του ιατρού Ευστάθιου Τσούκαλου, γεν. γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
Θα προσπαθήσω να προσεγγίσω το θέμα της επιπόλαιης και αδικαιολόγητης κατασυκοφάντησης των εμβολίων της AstraZeneca, κυρίως, και του μονοδοσικού της Johnson & Johnson και να το βάλω στις σωστές, κατά την ταπεινή μου γνώμη, διαστάσεις. Η επιτροπή εμβολιασμών και το υπουργείο Υγείας της χώρας μας δεν συκοφάντησαν τα συγκεκριμένα εμβόλια και δεν διέκοψαν τη χορήγησή τους.
Καθημερινά ενημερωνόμαστε όλοι για κάποιους δείκτες που αφορούν την πανδημία Covid-19. Ο πιο μακάβριος (θάνατοι), δυστυχώς, είναι και ο πιο αξιόπιστος και αντιπροσωπευτικός.
Ως δεδομένo ας κρατήσουμε ότι: Παγκοσμίως έχουν γίνει 110 εκατ. εμβολιασμοί με AstraZeneca και έχουν παρατηρηθεί 412 επεισόδια του συνδρόμου θρόμβωσης με θρομβοπενία, με κατάληξη του 1/4 εξ αυτών. Η έγκαιρη διάγνωση αποτρέπει τον θάνατο.
Ας περιοριστούμε στη χώρα μας και στο μέγεθος της· και ας προσπαθήσουμε (αφού μας λείπουν κάποια στοιχεία) με συνδυασμό λογικής, αριθμητικής, επιδημιολογίας και ιατρικής, να προσεγγίσουμε το μέγεθος του πραγματικού κινδύνου από τις σοβαρές, εκ των παρενεργειών αυτών των εμβολίων.
Τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί, σημαντικά, ο αριθμός των δειγματοληψιών σε 60-70.000 ημερησίως, τις καθημερινές. Αυτές, τους τελευταίους 6 μήνες, έχουν δώσει μια μέση θετικότητα 4%. Αυτό σημαίνει ότι αν το δείγμα είναι τυχαιοποιημένο και αντιπροσωπευτικό, τότε τα ενεργά κρούσματα στη χώρα καθημερινά θα ήταν 440.000 και ως εκ τούτου θα έπρεπε μέσα στο τελευταίο εξάμηνο να είχαν νοσήσει και δημιουργηθεί 4.000.000 φυσικά άνοσα άτομα. Τότε όμως οι δείκτες έπρεπε να είναι πολύ καλύτεροι. Αυτό σημαίνει ότι οι δειγματοληψίες δεν είναι αντιπροσωπευτικές· πιο κοντά στην πραγματικότητα φαίνεται ότι θα ήταν σήμερα μια μέση θετικότητα της τάξεως του 2%, η οποία θα οδηγούσε σε 220.000 ενεργά κρούσματα ημερησίως και 2.000.000 φυσικά άνοσα άτομα, στην κοινότητα.
Ο δείκτης θνητότητας της Covid-19 στη χώρα μας είναι ζητούμενο, αφού γνωρίζουμε τους θανάτους, αλλά δεν γνωρίζουμε πόσοι νόσησαν (συμπωματικά ή όχι). Η νοσολογική και επιδημιολογική πορεία της Covid-19 σε συνδυασμό με το εμβολιαστικό πρόγραμμα που τρέχει, είναι εκ των πραγμάτων μια δυναμική κατάσταση.
Εάν παγώσουμε τον χρόνο όταν είχαμε 11.000 θανάτους και υπολογίσουμε τον δείκτη θνητότητας, θα τον βρούμε σε τρεις διαφορετικές εκδοχές (φυσικά άνοσων ατόμων) να είναι:
1η. Με 350.000 επισήμως καταμετρημένα κρούσματα 3,2%. Δηλαδή σε κάθε 100 κρούσματα (θετικά τεστ) έχουμε 3,2 θανάτους. Φαίνεται υψηλός για να είναι πιστευτός.
2η. Με 2.000.000 πιθανά κρούσματα ο δείκτης γίνεται 0,55% και
3η. Με 4.000.000 πιθανά κρούσματα ο δείκτης γίνεται 0,27%. Αυτές οι εκδοχές και ιδίως η δεύτερη φαίνεται ως πιο πιθανή.
- Η ανοσία ασπίδα επιτυγχάνεται με 7.700.000 άνοσα άτομα (70% του πληθυσμού) και οι διερευνούμενες παρενέργειες εμφανίστηκαν μετά την 1η δόση του εμβολίου.
- Μέχρι τώρα έχει γίνει σε 3.000.000 άτομα η 1η δόση κάποιου εμβολίου· αυτά είναι τα τεχνητά άνοσα άτομα, που προστίθενται στα φυσικά άνοσα (κατόπιν νόσησης). Στις προαναφερθείσες (1η, 2η, 3η) εκδοχές ως υπόθεση εργασίας ορίζουμε ότι:
α. Εχει παγώσει ο εμβολιασμός και ο χρόνος στη χώρα και αποφασίζουμε,
β. Τα επιπλέον άνοσα άτομα που θα απαιτούνταν για ανοσία αγέλης, θα την αποκτήσουν στο σύνολό τους με νόσηση ή με το εμβόλιο AstraZeneca. Τα αποτελέσματα φαίνονται στο γράφημα.
Επομένως, ο απόλυτος με AstraZeneca εμβολιασμός του απαραίτητου αριθμού των συμπατριωτών μας, από δω και πέρα, για την τιθάσευσή της πανδημίας, θα προκαλούσε 1-3 θανάτους πέραν των 11.000 που έχουμε μέχρι σήμερα και 3-13 θρομβώσεις ή θρομβοεμβολικά επεισόδια, τα οποία σήμερα μπορούμε να τ’ αντιμετωπίσουμε θεραπευτικά. Ο μη εμβολιασμός (με κανένα δηλαδή εμβόλιο) θα πρόσθετε 2.000 έως 15.000 νέους θανάτους. H σύγκριση είναι καταλυτική.
Και μία πρόταση:
α) AstraZeneca σε ηλικίες >55 ετών.
β) Η 2η δόση οποιουδήποτε εμβολίου, να γίνεται μετά 8 εβδομάδες. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα κάνουμε, άμεσα, διπλάσιους εμβολιασμούς (γρηγορότερη ασπίδα) και δεν θα γνωρίζουμε ποιο εμβόλιο θα κάνουμε, ώστε να διαλέγουμε· γιατί δημιουργεί καθυστερήσεις και επιπλέον θύματα.
Βασική αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος ήταν «Δεν διαλέγουμε εμβόλιο». Ηταν σωστή και να επανέλθει. Καλύτερο και ασφαλέστερο εμβόλιο παραμένει το γρηγορότερο.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου