Σουηδία : Το 'κόλπο' που έκαναν για να καταγράφουν λίγους νεκρούς. Ερωτηματικά με τους πολλούς θανάτους ηλικιωμένων | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Σουηδία : Το 'κόλπο' που έκαναν για να καταγράφουν λίγους νεκρούς. Ερωτηματικά με τους πολλούς θανάτους ηλικιωμένων

Η Σουηδία είναι πρώτη στις μολύνσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης medlabnews.gr iatrikanea 

Πολλά ακούγονται ακόμα και σήμερα για την Σουηδία και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όμως θα πρέπει κανείς να βλέπει και λίγο πίσω από τους αριθμούς και να προσπαθεί να μάθει και τι άλλο μπορεί να συμβαίνει.

Η Σουηδία είναι πρώτη στις μολύνσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), παρότι ο αριθμός των θανάτων παραμένει αρκετά χαμηλός.

Η σκανδιναβική χώρα, η οποία εφάρμοσε μια λιγότερο αυστηρή στρατηγική κατά του ιού,  καταγράφει 15000 θανάτους και έχει καταγράψει 1,3 εκ. κρούσματα από την αρχή της πανδημίας.

Ενδιαφέρον είναι κοιτώντας λίγο πιο προσεκτικά ότι κατέγραφαν 1288 κρούσματα τον Αύγουστο, προκαλώντας όλο τον υπόλοιπο κόσμο και φυσικά και εμάς που έχουμε υπερδιπλάσια κρούσματα αλλά με βάση τα επίσημα στοιχεία που δίνουν οι ίδιοι οι Σουηδοί κάνουν πολύ λιγότερα τεστ στον κόσμο. Δείτε το διάγραμμα:


Κάνουν 14299 τεστ ενώ στην Ελλάδα κάνουμε πάνω από 100000 τεστ την ημέρα. Ποσοστό θετικών στην Σουηδία 5,6% ενώ στην Ελλάδα 3,4%. Δηλαδή αν έκαναν 100.000 θα έβρισκαν 5.600 κρούσματα.

Η Σουηδία ξεπέρασε το συμβολικό όριο του ενός εκατομμυρίου καταγεγραμμένων κρουσμάτων στις αρχές Μαΐου και παρέμενε επί εβδομάδες στη δεύτερη θέση όσον αφορά τις νέες μολύνσεις πίσω από την Κύπρο.

«Πολλές χώρες είχαν υψηλότερα ποσοστά από τα δικά μας σήμερα, επομένως μπορεί να θεωρηθεί ότι αυτό το φαινόμενο αντικατοπτρίζει μόνο μια καθυστερημένη αύξηση των κρουσμάτων στο πλαίσιο του τρίτου κύματος στη Σουηδία», εξήγησε ο επιδημιολόγος ‘Αντερς Τένγκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο συνολικός απολογισμός από την αρχή της πανδημίας ανήλθε σήμερα σε 15.000 νεκρούς, θέτοντας τη Σουηδία στη μέση της κατάταξης στην Ευρώπη, αλλά σαφώς πάνω από τους Σκανδιναβούς γείτονές της, όπως η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Δανία.

Οι ευρωπαϊκές στατιστικές για τη θνησιμότητα δείχνουν επίσης ότι η Σουηδία είχε υπερθνησιμότητα μικρότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2020.

Πώς κατέγραψαν τους θανάτους του κοροναϊού οι Σουηδοί.


Έλληνες γιατροί που ζουν και δουλεύουν στην Σουηδία, μας είπαν ότι από την αρχή της πανδημίας οι Σουηδοί κατέγραφαν μόνο τα βεβαιωμένα με PCR (μοριακό τεστ) περιστατικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βαριά Covid-19 γιατρός δεν καταγράφηκε στο σύστημα ως ασθενής με κοροναϊό γιατί δεν είχε κάνει PCR αλλά καταγράφηκε ως ασθενής με πνευμονία. Αντιστοίχως και οι νεκροί καταγράφηκαν ως αιτία θανάτου ο κοροναϊός μόνο αν είχε διαγνωστεί με PCR. Άρα πολλοί θάνατοι διέφυγαν της καταγραφής ότι είναι αιτία ο κοροναϊός. Πληροφορίες, μας λένε ότι είναι πιθανόν να είναι και διπλάσιος ο αριθμός των νεκρών από τα επίσημα στοιχεία που καταγράφονται (28.600 από 14.300). Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε η Σουηδία θα είναι και πρώτη σε αναλογία πληθυσμού σε νεκρούς από κοροναϊό σε όλο τον κόσμο. Άλλωστε με βάση το διάγραμμα που έχουμε φαίνεται ότι καταγράφεται στην Σουηδία αύξηση θανάτων, γενικά, μεταξύ 2020 και 2019 κατά 9.175 περίπου 10%. 

Πέθαναν πάρα πολλοί τρόφιμοι γηροκομείων στη Σουηδία

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πάρα πολλοί από τους νεκρούς που αναφέρουν οι Σουηδοί είναι ηλικιωμένοι που ήταν τρόφιμοι γηροκομείων. Στην πρώτη φάση της πανδημίας πέθαναν πάνω από 6000 ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών. 

Θυμίζουμε ότι τον Ιούνιο του 2019 (πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία) η Σουηδία, αντιμετώπιζε τεράστια κρίση με τους ηλικιωμένους στα γηροκομεία της χώρας. Ο διευθυντής και αρχίατρος στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Σουηδίας, καθηγητής της γηριατρικής, Yngve Gustafson προειδοποιούσε ότι 75.000 συνάνθρωποι μας δεν τρέφονται κανονικά.
"Οι 15.000 από αυτούς κινδυνεύουν να πεθάνουν από την ασιτία και τις συνέπειες της, ουρολοίμωξη, πτώση των δοντιών και κατάθλιψη." Λίγους μήνες μετά όλοι αυτοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον κοροναϊό, προκαλώντας πάρα πολλά ερωτηματικά. 

Κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι χρησιμοποιήθηκε η πανδημία για να εξυγιάνει το πρόβλημα που αντιμετώπιζε το σύστημα με τους ηλικιωμένους από τον Ιούνιο του 2019. 

Να θυμίσουμε ότι στην κρίση του κοροναϊού, η Σουηδία ξεχώρισε με την απουσία καραντίνας και μια στρατηγική βασισμένη σε συστάσεις παρά σε υποχρεωτικά μέτρα και με πολύ περιορισμένη χρήση της μάσκας στους δημόσιους χώρους.

Παρά τα νέα μέτρα στο τέλος του 2020, για παράδειγμα με το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων στις 8.30 το βράδυ, η χώρα παραμένει συγκριτικά λιγότερο αυστηρή από ό,τι άλλες χώρες της Ευρώπης απέναντι στον ιό.

Παρότι η σουηδική στρατηγική προκάλεσε αντιπαράθεση, η αύξηση των περιοριστικών μέτρων αλλού στην Ευρώπη προσέδωσε ξανά αξιοπιστία σε μια στρατηγική που προορίζεται να είναι “μαραθώνια” και θέλει να λάβει υπόψη την υγεία και την ψυχική υγεία της κοινωνίας στο σύνολό της.

Τι αναφέρει ειδική επιτροπή της Σουηδίας

Η ανταπόκριση της Σουηδίας στην εξάπλωση του κοροναϊού ήταν πολύ αργή και οι προετοιμασίες για την διαχείριση μιας πανδημίας ήταν ανεπαρκείς, ανακοίνωσε επιτροπή που ερευνά την απάντηση της χώρας στην COVID-19.

Η αρχική στρατηγική της Σουηδίας, η αποφυγή της επιβολής lockdown και μέτρων όπως η χρήση μάσκας και η σταδιακή αυστηροποίηση των περιορισμών, έθεσε στο περιθώριο την χώρα κατά την πρώτη χρονιά της πανδημίας όταν πολλές χώρες ανά την Ευρώπη επέλεγαν να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς.

Η επιτροπή ανέφερε ότι θα ασχοληθεί με την πολιτική της μη επιβολής λοκντάουν που επέλεξε η χώρα στην τελική της έκθεση, αλλά τα προκαταρκτικά ευρήματά της δείχνουν ότι επιβλήθηκαν μέτρα αργοπορημένα τόσο σε σύγκριση με τους σκανδιναβούς γείτονες της Σουηδίας όσο και ως προς τις διαστάσεις της επιδημίας στη χώρα την άνοιξη του 2020.

«Η διαχείριση της πανδημίας από τη Σουηδία χαρακτηρίστηκε από αργοπορημένη αντίδραση», αποφάνθηκε η επιτροπή.

«Τα αρχικά μέτρα πρόληψης και ελέγχου της νόσου ήταν ανεπαρκή ώστε να σταματήσουν ή έστω να περιορίσουν σημαντικά την εξάπλωση του ιού στη χώρα», όπως επισημαίνεται.

Η επιτροπή, η οποία διορίστηκε από την κυβέρνηση εν μέσω πίεσης από το κοινοβούλιο, επισημαίνει επίσης ότι χρειάστηκε «υπερβολικά μεγάλο διάστημα» για να δημιουργηθεί ικανοποιητικός βαθμός εξετάσεων για τον ιό, κάτι που αρχικά εφαρμόστηκε μόνο σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι υγειονομικοί υπάλληλοι.

Οι αρχές βασίστηκαν πολύ σε συστάσεις για εθελοντικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και πλυσίματος των χεριών, ενώ δημόσιοι χώροι όπως σχολεία, εστιατόρια και επιχειρήσεις παρέμειναν στο μεγαλύτερο μέρος τους ανοιχτά με την κυβέρνηση να μεταθέτει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την καταπολέμηση του ιού στις υπηρεσίες υγείας και στον επικεφαλής επιδημιολόγο Άντερς Τέγκνελ.

Η Σουηδία έχει καταγράψει περισσότερους από 15.000 θανάτους από τον κοροναϊό, κατά κεφαλήν πολύ περισσότερους σε σχέση με τους Σκανδιναβούς γείτονές της που εφάρμοσαν αυστηρότερους περιορισμούς, αλλά λιγότερους σε σχέση με άλλες χώρες που επέβαλαν αυστηρά λοκντάουν, όπως η Βρετανία.

Η στρατηγική ως προς την πανδημία υπήρξε αμφιλεγόμενη τόσο στην ίδια τη χώρα όσο και στο εξωτερικό.

Οι επικριτές της την έχουν χαρακτηρίσει παράτολμη και σκληρή, αλλά η προσέγγιση της Στοκχόλμης έχει κερδίσει και επαίνους καθώς είναι πιο βιώσιμη και φιλική προς τις επιχειρήσεις και αποτελεί μοντέλο για την συνύπαρξη με τον ιό καθώς γίνεται ενδημικός.

με στοιχεία του medlabnews.gr και από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων