Απόλυτη επιτυχία σημείωσε το εισπνεόμενο Ισραηλινό φάρμακο. Βαριά ασθενείς πήραν εξιτήριο σε λίγες ημέρες | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε το εισπνεόμενο Ισραηλινό φάρμακο. Βαριά ασθενείς πήραν εξιτήριο σε λίγες ημέρες

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η κλινική μελέτη ισραηλινού σκευάσματος, που πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομεία της Αθήνας

 

medlabnews.gr iatrikanea

Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζονται ρινικά εμβόλια και φάρμακα εισπνεόμενα για τη θεραπεία του κοροναϊού. Τα εισπνεόμενα εμβόλια θα είναι μια σημαντική εξέλιξη, γιατί θα στοχεύουν απευθείας στον πνεύμονα, που είναι η είσοδος του κορονοϊού, δηλαδή από τη μύτη προς τον πνεύμονα.

Σημαντικά και αισιόδοξα είναι τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης στη χώρα μας του ισραηλινού εισπνεόμενου φαρμάκου Coven D24 που χορηγείται για τη θεραπεία της νόσου Covid-19, σε συνολικά 60 ασθενείς, με μέτρια ή βαριά νόσηση.

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η κλινική μελέτη ισραηλινού σκευάσματος, που πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομεία της Αθήνας υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Jerusalem Post. Το 93% των βαριά ασθενών με COVID που το έλαβαν πήρε εξιτήριο εντός πέντε ημερών. Το φάρμακο αναπτύχθηκε από την ομάδα του καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ στο Ιατρικό Κέντρο Σουράσκι του Τελ Αβίβ και η κλινική δοκιμή του στην Ελλάδα είχε συμφωνηθεί κατά την προ μηνών επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ.

Η Φάση 2 της κλινικής μελέτης επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα της προηγούμενης, στο Ισραήλ, τον χειμώνα. Σε αυτή, επίσης, ασθενείς με ήπια ή βαριά COVID έλαβαν εξιτήριο εντός λίγων ημερών. Ο καθηγητής Αρμπέρ τόνισε ότι στόχος της έρευνας στην Αθήνα ήταν να αποδειχθεί η ασφάλεια του φαρμάκου. «Μέχρι στιγμής δεν καταγράφηκε καμία παρενέργεια», δήλωσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το εισπνεόμενο φάρμακο βασίζεται στην πρωτεΐνη CD4, που ανιχνεύεται φυσικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Αγκιστρώνεται στην επιφάνεια της κυτταρικής μεμβράνης και ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, τη λεγόμενη «θύελλα κυτοκινών», η οποία ευθύνεται για τη ραγδαία επιδείνωση ορισμένων ασθενών με κοροναϊό. Ο καθηγητής Αρμπέρ υπογράμμισε ότι η CD4 δεν επηρεάζει συνολικά το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά στοχεύει στον συγκεκριμένο βιολογικό μηχανισμό, βοηθώντας τον να βρει εκ νέου την ισορροπία του.

«Το EXO-CD24 είναι ένα φάρμακο υψηλής στόχευσης. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα ότι βρήκαμε έναν τρόπο αντιμετώπισης των μηχανισμών της COVID. Εξισορροπούμε τον μηχανισμό που ευθύνεται για τη “θύελλα κυτοκινών” ενδογενώς, δηλαδή με εργαλεία που μας παρέχει το ίδιο το σώμα», πρόσθεσε.

Η ομάδα του θα αρχίσει την τελευταία φάση της κλινικής μελέτης στο προσεχές μέλλον. 

Ο Ισραηλινός καθηγητής ελπίζει ότι θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους, προειδοποιώντας ότι όσο ενθαρρυντικά και αν είναι τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν το σκεύασμα θα περάσει επιτυχώς από την επόμενη φάση. Αν όμως συμβεί, δεσμεύτηκε ότι το νέο φάρμακο θα βρίσκεται γρήγορα στην αγορά και δεν θα είναι ακριβό.

Πώς δρα το φάρμακο

Το EXO-CD24 είναι εισπνεόμενο. Στη χωρά μας θα χορηγηθεί σε νοσηλευόμενους ασθενείς, με ενδιάμεσης βαρύτητας λοίμωξη Covid-19. Το φάρμακο δρα απευθείας στους πνεύμονες, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες, και καταπολεμά τη λεγόμενη “καταιγίδα κυτταροκινών”, που θεωρείται υπεύθυνη για τη ραγδαία επιδείνωση που παρουσιάζουν πολλοί ασθενείς με Covid-19 και καταλήγουν να χάσουν τη ζωή τους.

“Δίνοντας το εισπνεόμενο πάει το φάρμακο κατευθείαν στην ‘καταιγίδα’ μέσα μας για να μειώσει και να εμποδίσει την ‘καταιγίδα κυτταροκινών’ και να οδηγήσει στην υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος” τόνισε ο κ. Αρμπέρ

Πρόσθεσε ότι: “Πρέπει να επιστρέψει η ζωή μας στην κανονικότητα της. Πιστεύω ότι οι εμβολιασμοί είναι σημαντικοί. Έρχομαι από το Ισραήλ που έχει επιτύχει σε αυτούς, την ίδια στιγμή όμως χρειαζόμαστε το φάρμακο για την περίπτωση που ο εμβολιασμός δεν θα είναι πλέον αποτελεσματικός λόγω των νέων μεταλλάξεων”.

Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων