Για τις μεταλλάξεις των ιών φταίνε και οι ασυμπτωματικοί και οι εμβολιασμένοι; Εξουδετερώνουν τα εμβόλια; Γιατί ΔΕΝ χρειάζεται φόβος | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Για τις μεταλλάξεις των ιών φταίνε και οι ασυμπτωματικοί και οι εμβολιασμένοι; Εξουδετερώνουν τα εμβόλια; Γιατί ΔΕΝ χρειάζεται φόβος

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε γιατί οι μεταλλάξεις του ιού με τον χρόνο καθίστανται λιγότερο επικίνδυνες

 

του Aλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr iatrikanea

Οι μεταλλάξεις και ο ρόλος τους στην πανδημία

(το τρίτο από τα τρία άρθρα για το τέλος της πανδημίας)

Στο πρώτο άρθρο της σειράς με τίτλο 'Η Πανδημία τελειώνει΄ γράψαμε με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχουμε από τη χώρα μας αλλά και από άλλες χώρες όπως το Ισραήλ και τη Μ. Βρετανία πώς ο ιός έχει αδυνατήσει είναι πολύ πιο μεταδοτικός αλλά πολύ λιγότερο θανατηφόρος. Στο δεύτερο άρθρο γράψαμε πώς η ιστορία από την γρίπη του 1918 μας μαθαίνει για την φορά των πραγμάτων και της σημερινής πανδημίας. Μάθαμε πώς στο τέταρτο κύμα της ισπανικής γρίπης, το 1920 η πανδημία εξαφανίστηκε. 

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε γιατί οι μεταλλάξεις του ιού με τον χρόνο καθίστανται  λιγότερο επικίνδυνες και πώς δείχνουν ότι η πανδημία Covid-19 βρίσκεται στα τελειώματά της.

Αρχικά θα πρέπει να πούμε ότι ο κοροναϊός δεν είναι κάτι ζωντανό και φυσικά δεν έχει νοημοσύνη. Έκπληξη μπορεί να σας προκαλεί αυτό αλλά είναι η μεγάλη πραγματικότητα. Ο ιός δεν σκέφτεται και δεν αποφασίζει πώς θα μετεξελιχθεί για να ξεπεράσει εμπόδια ανοσίας στον ανθρώπινο οργανισμό. Για να επιβιώσει και να πολλαπλασιαστεί χρειάζεται να μπει σε κάποιο κύτταρο, να χρησιμοποιήσει τα ενδοκυττάρια σωματίδια για να πολλαπλασιαστεί και στη συνέχεια να μολύνει άλλα κύτταρα. Η επίδραση μιας μετάλλαξης σε έναν οργανισμό ποικίλλει: μπορεί να είναι από εντελώς αμελητέα μέχρι εξαιρετικά σοβαρή, ανάλογα με το είδος των αλλαγών που επιφέρει στις πρωτεΐνες. 

Όπως προαναφέραμε οι ιοί δεν θεωρούνται ζωντανοί οργανισμοί καθώς δεν μπορούν να αναπαραχθούν χωρίς την ακούσια βοήθεια των ξενιστών τους. Κατά συνέπεια δεν αρρωσταίνουν όταν μεταλλάσσεται το γενετικό υλικό τους! Οι τυχαίες αλλαγές στο γενετικό υλικό μπορούν όμως να είναι κακές, αδιάφορες ή και ευνοϊκές για έναν ιό. Στην πρώτη περίπτωση μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε άρση της παραγωγής νέων ιικών σωματιδίων. Στην τελευταία περίπτωση μπορεί να προσδώσουν στον ιό αυτό που οι βιολόγοι ονομάζουν εξελικτικό πλεονέκτημα.

Πώς αντιδρά ο οργανισμός στους ιούς;

Ενδιαφέρον έχει να παρακολουθήσουμε καταρχήν πως αντιδρά το σώμα σε μεταλλαγμένα στελέχη. Παράγει αντισώματα, που θωρακίζουν το αμυντικό σύστημα απέναντι σε επιθέσεις των ιών. Όταν οι παθογόνοι οργανισμοί μεταλλάσσονται και τα ανθρώπινα αντισώματα που παράγονται είναι προγραμματισμένα να αντιμετωπίσουν την παλαιότερη «εκδοχή» του ιού, τότε είναι σαφές ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικά. Για τον ίδιο λόγο παθαίνουμε γρίπη με συνάχι πολλές φορές μέσα στον χρόνο. Βέβαια ο οργανισμός μας έχει αποκτήσει αντισώματα από το προηγούμενο συνάχι, όχι όμως και για το νέο μεταλλαγμένο ιό. Υπάρχει λόγος για πανικό; Όχι, ο μεταλλαγμένος ιός δεν είναι απαραίτητα πιο επικίνδυνος. Καμιά φορά μέσω της μετάλλαξης μπορεί και να εξασθενήσει. Όταν ο ανθρώπινος οργανισμός σχηματίζει αντισώματα για να καταπολεμήσει έναν ιό και να εμποδίσει την εκδήλωση της νόσου, πρέπει ο ιός να μεταβάλει την προστατευτική μεμβράνη για να μην γίνει «αντιληπτός» από τα αντισώματα.

Ο μεταλλαγμένος ιός δεν εξουδετερώνει την επίδραση του εμβολίου

Όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται. Και παρότι ο κοροναϊός δεν είναι επιρρεπής στις μεταλλάξεις, αλλάζει και εξελίσσεται

Δεν είναι σωστό ότι γι'αυτό παίζουν ρόλο οι ανεμβολίαστοι. Απεναντίας για τις αλλαγές του ιού παίζουν ρόλο όσοι έχουν νοσήσει ή ήταν ασυμπτωματικοί και φυσικά οι εμβολιασμένοι. Σε όλους αυτούς ο ιός επειδή υπάρχει ανοσία βρίσκει διέξοδο με στελέχη που δεν βρίσκουν εμπόδια από το ανοσοποιητικό τους. Έτσι κάποιο στέλεχος του ιού που έχει διαφοροποιηθεί μπαίνει στο οργανισμό και επειδή είναι πιο εύκολα να μεταδοθεί αρχίζει και εξαπλώνεται. Καθώς οι μεταλλάξεις εμφανίζονται σε ιούς, αυτοί που επιμένουν είναι κι αυτοί που θα διευκολύνουν τον ιό να εξαπλωθεί στον πληθυσμό. Κάθε φορά που οι ιοί μεταλλάσσονται, δημιουργείται μια διαφορετική πλατφόρμα για τον ιό να προσθέσει κι άλλες μεταλλάξεις. Θα ήταν λάθος  να θεωρήσουμε ότι ο ιός μεταλλάσσεται για να μας κάνει κακό: ο ιός μεταλλάσσεται τυχαία και όταν κάποιες από αυτές τις αλλαγές ευνοούν τον πολλαπλασιασμό του, επικρατούν. Αυτό που βλέπουμε λοιπόν τώρα με τη βαθμιαία επικράτηση των νέων στελεχών δεν είναι παρά τα αποτελέσματα της φυσικής επιλογής στην πράξη!

Τα νέα στελέχη του ιού είναι αμφίβολο αν μπορούν να διαφοροποιηθούν από τα προηγούμενα ως προς την ικανότητα να ξεφεύγουν από τα αντισώματα που δημιουργεί η φυσική ανοσία στον κλασικό ιό. Αυτό πλέον έχει επιβεβαιωθεί βλέποντας ότι όσοι έχουν ήδη νοσήσει είναι ασφαλείς ότι δε θα ξανανοσήσουν τουλάχιστον σοβαρά. Το ίδιο και όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία από τα εμβόλια. 

Αν κάποιο από τα μεταλλαγμένα στελέχη έχει διαφοροποιηθεί τόσο ώστε να μπορεί να ξεγελάσει τη φυσική ανοσία που αποκτήθηκε από τον κλασικό ιό τότε θα μπορεί να ξεγελάσει και τα υπάρχοντα εμβόλια και θα χρειαστεί συμπληρωματικός εμβολιασμός.

Στην πανδημία του 1918 να θυμηθούμε τι συνέβη;

Σταδιακά υποχώρησε και τελικά εξαφανίστηκε μυστηριωδώς – και εντελώς ξαφνικά όπως ακριβώς πρωτοεμφανίστηκε – το 1919. Ύστερα από 18 μήνες «έσβησε», λόγω της ανάπτυξης ανοσίας από τον πληθυσμό, που είχε ως αποτέλεσμα τη μετεξέλιξη του ιού σε κάτι πολύ πιο ακίνδυνο.

Έτσι και τώρα με τον κοροναϊό. Έχει αναπτυχθεί ανοσία.

Είτε με το εμβόλιο, είτε με Φυσική ανοσία (ασθενείς και ασυμπτωματικοί) βρισκόμαστε σε ένα μεγάλο ποσοστό ανάπτυξης ανοσίας από τον πληθυσμό. Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι 1918 δεν υπήρχε εμβόλιο. Το εμβόλιο στις μέρες μας κάνει τα πράγματα πιο γρήγορα. Άρα όσο πιο σύντομα εμβολιασμένοι και ασθενείς φτάσουν σε ποσοστά πάνω από το 70% η πανδημία θα τελειώσει. Έχουμε φτάσει; 

Πλησιάζουμε. Άλλωστε οι νέες μεταλλάξεις φαίνεται ότι ενώ ανιχνεύονται σε πολύ κόσμο (κρούσματα) ελάχιστοι φτάνουν στο νοσοκομείο σε σχέση με το πρώτο και το δεύτερο κύμα.
Αυτό το βλέπουμε σε διάφορα κράτη όπως στη Βρετανία που καταγράφει πάρα πολλά κρούσματα και έχει το ένα τέταρτο εισαγωγών στα νοσοκομεία σε σχέση με το προηγούμενο κύμα.

Εδώ θα πρέπει να ξαναπούμε ότι σε σχέση με το 1918 έχουμε καλά συστήματα υγείας και φυσικά πολύ καλά φάρμακα (έρχονται και άλλα).

Αποκαλυπτικό το διάγραμμα που δημοσίευσε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης για όσους νοσηλεύτηκαν το τελευταίο τρίμηνο στην πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. «Από τους τελευταίους 115 που νοσηλεύτηκαν το τελευταίο τρίμηνο οι 107 ήταν ανεμβολίαστοι και μόνο 8 εμβολιασμένοι – κυρίως άνω των 50 ετών με κάποια προβλήματα υγείας. Άρα αυτό είναι το κύμα των ανεμβολίαστων και αυτοί λέω ότι θα ταλαιπωρηθούν».


«Το τέταρτο κύμα δεν θα έχει ένταση, όμως θα έχει διάρκεια» λέει ο καθηγητής συμπληρώνοντας πως «θα απευθύνεται στους ανεμβολίαστους, δηλαδή στο 30% των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και θα συρθεί μέχρι τον Οκτώβριο – Νοέμβριο».

Σχηματικά αναφέρει πως «η πορεία που έχουμε είναι σαν αυτήν που ακολουθεί την πτώση μιας μεγάλης πέτρας στη θάλασσα. Στην αρχή δημιουργείται ένα μεγάλο κύμα, μετά ένα μικρότερο και στη συνέχεια άλλο ακόμη μικρότερο έως ότου εξαντληθεί. Με αυτόν τον τρόπο εξαντλούνται οι πανδημίες και τι σημαίνει εξάντληση… Ο ιός θα μείνει μαζί μας και θα γίνει ενδημικός, δηλαδή κάθε χρόνο θα έχουμε χαμηλό αριθμό περιστατικών».

Και τα εμβόλια αλλά και η Φυσική Ανοσία που μπορεί να φτάνει και το 30 με 40% πια θα δώσουν σύντομα την απάντηση στην πανδημία. Δεν χρειάζεται φόβος ούτε από τους διοικούντες που αγωνιούν να μην τους σκάσει άλλη βόμβα στα χέρια (όπως πέρυσι), και έχουν φτάσει να "φυσάνε και τη γιαούρτη", ούτε όμως και από αυτούς που λένε δεν υπάρχει κοροναϊός και όλα είναι μια συνωμοσία οπότε κάνουμε ό,τι θέλουμε!

Σε ότι αφορά το ζήτημα των μεταλλάξεων ο Καθηγητής Γουργουλιάνης κάνει λόγο για «άχρηστη κουβέντα» και προσθέτει: «Είναι σημαντικό οι επίσημοι φορείς να μετρούν τις μεταλλάξεις, να καταγράφουν και από τις μεταλλάξεις να παρακολουθούν την πορεία του ιού εάν αυτή είναι βάσει σχεδίου. Bάσει σχεδίου σημαίνει εάν ο ιός είναι περισσότερο μεταδοτικός και λιγότερο θανατηφόρος, κάτι που βλέπουμε τώρα… Τη μετάλλαξη Δέλτα δεν την λες και κακή μετάλλαξη. Παράλληλα, θέλω να πω ότι δεν βλέπω πιθανότητα για μια μετάλλαξη περισσότερο θανατηφόρα».
Η μετάλλαξη «Δέλτα» κατέστησε τον ιό περισσότερο μεταδοτικό, αλλά, σύμφωνα με τα δεδομένα που προανέφερα, δεν τον έκανε περισσότερο θανατηφόρο, με εφόδιο, πάντα, το εμβόλιο. Οι ιοί δεν θέλουν να πεθάνουν, θέλουν να ζήσουν και επιβιώνουν όταν βρουν πολυσύχναστες περιοχές και εκεί μεταλλάσσονται. Ακολουθεί μια πορεία με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και λιγότερους θανάτους.

Είναι δύσκολο να τηρήσεις τα μέτρα

Δεν χρειάζεται φόβος ούτε από τους διοικούντες που αγωνιούν να μην τους σκάσει άλλη βόμβα στα χέρια (όπως πέρυσι), και έχουν φτάσει να "φυσάνε και τη γιαούρτη", ούτε όμως και από αυτούς που λένε δεν υπάρχει κοροναϊός και όλα είναι μια συνωμοσία οπότε κάνουμε ό,τι θέλουμε!

Λίγο προσοχή από όλους και τελειώσαμε. 

Διαβάστε ακόμαΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων