Λινού : Οι λόγοι που τα self test δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Η πανδημία θα κρατήσει άλλα δύο χρόνια | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Λινού : Οι λόγοι που τα self test δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Η πανδημία θα κρατήσει άλλα δύο χρόνια

Oτι μακροχρόνια η πανδημία παγκοσμίως θα κρατήσει δύο και τρία χρόνια είναι πλέον βέβαιο

medlabnews.gr iatrikanea

Oτι μακροχρόνια η πανδημία παγκοσμίως θα κρατήσει δύο και τρία χρόνια είναι πλέον βέβαιο εκτός και αν ευαισθητοποιηθούν οι πλούσιες δυτικές χώρες παραδώσουν τις πατέντες και κάνουν εφικτό τον εμβολιασμό των 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Διαφορετικά θα παλεύουμε με μεταλλάξεις και θα χρειαζόμαστε συνεχώς ανανέωση του τύπου των εμβολίων», είπε στον Alpha 98,9 η Αθηνά ΛινούΚαθηγήτρια Επιδημιολογίας.

Για την επίταξη ιατρών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σχολίασε: «Εγώ θεωρώ ότι είναι κρίμα που υπάρχει και συζήτηση και πιθανώς έλλειψη σύμπνοιας μεταξύ Πολιτείας και συναδέλφων ιατρών. Γιατί το τελευταίο που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι να μη συμφωνούν μεταξύ τους οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για να λύσουν το θέμα. Εγώ πιστεύω ότι αν υπήρχε καλή επικοινωνία και καλή συνεννόηση δεν θα είχε χρειαστεί να γίνει. Και νομίζω εκείνο που θα ήθελα ουσιαστικά να επισημάνω είναι το γεγονός ότι οι ειδικότητες που επιτάσσονται είναι κατ’ εξοχήν ειδικότητες πρωτοβάθμιας υγείας και καλούνται να υπηρετήσουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Εκείνο που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι οι ανάγκες είναι στις ΜΕΘ που βρίσκονται στην τριτοβάθμια φροντίδα υγείας ή το πολύ πολύ στις νοσοκομειακές μονάδες, στις απλές μονάδες νοσηλείας που πάλι είναι η δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας. Τώρα πως ερμηνεύεται αυτό δεν ξέρω πλήρως. Αλλά εκείνο που θέλω επίσης να επισημάνω είναι ότι όλα τα χρόνια δυστυχώς, με όλες τις κυβερνήσεις, δεν έχει ενθαρρυνθεί η λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία είναι στην κοινότητα και εκτός νοσοκομείου»

«Δεν έχει ανατεθεί στους ιδιώτες γιατρούς και καθόλου δεν έχει αναγνωριστεί ο ρόλος τους στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, διότι αυτή τη στιγμή αν έχουμε πχ 3000 κρούσματα κρούσματα κορωνοϊού – που είναι πολύ περισσότερα – 3000 βάσει των τεστ που γίνανε, το 90% ή και το 95% αυτών των περιστατικών τα διαχειρίζεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα των ιδιωτών ιατρών εκτός νοσοκομείου και εκτός Κέντρων Υγείας, οπότε αν αρχίσουμε να το αποδυναμώνουμε υπάρχει η πιθανότητα για αύξηση και πίεση στο Σύστημα Υγείας», συμπλήρωσε.

Σε σχέση με τα Self Test (που θα λαμβάνουν οι πολίτες από τα φαρμακεία και θα διενεργούνται κατ’ οίκον) ανέφερε: «Το τεστ έχει σημασία αν μπορεί μετά να υπάρχουν τα επακόλουθα του θετικού τεστ. Αν μπορεί να υπάρχει ιχνηλάτηση . Διότι από το να ξέρω ότι είμαι θετική και να μην ξέρω από εκεί και πέρα τι πρέπει να κάνω, να μη μπορώ να αναφέρω πουθενά και να πάρω σωστές οδηγίες για το τι θα κάνουν οι άνθρωποι που είτε ζούμε στο ίδιο σπίτι είτε είναι συνεργάτες μου στην εργασία είτε για όλους κοινωνικούς λόγους έχουν συναντηθεί μαζί μου και είναι ‘σημαντική επαφή’ – πάνω από 15 λεπτά – τότε είναι δώρον άδωρον. Είναι σαν να διαγνώσω ένα καρκίνο του μαστού με έγκαιρη μαστογραφία και μετά να μην έχω δυνατότητα να τον χειρουργήσω ή να κάνω αυτά που χρειάζονται».

«Επειδή όλα τα rapid test, δεν ξέρω το συγκεκριμένο, ποιο τεστ θα χορηγήσει η κυβέρνηση έχουν σαφώς μικρότερη ευαισθησία και ειδικότητα επομένως μικρότερη δυνατότητα να μαζέψουν όλα τα θετικά και τον κίνδυνο να θεωρήσουν αρνητικό έναν που είναι θετικός γι’ αυτό χρησιμοποιούνται σε μαζικές επιδημιολογικές παρατηρήσεις. Δηλαδή, να κάνω στην περιοχή του τάδε νομού ένα τυχαίο δείγμα του πληθυσμού και να μπορέσω να δω τι γίνεται σε αυτή την περιοχή και αν έχω έξυπνα οργανώσει το μοντέλο της παρακολούθησης αν οι πιο πολλοί κόλλησαν μέσα στο σπίτι, αν είναι μία συγκεκριμένη βιομηχανία που έχει μεγαλύτερο ποσοστό, είναι ένα γραφείο που γίνεται λάθος η εξ αποστάσεως εργασία; Όλα αυτά θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμα. Δεν είναι άχρηστο να γίνουν τα μαζικά τεστ. Γιατί είναι αρκετοί από τους συμπολίτες μας ευαισθητοποιημένοι ώστε αν βγει θετικό να αποστασιοποιηθούν. Και οι οδηγίες που υπάρχουν από τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ είναι πολλές φορές αντικρουόμενες και θα ήταν πολύ σημαντικό να έχουμε ένα σώμα ιχνηλάτησης, να έχουμε 100, 200, 300 ανθρώπους που να προέρχονται από τον υγειονομικό χώρο και να εκπαιδευτούν πως θα στοχεύσουν στη μέγιστη προστασία», συμπλήρωσε.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο να χρειάζεται να φοράμε μάσκες ίσως και για χρόνια και ο κορωνοϊός να συνεχίσει να μας απασχολεί σχολίασε: «Ελπίζω για τη χώρα μας το πρώτο κύμα να ανασταλεί νωρίς. Αλλά σαφώς και εγώ δεν πιστεύω νωρίτερα από τα μέσα του Φθινοπώρου. Αν είμαστε στην ιδανική κατάσταση που θα έχουμε άμεσα εμβόλια και θα μπορούμε να χορηγούμε 70-80 χιλιάδες δόσεις την ημέρα μπορεί αυτό να μας οδηγήσει σε ύφεση στα μέσα του καλοκαιριού. Ότι μακροχρόνια η πανδημία παγκοσμίως θα κρατήσει δύο και τρία χρόνια είναι πλέον βέβαιο εκτός και αν ευαισθητοποιηθούν οι πλούσιες δυτικές χώρες παραδώσουν τις πατέντες και κάνουν εφικτό τον εμβολιασμό των 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Διαφορετικά θα παλεύουμε με μεταλλάξεις και θα χρειαζόμαστε συνεχώς ανανέωση του τύπου των εμβολίων».

Εκτίμησε επίσης πως θα πρέπει να χαράξουμε έναν οδικό χάρτη για το επόμενο διάστημα και σε αυτόν να συμμετέχουν κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι. «Γιατί αρκετά από τα μέτρα είναι κοινωνικά άδικα, δημιουργούν ανισότητες που οδηγούν σε μέγιστη διασπορά του ιού. Ας πούμε το μέτρο δεν βγαίνω παραπάνω από δύο χιλιόμετρα από το Δήμο μου προστατεύει τα βόρεια και τα νότια προάστια της Αθήνας αλλά σκεφτείτε θα πήγαινε κανένας από την Εκάλη να περπατήσει στην Κυψέλη; Αυτός που αδικείται είναι αυτός που δεν έχει πρόσβαση σε ελεύθερο χώρο».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων