Νέα έρευνα δείχνει ότι προστατεύονται από κοροναϊό όσοι έχουν κάνει εμβόλιο γρίπης | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Νέα έρευνα δείχνει ότι προστατεύονται από κοροναϊό όσοι έχουν κάνει εμβόλιο γρίπης

Το εμβόλιο της γρίπης μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο να νοσήσει κάποιος σοβαρά από τον κοροναϊό, υποστηρίζει μια νέα έρευνα.

medlabnews.gr iatrikanea

Παρατηρώντας τη μείωση των περιστατικών γρίπης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οι επιστήμονες αναρωτήθηκαν αν ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της γρίπης επηρεάζει την υποδεκτικότητα στη λοίμωξη COVID-19 και τη βαρύτητα της λοίμωξης.

Οι παράγοντες κινδύνου για τη λοίμωξη COVID-19 έχουν περιγραφεί περιλαμβάνοντας την καρδιαγγειακή νόσο, το σακχαρώδη διαβήτη, και την παχυσαρκία. Οι ίδιοι παράγοντες σχετίζονται με σοβαρές επιπλοκές από γρίπη, για αυτό ο εμβολιασμός συνιστάται σε αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες.

Το εμβόλιο της γρίπης μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο να νοσήσει κάποιος σοβαρά από τον κοροναϊό, υποστηρίζει μια νέα έρευνα.

Η ανάλυση που βασίστηκε στα δεδομένα σχεδόν 75.000 ασθενών με Covid-19 διαπίστωσε πως όσοι εμβολιάζονταν κατά της γρίπης είχαν κατά 60% μικρότερες πιθανότητες να καταλήξουν στην εντατική σε σχέση με ανθρώπους που δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Οι άνθρωποι που είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη σε διάστημα δύο εβδομάδων με έξι μηνών από τη στιγμή που κόλλησαν κοροναϊό φάνηκε επίσης να προστατεύονται από τις άσχημες επιπλοκές στην υγεία που σχετίζονται με τον ιό.

Είχαν 60% μικρότερη πιθανότητα να υποστούν εγκεφαλικό, σηψαιμία ή θρόμβους αίματος σε σχέση με τους ανεμβολίαστους ασθενείς, αναφέρει η Daily Mail.

Οι συντάκτες της μελέτης λένε ότι τα ευρήματά τους δείχνουν πως το εμβόλιο της γρίπης προσφέρει αυξημένη προστασία σε ανθρώπους σε χώρες όπου η διαθεσιμότητα των εμβολίων κατά της Covid είναι περιορισμένη.

Ωστόσο, η ανάλυση – η οποία μελέτη δεδομένα ασθενών από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία – δεν διαπίστωσε ότι το εμβόλιο της γρίπης μειώνει την πιθανότητα οι ασθενείς να πεθάνουν από κοροναϊό.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μαϊάμι τονίζουν ότι δεν ήταν ξεκάθαρο γιατί το εμβόλιο της γρίπης προσφέρει κάποια προστασία από την Covid. Παρέπεμψαν όμως σε προηγούμενες έρευνες, οι οποίες έδειξαν ότι τα εμβόλια μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνοντας τη συνολική άμυνα του οργανισμού έναντι των ασθενειών.

Εμβόλιο γρίπης και κοροναϊός: Τα συμπεράσματα της έρευνας

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία 74.754 ασθενών με Covid, τους οποίους χώρισαν σε δύο ομάδες των 37.377. Οι δυο αυτές ομάδες παρακολουθήθηκαν στενά για παράγοντες που μπορούσαν να αύξησαν τον κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα της Covid, όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, το αν κάπνιζαν. Εξετάστηκαν επίσης προβλήματα υγείας, όπως διαβήτης, παχυσαρκία και παθήσεις στους πνεύμονες που προκαλούν δυσκολίες στην αναπνοή για να βεβαιωθούν ότι δεν θα επηρεαστούν τα ευρήματα της έρευνας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι ΔΕΝ είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης είχαν 58% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν εγκεφαλικό επεισόδιο, 45% αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν σηψαιμία και 40% αυξημένη πιθανότητα να διαγνωστούν με θρόμβωση.

Οι ανεμβολίαστοι ασθενείς είχαν επίσης 58% αυξημένη πιθανότητα να χρειαστούν επειγόντως θεραπεία και 20% μεγαλύτερη πιθανότητα να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Ο επικεφαλής ερευνητής Devinder Singh δήλωσε πως χρειάζεται να γίνει επιπλέον έρευνα για το θέμα, τονίζοντας ωστόσο πως τα συμπεράσματα δείχνουν ότι το πιο εύκολα προσβάσιμο εμβόλιο της γρίπης μπορεί να προσφέρει μια μορφή προστασίας σε χώρες που προσπαθούν να εξασφαλίσουν δόσεις του εμβολίου κατά του κοροναϊού.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι ο εμβολιασμός για τη γρίπη παίζει προστατευτικό ρόλο για τη λοίμωξη COVID-19, όμως λόγω της αναδρομικής φύσης των δεδομένων δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν συσχέτιση.

Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα, ο εμβολιασμός για τη γρίπη θα πρέπει να προωθείται.

Το εμβόλιο της γρίπης, ενισχύει την άμυνα και κατά του κοροναϊού

Ο Καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα”, τόνισε ότι το εμβόλιο μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με αυτό του κοροναϊού.

Διευκρίνισε ότι καλό θα είναι το ένα να έχει απόσταση μιας εβδομάδας από το άλλο λόγω της πιθανότητας μικρών παρενεργειών (πυρετός, κούραση, ατονία), ενώ έκανε γνωστό ότι το εμβόλιο της γρίπης, ενισχύει την άμυνα και κατά του κοροναϊού, σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις.

"Γρίπη και κοροναϊός είναι μια δίδυμη απειλή, που μας πλησιάζει, εάν τελικά έρθει φέτος η γρίπη, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο εάν και σε ποιο βαθμό θα έχουμε φέτος τη γρίπη, την οποία αποφύγαμε τις τελευταίες δύο σεζόν λόγω των μέτρων. Φέτος επανέρχεται σε πολλές χώρες λόγω της αύξησης των επαφών” τόνισε.

Διαβάστε επίσης

Εμβόλιο Γρίπης : Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών απαντούν αν προστατεύει από τον κοροναϊό

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων