαστε σχεδόν συνεχώς σε τηλεδιασκέψεις, με στόχο μέχρι την Παρασκευή να δούμε αν υπάρχει κάποια δυνατότητα, έστω μία χαραμάδα, κάτι να πούμε ότι θα δώσουμε επιπλέον. Παρά την ελπίδα μας όμως, τα νούμερα φαίνονται πάρα πολύ άσχημα. Ακόμα δεν έχουμε πάρει καμία απόφαση, καμία συζήτηση δεν έχει γίνει. Αυτό θα γίνει την Παρασκευή κάποιες ώρες από το μεσημέρι και μετά".

Διαβάστε επίσης

Τρία Διαφορετικά κύματα ταυτόχρονα! Μήπως θα πρέπει να κινητοποιηθούν οι ιδιώτες γιατροί;


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων