επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea
Ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα ακόμα και ο κοροναϊός να προέρχεται από το λιώσιμο των πάγων στην περιοχή της νότιας Σιβηρίας Η συσχέτιση της μετάδοσης του κοροναϊού COVID-19 με τις περιβαλλοντικές συνθήκες αποτελεί ένα πολυσύνθετο πρόβλημα το οποίο απασχολεί διάφορους κλάδους της παγκόσμιας ερευνητικής κοινότητας. Ειδικότερα μελετάται κατά πόσον η εποχικότητα της πανδημίας οφείλεται με άμεσο τρόπο σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως είναι η θερμοκρασία, η ακτινοβολία κλπ, και κατά πόσον η εποχικότητα οφείλεται εμμέσως στις κοινωνικές συνθήκες οι οποίες προκύπτουν από την ατμοσφαιρική κατάσταση, δηλαδή συνωστισμό σε κλειστούς χώρους κατά τη διάρκεια των ψυχρών περιόδων ή περισσότερη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία κατά τους θερμούς μήνες. Η όποια εποχική συμπεριφορά του συγκεκριμένου ιού είναι πιθανότερο να γίνει πιο εμφανής τα επόμενα χρόνια όταν δεν θα υπάρχουν πλέον τόσο αυστηρά περιοριστικά μέτρα και η επιδημία θα εξελίσσεται σύμφωνα με τη φυσική διακύμανση, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τη γνωστή επιδημία της γρίπης.
Όπως γνωρίζετε, η πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με την προέλευση του συγκεκριμένου στελέχους δεν κατάφερε να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για επιπλέον έρευνα σε σχέση με τις επιστημονικές υποθέσεις για την αρχική προέλευση του κοροναϊού. Η εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής ενδέχεται να συνδέεται με την εμφάνιση ή επανεμφάνιση κατεψυγμένων λοιμωδών στελεχών, από τα μονίμως παγωμένα εδάφη (permafrost), που βρίσκονται στον Αρκτικό κύκλο (π.χ. Σιβηρία, Αλάσκα κλπ). Καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία σε αυτές τις περιοχές, το παγωμένο στρώμα του εδάφους μειώνεται και υπάρχουν ήδη ενδείξεις επανεμφάνισης μολυσματικών στελεχών από ζώα τα οποία βρίσκονται θαμμένα στην περιοχή. Η παραπάνω υπόθεση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη αν αναλογιστεί κανείς και τον ρόλο που παίζουν τα αποδημητικά πουλιά στη μετάδοση ορισμένων στελεχών, σε σχέση με την μεταβολή των μεταναστευτικών οδών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας αναφέρθηκε σε σενάρια δημοσιευμένα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά και σε αναφορές που έγιναν σε συνέδρια στη Γερμανία και τη Νέα Υόρκη Οι επιπτώσεις από το λιώσιμο των παγετώνων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας στον πλανήτη, δεν αφορούν μόνο την άνοδο της στάθμης στους ωκεανούς και την εμφάνιση ολοένα και πιο έντονων και συχνών καιρικών φαινομένων. Μία από τις «παρενέργειες» από το λιώσιμο των πάγων, όπως αναφέρεται στο σύνολο των εκθέσεων που δημοσιεύει η επιστημονική κοινότητα, είναι η εμφάνιση νέων ιών και μικροβίων, ή η επανεμφάνιση αρχαίων μικροοργανισμών, για τους οποίους ο άνθρωπος δεν διαθέτει «άμυνες».
Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται για την προέλευση του νέου κοροναϊού, ο οποίος προκάλεσε την πανδημία τον τελευταίο 1,5 χρόνο, συνδέεται με την κλιματική αλλαγή. Το ενδεχόμενο ο κοροναϊός να εξελίχθηκε, προκειμένου να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον, είναι πιθανό, όπως βέβαια και η «διαρροή» του από κάποιο εργαστήριο. Σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν έχει αποδειχθεί.
Ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, έδωσε μία ακόμη προοπτική προέλευσης του πανδημικού κοροναϊού. Συνδυάζοντας τα ακραία φαινόμενα καύσωνα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε μέρη όπως η Σιβηρία και ο Καναδάς, ο καθηγητής είπε ότι δεν αποκλείεται ο νέος κοροναϊός, να προήλθε από το λιώσιμο των πάγων στη Σιβηρία.
«Έχουμε δει να λιώνουν οι πάγοι στην Νότια Σιβηρία με ρυθμούς καταπληκτικούς. Υπάρχει πιθανότητα ακόμα και ο κοροναϊός να προέρχεται από το λιώσιμο των πάγων στην περιοχή της Νότιας Σιβηρίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζερεφός, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο σενάριο αναφέρεται σε σχετική εργασία δημοσιευμένη σε έγκυρο περιοδικό, καθώς και σε σχετικά συνέδρια που έγιναν στη Γερμανία και τη Νέα Υόρκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου