Κούβελας : Τα self tests πρέπει να γίνονται από ανθρώπους που γνωρίζουν | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Κούβελας : Τα self tests πρέπει να γίνονται από ανθρώπους που γνωρίζουν

είμαι κάθετα αντίθετος με τα self test. Χωρίς πρωτοβάθμια, όλο το σύστημα είναι στον αέρα.

medlabnews.gr iatrikanea

Ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ μίλησε για τις επιτροπές αντιμετώπισης της παδημίας στην Ελλάδα και το μέτρο των self test.

Μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Κούβελας είπε:

Για τα self test και αν βοηθάνε στην αντιμετώπιση της διασποράς: «Όχι, είμαι κάθετα αντίθετος με τα self test. Χωρίς πρωτοβάθμια, όλο το σύστημα είναι στον αέρα. Παλιά στο σχολείο είχαμε σχολίατρο. Αν είχαμε ένα τέτοιο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με σχολιάτρους, όπως έχουμε γιατρό στα ΚΑΠΗ, με νοσοκόμες, με υποδομές, με επισκέπτες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς τότε θα κάναμε κανονικότατα rapid test, κυκλικά, με πολύ μεγάλη πιθανότητα να πιάσουμε τα κρούσματα. Πρώτα απ’ όλα, το self test έχει τεράστια ποσοστά ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων. Δηλαδή κάποιος μπορεί να είναι θετικός και αυτό να τον βγάλει αρνητικό. Αυτό χειροτερεύει τη μετάδοση. Έχουν, δε, βρει ότι κάποιοι από εμάς είναι υπερμεταδότες. Δεν ξέρουμε ακριβώς τους λόγους αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν και μερικές ανθρώπινες εστίες υπερμετάδοσης. Αν λοιπόν ένας υπερμεταδότης βγει ψευδώς αρνητικός, θα κολλήσει όλο το σχολείο. Δεν έχει νόημα το self test. Κατά τη γνώμη μου, είναι μία επίσης δικαιολογία ανεπάρκειας των μέτρων. Δηλαδή δεν θέλω να πάρω μέτρα, και γιατί πρέπει να φαίνεται ότι κάτι κάνω, κάνω lockdown. Το lockdown όμως είναι παγκοσμίως γνωστό ότι δεν είναι το μέτρο για να αντιμετωπίσουμε μία πανδημία. 

Το δεύτερο πράγμα είναι ότι πέρσι τέτοια εποχή, όλη η επίσημη γραμμή ήταν αντίθετη με τα τεστ. Όπως ήταν και με τις μάσκες. Ξαφνικά παίρναμε όχι μόνο τα τεστ τα κανονικά και τα rapid, που επίσης είναι πολύ αξιόλογα. Αυτά εγώ τα εμπιστεύομαι απόλυτα, μέσα σε 5 λεπτά θα είχα τα αποτελέσματά μου. Εμείς μεταξύ μας κάναμε τακτικότατα rapid test και τεστ αντισωμάτων. Μετά τον εμβολιασμό είδαμε μόνοι μας αν έχουμε ή δεν έχουμε αντισώματα. Αυτό που ουσιαστικά χρειάζεται είναι αυτά να γίνουν πιο μεθοδικά και πιο γενικευμένα. Θα χρειαζόταν πρωτοβάθμια για να γίνουν καλά. Επειδή δεν έχουμε πρωτοβάθμια και δεν έχουμε χέρια και ειδικούς να τα κάνουν, αποφασίσαμε να τα κάνουμε μόνοι μας. Αυτό δεν είναι το ίδιο πράγμα. Αύριο μεθαύριο θα ζητήσουμε να κάνουμε διαγνώσεις μόνοι μας βλέποντας τις αμυγδαλές μας στον καθρέφτη ή να κάνουμε κολονοσκόπηση συνδέοντας ένα κολονοσκόπιο στην τηλεόραση. Δε γίνονται έτσι τα πράγματα. Αυτά είναι υγειονομικές πράξεις, εγώ δεν είμαι αντίθετος στα τεστ, αρκεί να γίνονται μεθοδευμένα και από ανθρώπους που ξέρουν. Γιατί αν γίνει λάθος η δειγματοληψία, βγαίνει λάθος αποτέλεσμα. Χρειάζεται ένας άνθρωπος που θα το κάνει σταθερά το ίδιο. Αυτό μπορεί να το κάνει είτε γιατρός της γειτονιάς είτε ένα άτομο που θα έχει εκπαιδευτεί θα είναι αυτή η δουλειά του. Θα το κάνει υπεύθυνα, να το δηλώσει, να το καταγράψει και όλα. Τώρα περιμένουμε από τον καθένα να το δηλώσει. Είμαστε τσαπατσούληδες, δεν είναι σοβαρές αυτές οι πρακτικές».

Για το ότι δεν υπάρχει καθηγητής φαρμακολογίας στην επιτροπή: «Γι αυτό έχω εξήγηση. Δεν έχω εξήγηση για συγκοινωνιολόγο, που θα έπρεπε να υπάρχει. Είναι το χειρότερο πρόβλημα στην Ελλάδα οι συγκοινωνίες. Θα έπρεπε σίγουρα να υπάρχει οικονομολόγος, κοινωνιολόγος, ψυχίατρος ή ψυχολόγος γιατί έχουμε τεράστιες επιπτώσεις και στην κοινωνία και στην ψυχολογία μας. Για τον φαρμακολόγο, άποψή μου είναι ότι δε θέλουν να υπάρχει ειδικός στα φάρμακα. Γιατί ο ειδικός στα φάρμακα είναι ταξικός εχθρός για τους υπόλοιπους γιατρούς. Κάνει κουμάντο στη συνταγογράφηση. Θεωρητικά αυτό φοβούνται και δεν μας πολυαγαπάνε οι συνάδελφοι. Θεωρούν ότι τους καπελώνουμε. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, και το πιστεύω πλέον, είναι ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δε γίνεται για συντεχνιακούς λόγους. Πραγματικά με ανησυχεί αυτό και έχει να κάνει με το ότι ουσιαστικά κάνει τους ειδικούς γιατρούς να εξαρτώνται από την παραπομπή του πρωτοβάθμιου. Επειδή όμως θέλουμε άμεση πρόσβαση, αυτομάτως χάνουν τον έλεγχο της κατάστασης. Δεν μπορούν να «μαρκετάρουν» το ίδιο καλά τη δουλειά τους. Πρέπει να είναι εξαρτώμενοι και αυτό δεν πολυαρέσει».

Πηγή Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Weekend με τον Γρηγόρη Κόκκινο»

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων