medlabnews.gr iatrikanea
Η μετάλλαξη Δέλτα είναι καλοδεχούμενη. Θα βοηθήσει στην φυσική ανοσία αφού μεταδίδεται πιο εύκολα αλλά είναι λιγότερη θανατηφόρα.
«Η μετάλλαξη “Δέλτα” είναι μία φυσική και μάλλον καλή συνέχεια του αρχικού στελέχους του κοροναϊού», υποστήριξε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας στο Kontra Channel και δήλωσε ότι: «αυτό που δεν λέει κανένας και δεν ξέρω γιατί το αποκρύπτουν είναι πως είναι κατά δέκα φορές λιγότερο θανατηφόρος, δηλαδή μπορεί να μεταδίδεται περισσότερο, αλλά προσβάλει με πολύ ελαφρύτερη κατάσταση τους νοσούντες και επομένως δεν είναι ανησυχητικό για τα συστήματα υγείας. Τείνει να πέσει σε νόσηση τύπου γρίπης».
Φανερά ενοχλημένος από την παραπληροφόρηση που επικρατεί, τόνισε πως προτιμά να εμβολιαστούν ξανά οι ηλικιωμένοι παρά τα παιδιά.
Αναφερόμενος στα «χαρτζιλίκια» και στους εμβολιασμούς παιδιών πως «δεν γίνεται να καλύψουμε όλες τις ανάγκες της γιαγιάς εμποδίζοντας τα παιδιά να ζήσουν. Η στρατηγική είναι πως θα προστατεύσουμε αυτούς που είναι 70, όχι αυτούς που είναι 15».
«Λόγω της έλλειψης πρωτοβάθμιας Υγείας δεν έχουμε δυνατότητα να κυνηγήσουμε οποιοδήποτε, πρέπει να εμβολιάσουμε αυτούς που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά, οι πάνω από 60, παχύσαρκους, με καρδιαγγειακά προβλήματα. Δεν είναι πρόβλημα οι πιτσιρικάδες.
Παράλληλα είπε πως τα εμβόλια έχουν «7-10 φορές μεγαλύτερη τάση θρόμβωσης στους νέους. Γιατί να βάλω το παιδί μου σε αυτό τον κίνδυνο; Πόσες φορές ακούσατε να πεθαίνουν 4 πιλότοι που δεν είναι σε εμπόλεμη κατάσταση; (αναφερόμενος στους 4 πιλότους της British Airways που πέθαναν).
Έχουμε πάρα πολλές κίτρινες κάρτες για θρομβώσεις και αιμορραγίες. Την δουλειά μας δεν την ακούει κανείς. Την εκτίμηση του ρίσκου δεν την κάνουμε στο καφενείο, είναι μαθηματικά μοντέλα».
Πιστεύω πως υπάρχει ένα μόνιμος προσανατολισμός. Να εμβολιαστούν αυτοί που το έχουν ανάγκη. Ας αφήσουμε όλους τους άλλους στην ησυχία τους», σημείωσε και συνέχισε σε σχέση με τον διαχωρισμό των πολιτών από το Κράτος σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
Ο καθηγητής τόνισε πως «δεν πρέπει να χωρίσουμε τους πολίτες σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους. Ο ανεμβολίαστος κινδυνεύει από τον εμβολιασμένο, γιατί ο εμβολιασμένος μπορεί να κολλήσει και να μεταδώσει. Γιατί να κυκλοφορεί αυτός ελεύθερα; Με ποια λογική;».
«Δεν υπάρχει απόλυτο εμβόλιο. Δεν πρόκειται να χτιστεί κανένα τείχος ανοσίας, πρέπει να εμβολιάσουμε μόνο ευπαθή άτομα, όχι όλο τον πληθυσμό», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
Ο καθηγητής Κούβελας είπε πως «το ξέραμε από την αρχή ότι τα εμβόλια δεν δουλεύουν»,εξηγώντας στη συνέχεια πως «με το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να εμβολιάζουμε 130 άτομα για να αποφύγουμε ένα συμβάν. Από την αρχή το ξέραμε».
Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει απόλυτο εμβόλιο. Δεν πρόκειται να χτιστεί κανένα τείχος ανοσίας, πρέπει να εμβολιάσουμε μόνο ευπαθή άτομα, όχι όλο τον πληθυσμό. Οι νέοι αποκλείεται να κινδυνεύσουν και ουσιαστικά αποκλείεται και να μεταδώσουν. Πρέπει να εμβολιστούν ξανά τον Σεπτέμβρη αυτοί που είχαν εμβολιαστεί τον Γενάρη. Δεν ξέρουμε πόσο καιρό κρατά η ανοσία. Είχαν πει 6-8 μήνες στην αρχή, άρα αυτοί που εμβολιάστηκαν στον χειμώνα θα κινδυνεύσουν από Νοέμβρη».
Για τις απειλές περί επιστροφής σε lokcdown είπε: «Εγώ είμαι εναντίον των lockdown, δεν υπάρχει βιβλιογραφία που να υποστηρίζει τα lockdown. Όλη η επιστημονική κοινότητα είναι εναντίον των lockdown. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει τέτοια διαφοροποίηση στην πολιτική διαχείριση του ιού και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έχει πάρει λάθος δρόμο όλος ο κόσμος».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου