medlabnews.gr iatrikanea
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μίλησε για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού και στο θέμα της αναστολής των εμβολιασμών στην Ευρώπη με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Για το ζήτημα που έχει προκύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca καθώς αρκετές χώρες έχουν αναστείλει τον εμβολιασμό αναφέρθηκε η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.
Η κ. Λινού ερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, και για το τι θα πρέπει να γίνει με όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου ή έχουν ραντεβού για το εμβόλιο, αλλά δεν ξέρουν τι να κάνουν.
«Αυτό είναι αλήθεια και ούτε και οι κυβερνήσεις ούτε οι οργανισμοί ξέρουν τι να κάνουν» επισήμανε. Έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη απόφαση, λέγοντας μάλιστα πως «είναι δύσκολο να συμβουλέψεις κάποιον αυτή τη στιγμή».
Το όφελος με εμβόλιο είναι μεγαλύτερο
Αυτό που τόνισε η κ. Λινού είναι πως πρέπει να ζυγίσουν με τον κίνδυνο από το εμβόλιο με τον κίνδυνο να κολλήσει κάποιος τον ιό.
«Το όφελος είναι τόσο μεγαλύτερο, που θα έπρεπε να προχωρήσουμε» σημείωσε η ίδια με κάθε επιφύλαξη και ξεκαθάρισε πώς για το ζήτημα θα συνεδριάσουν τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, ενώ υπογράμμισε πως «τα προβλήματα είναι λίγα, ελάχιστα μέχρι στιγμής».
Ωστόσο, υπογράμμισε πώς τα περιστατικά με θρομβώσεις είναι ελάχιστα και σπάνια, δηλαδή 5 με 6 περιστατικά στο εκατομμύριο.
Έκανε λόγο για «σοβαρή παρενέργεια» και επισήμανε ότι αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο συζητείται τόσο, στάθηκε ωστόσο στη συχνότητα των περιστατικών.
Τα περιστατικά σχετίζονται με το πηπτικό σύστημα
Είναι, όπως σημείωσε, «δύσκολη απόφαση». «Υπάρχουν συσκέψεις επί συσκέψεων, είναι δύσκολο. Πώς να βρεις τους 170.000 (σ.σ. στην Ελλάδα) αν κάποιος νόσησε και από τι νόσησε;» συμπλήρωσε.
«Είναι σπάνιο και είναι ίσως το ίδιο σπάνια με αυτά που θα συνέβαιναν ούτως ή άλλως και αυτό προσπαθούν να διερευνήσουν τώρα» εξήγησε.
«Όλα τα περιστατικά είναι υπό διερεύνηση και έχουν σχέση με το πηκτικό σύστημα» ανέφερε η κ. Λινού.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου