Μπορεί να γίνει επιλογή εμβολίου; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Μπορεί να γίνει επιλογή εμβολίου;

Την Παρασκευή 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τα ραντεβού εμβολιασμού στις ηλικίες 65-70 ετών.

medlabnews.gr iatrikanea

Την Παρασκευή 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τα ραντεβού εμβολιασμού στις ηλικίες 65-70 ετών. Πλέον όλες οι ηλικίες κάνουν όλα τα εμβόλια και το υπουργείο Υγείας είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει επιλογή εμβολίου.

Βέβαια τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια συζήτηση για τα «κόλπα» που μπορεί να βρει κανείς για να επιλέξει εμβόλιο.

Ο διάλογος είναι έντονος, καθώς ένα εμβόλιο αντιμετωπίζει ζήτημα δημοσιότητας και όλα τα φώτα έχουν πέσει πάνω του, παρόλο που οι αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα ξεκαθαρίζουν ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα με το εμβόλιο.

Η συζήτηση λοιπόν (όχι στα πηγαδάκια), αλλά από τηλεφώνου και στα κοινωνικά δίκτυα προσανατολίζεται στο πως μπορεί κανείς να ξεγελάσει την πλατφόρμα emvolio.gov.gr, επιλέγοντας το εμβόλιο της αρεσκείας του.

Στην πράξη ο χρόνος που μεσολαβεί ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση… μαρτυρά ποιο εμβόλιο θα λάβει ο ενδιαφερόμενος. Ειδικότερα, για τα εμβόλιο των Pfizer και Moderna οι δύο δόσεις απέχουν 21 ή 28 ημέρες, για αυτό της AstraZeneca ο χρόνος αναμονής φτάνει τις 12 εβδομάδες. Αντίστοιχα, για το εμβόλιο της Johnson & Johnson που αναμένεται να περάσει τα σύνορα της χώρας με το δεύτερο 15νθήμερο του Απριλίου, θα καταλαβαίνει κάποιος αν του έτυχε από το γεγονός ότι θα είναι μία δόση.

Ορισμένοι πολίτες εμφανίζονται ανήσυχοι σχετικά με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που έχουν καταγραφεί (αφορούν σε 28 περιπτώσεις σε σύνολο 17 εκατομμυρίων εμβολιασμών).

Στο κρίσιμο αυτό ζήτημα που απασχολεί αρκετούς πολίτες αναφέρθηκε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο. Και πρόσθεσε με νόημα ότι «έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που υπάρχει ευαισθητοποίηση για την έγκαιρη διάγνωση, αλλά και θεραπευτική αντιμετώπιση».

Παρά τα δεδομένα που δίνουν οι επιστήμονες υπάρχουν ορισμένοι πολίτες, οι οποίοι όταν διαπιστώνουν ότι το προγραμματισμένο ραντεβού τους αφορά σε εμβολιασμό με δόση της συγκεκριμένης εταιρείας επιχειρούν να επιλέξουν άλλες ημερομηνίες και εμβολιαστικά κέντρα ακόμη και με την αλλαγή ΤΚ, ευελπιστώντας σε εναλλακτικές λύσεις – δηλαδή με την αλλαγή του ΤΚ να πέσουν σε άλλο εμβολιαστικό κέντρο και σε άλλο εμβόλιο. Όμως δεν είναι εύκολη η διαδικασία και προφανώς έχει ρίσκο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα έχει δικλίδες ασφαλείας: Αφενός παρέχεται περιορισμένος αριθμός αλλαγών, ενώ εάν ακυρώσει ή δεν προσέλθει κάποιος στο προγραμματισμένο ραντεβού του, δίδεται η δυνατότητα επαναπρογραμματισμού έπειτα από 30 ημέρες.

Πότε φτάνει το Johnson & Johnson

Το εμβόλιο Covid-19 της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Johnson & Johnson θα αρχίσει να παραδίδεται στην Ευρώπη στις 19 Απριλίου, δήλωσε την Δευτέρα η εταιρία στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Για να αυξήσει την παραγωγή του και να ανταποκριθεί στη ζήτηση, η Johnson & Johnson σύναψε αρκετές συμφωνίες τους τελευταίους μήνες με φαρμακευτικά εργαστήρια και υπεργολάβους στην Ευρώπη, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την παρασκευή του ή την συσκευασία του σε φιαλίδια: πρόκειται για τις Sanofi στη Γαλλία, την Catalent στην Ιταλία και την IDT Biologika στη Γερμανία.

Η δραστική ουσία θα παράγεται πάντως από τις εγκαταστάσεις της Johnson & Johnson στο Λάιντεν της Ολλανδίας.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων