Τι πρόβλημα μπορεί να υπάρξει από το ανακάτεμα των εμβολίων; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τι πρόβλημα μπορεί να υπάρξει από το ανακάτεμα των εμβολίων;

Η μίξη εμβολίων δεν είναι κάτι νέο για την επιστημονική κοινότητα ωστόσο η περίπτωση των εμβολίων του κοροναϊού είναι διαφορετική.

 medlabnews.gr iatrikanea

Τη στιγμή που οι περισσότερες χώρες συνεχίζουν με πυρετώδεις ρυθμούς τους εμβολιασμούς κατά της Covid -19 - μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 1.2 εκατομμύρια σωτήρια τσιμπήματα - κάποιες χώρες πρότειναν οι δεύτερες δόσεις εμβολίων να πραγματοποιούνται με ένα διαφορετικό εμβόλιο από αυτό της πρώτης δόσης. 

Η τακτική της μίξης (mix and match) εμβολίων δεν γνωρίζουμε ωστόσο πόσο αποτελεσματική είναι αλλά ούτε και κατά πόσο αποτελεί μια ασφαλής στρατηγική για την ώρα. Παρόλα αυτά η μίξη εμβολίων δεν είναι κάτι νέο για την επιστημονική κοινότητα ωστόσο η περίπτωση των εμβολίων του κοροναϊού είναι διαφορετική.

Η στρατηγική αυτή προτάθηκε από τη Γαλλία και τη Γερμανία για εκείνους που έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca αλλά ανήκουν σε εκείνες τις ηλικιακές ομάδες στις οποίες δεν προτείνεται να κάνουν το εμβόλιο, μετά τα περιστατικά θρομβώσεων που παρατηρήθηκαν σε κάποιους ανθρώπους. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πάντως έχει επανειλημμένως τονίσει ότι τα οφέλη του εμβολίου αυτού είναι περισσότερα σε σχέση με τις πιθανές παρενέργειες.

Σε κάθε περίπτωση η τακτική της μίξης των εμβολίων θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να χαλαρώσουν οι πιέσεις σε ότι αφορά την προμήθεια εμβολίων, ενώ ενδεχομένως να βοηθήσουν στην εξασφάλιση καλύτερου επιπέδου ανοσίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε πάντως ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία προς το παρόν καθώς δεν έχουν γίνει αρκετές δοκιμές ώστε να βγάλουμε ένα σαφές συμπέρασμα.

Η μίξη εμβολίων δεν είναι κάτι καινούργιο - Ξεκίνησε από ερευνητές του HIV

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πρακτικής της μίξης των εμβολίων δεν είναι κάτι καινούργιο και ότι έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν.

Η τακτική αυτή ξεκίνησε το 1990 ως... στρατηγική που ανέπτυξαν οι ερευνητές του HIV (Human Immunodeficiency Virus – Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου) όπως δήλωσε ο γιατρός Pierre Meulien (Πιερ Μελιέν), Γενικός Διευθυντής της Πρωτοβουλίας Καινοτόμων Φαρμάκων (Innovative Medicines Initiative), μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικής κατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της φαρμακευτικής έρευνας. «Δεν είναι κάτι καινούργιο επιστημονικά μιλώντας» είπε.

Οι ερευνητές ήξεραν δηλαδή ήδη από τη δεκαετία του 90’ ότι το κλασσικό εμβόλιο - η μια δόση - δεν θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη ανοσία σε περίπτωση μόλυνσης από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS. Αυτό που προσπαθούσαν να κατανοήσουν είναι πως θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ανοσία τόσο από τα Β όσο και από Τ κύτταρα. ( Τα Β κύτταρα παράγουν αντισώματα, ενώ τα Τ λεμφοκύτταρα σκοτώνουν τα κύτταρα που μολύνονται από τον ιό).
Αυτός ήταν ο λόγος που σκέφτηκαν ότι ενδεχομένως η τακτική αυτή να ήταν αποτελεσματική.

Επίσης, ο ιός αυτός ήταν και ένα κίνητρο για τους επιστήμονες ώστε να αναπτύξουν μια νέα μορφή εμβολίου που περιελάμβανε τόσο DNA όσο και mRNA του ιού και ιικούς φορείς όπως ο αδενοϊός, τα οποία και τελικά χρησιμοποιήθηκαν σε νέα εμβόλια κατά της νόσου Covid -19.

Εφικτή και με διαφορετικό εμβόλιο η δεύτερη δόση;

Ακόμη και αν χρειαστεί να ανασταλεί το εμβόλιο της Astrazeneca στην Ελλάδα, όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση δεν θα έχουν πρόβλημα αν στην δεύτερη χρησιμοποιήσουν ένα άλλο εμβόλιο, σύμφωνα με τον γιατρό – ερευνητή Γιώργο Παυλάκη.

«Σε περίπτωση που έχουν κάνει το πρώτο εμβόλιο με την συγκεκριμένη εταιρία, δεν θα υπάρχει θέμα. Θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο από άλλη εταιρεία» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παυλάκης.

«Η αποτελεσματικότητα μεταξύ δύο διαφορετικών εμβολίων είναι μεγαλύτερη και όχι μικρότερη. Δεν πρέπει να φοβάται ο κόσμος», πρόσθεσε.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων