medlabnews.gr iatrikanea
Πολλοί επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει για την ξαφνική έξαρση των κρουσμάτων που καταγράφτηκε την Τρίτη. Οι αθρόες εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό στα νοσοκομεία της Αττικής, τα ράντζα στους διαδρόμους και η ανυπαρξία κλινών στις ΜΕΘ, είχαν προϊδεάσει για αυτό που έρχεται. Τα προγνωστικά μοντέλα έδειχναν τον αριθμό των κρουσμάτων να ξεπερνά τις 2.000 και αν πιστέψουμε ότι μπορούν να επαληθευτούν και δεύτερη φορά, τότε τις αμέσως επόμενες μέρες ο αριθμός θα σκαρφαλώσει στις 2.500.
Η Αθήνα είναι η περιοχή της Ελλάδας που εδώ και μέρες δέχεται το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας καθώς από τα 2.147 κρούσματα που καταγράφτηκαν την Τρίτη, τα 1,047 ήταν στην Αττική. Κάτι λιγότερο από 300, στις κεντρικές περιοχές της Αθήνας.
Η έκρηξη των κρουσμάτων κοροναϊού, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Αττική, παρά το γεγονός ότι το Λεκανοπέδιο βρίσκεται εδώ και μια εβδομάδα σε καθεστώς καθολικού lockdown, φέρνουν πονοκέφαλο στους ειδικούς, ενώ «κλειδώνουν» την παράταση των σκληρών μέτρων.
Τα στοιχεία, προκρίνουν την παράταση για τουλάχιστον μία εβδομάδα του lockdown στις «κόκκινες» περιοχές, αφού φαίνεται ότι το κύμα της πανδημίας που σφυροκοπά τη χώρα δεν λέει να κοπάσει.
Χαμός στις ΜΕΘ
«Ο απόλυτος αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι ο υψηλότερος που έχουμε δει από την αρχή της πανδημίας. Σχεδόν 12 μήνες τώρα, ποτέ δεν είχαμε περισσότερους» δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Ηρακλής Τσαγκάρης, Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, εντατικολόγος στο νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ.
Κατά τον καθηγητή πάντως το σύστημα έχει επιδείξει αντανακλαστικά πρωτόγνωρα για δημόσιο τομέα, ενώ για τη συνέχεια έχουν αναπτυχθεί διάφορα σενάρια για την ενίσχυση των υποδομών και την κάλυψη των περιστατικών.
Ο κ. Τσαγκάρης εκτίμησε ότι υπάρχει μία επιπέδωση του κύματος, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ακόμα για μείωση, και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «η πίεση στο ΕΣΥ θα αμβλυνθεί σε λίγες εβδομάδες».
Όπως επισήμανε πάντως, σε αντίθεση με το προηγούμενο κύμα οι εισαγωγές αφορούν περισσότερο ηλικίες 40 έως 65 ετών.
Αναφερόμενος στο λιανεμπόριο είπε ότι είναι εύκολο να κινείται κανείς στα άκρα, ανάμεσα στην απόλυτη απελευθέρωση και την απόλυτη αυστηρότητα, αλλά το ζήτημα είναι να βρεθούν πόσο πλήττεται και να βρεθεί αξιόπιστος τρόπος με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η επιτροπής.
«Το είχαμε προβλέψει»
Μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, σημείωσε ότι τα προγνωστικά μοντέλα που εξετάζουν τα δεδομένα της πανδημίας, είχαν προβλέψει αυτό το νούμερο των κρουσμάτων.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, την επόμενη εβδομάδα τα κρούσματα θα σκαρφαλώσουν στα 2.500, το οποίο θα είναι και «το πικ του κύματος, και θα αρχίσει να υποστρέφεται εν συνεχεία».
Ο καθηγητής τόνισε ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων μέχρι και την επόμενη εβδομάδα, ενώ έπειτα θα αρχίσει η αποκλιμάκωση «αργά αλλά σταθερά».
Σχετικά με την άρση του lockdown, αυτή θα πάει πιο πίσω, με τους ειδικούς να σημειώνουν πως η συζήτηση θα ανοίξει μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Τα λύμματα
Καμπανάκι για την αργή μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής, κρούει ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, σημειώνοντας ότι η παράταση του lockdown κατά μία εβδομάδα, θα φέρει θετικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, κάτι που οφείλεται στα μεταλλαγμένα στελέχη του κοροναϊού και τις ιώσεις της εποχής.
Το ιικό φορτίο μειώνεται αργά
Ειδικότερα, ο καθηγητής, σημείωσε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής μειώθηκε ελάχιστα, μόλις 16%: «Για την εβδομάδα, η οποία έκλεισε την Κυριακή που μας πέρασε, είχαμε μια ελάχιστη μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής της τάξεως μόλις του 16%. Μια αργή μείωση που δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες φορές, όπου έπεφταν πιο γρήγορα τα ποσοστά μετά από lockdown».
Όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης, μιλώντας στο protothema.gr, «αυτή την στιγμή το ιικό φορτίο πέφτει πάρα πολύ αργά, που σημαίνει πως υπάρχει περισσότερο φορτίο στον πληθυσμό. Έχει βρεθεί ότι και στα κλινικά δείγματα υπάρχει υψηλό ιικό φορτίο. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήξαμε και μέσα από την επαφή που είχαμε με τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια. Αυτό ίσως να οφείλεται στα καινούργια στελέχη του μεταλλαγμένου ιού, τα οποία επικρατούν, αλλά και στην εποχή όπου παραδοσιακά οι ιώσεις βρίσκονται στην κορύφωση τους. Τα δυο αυτά συνηγορούν ώστε να υπάρχει υψηλό ιικό φορτίο στα λύματα».
«Η παράταση του lockdown θα φέρει θετικά αποτελέσματα»
Σύμφωνα με τον ειδικό, μια παράταση του lockdown για μια επιπλέον εβδομάδα θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα:
«Για μένα ήταν αναμενόμενη η αργή μείωση του ιικού φορτίου την περίοδο αυτή. Ό,τι αφορά τον κοροναϊό είναι κάτι πρωτόγνωρο, το οποίο μελετάται και παρακολουθείται συνεχώς. Ότι θα είχαμε αυτή την εποχή κρούσματα και διασπορά στην κοινότητα, διαχρονικά αυτό είναι κάτι που οι επιδημιολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι το γνωρίζουν λόγω των ιώσεων. Μια παράταση μιας εβδομάδας του lockdown σίγουρα θα φέρει θετικά αποτελέσματα. Προς τα εκεί τείνει η όλη ιστορία. Οι ειδικοί δεν μπορούν ξαφνικά να δώσουν απευθείας ένα μήνα lockdown γιατί τα στοιχεία πρέπει εξετάζονται από βδομάδα σε βδομάδα και στις 14 ημέρες επανεξετάζεις συνολικά το αποτέλεσμα. Αυτό είναι κάτι λογικό και συμβαίνει σ όλο τον κόσμο».
Ανοσία
Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα μελέτης του ΕΚΠΑ που δείχνουν ότι έως και εννέα στους δέκα Ελληνες εμβολιασθέντες κατά του Covid-19, αναπτύσσουν αντισώματα κατά του ιού μετά την πρώτη δόση του εμβολίου. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το εμβόλιο αποτελεί σημαντική ασπίδα και για τους ηλικιωμένους (85 ετών και άνω), για τους οποίους έχουν εκφραστεί επιφυλάξεις σχετικά με την απόκριση τους στον εμβολιασμό. Πιο συγκεκριμένα σε αυτήν την κρίσιμη ηλικία (αποτελεί ομάδα υψηλού κινδύνου) το ποσοστό των εμβολιασθέντων που παράγουν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του ιού, πριν από τη δεύτερη δόση, ανέρχεται σε 45%.
Υπενθυμίζεται ότι η ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2 και η διάρκειά της αποτελεί σημαντικό ερευνητικό ερώτημα παγκοσμίως, καθώς οι απαντήσεις είναι κομβικές για τη λήξη της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό, η μελέτη της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, περιλαμβάνει αρχικά εθελοντές υγειονομικούς και άτομα άνω των 80 ετών, ενώ στη συνέχεια θα μελετηθούν άτομα 70-79 ετών καθώς και ασθενείς με αιματολογικές κακοήθεις και συμπαγείς όγκους σε διάφορα στάδια της θεραπείας τους. Πέρα από την παραγωγή αντισωμάτων, θα καταγραφούν επίσης οι κυτταρικοί υποπληθυσμοί λεμφοκυττάρων, ώστε να μελετηθεί η διατήρηση των κυττάρων μνήμης (κυτταρική ανοσία) εναντίον του ιού σε βάθος χρόνου, καθώς και κυτταροκίνες φλεγμονής.
Διαβάστε επίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου