Θεοδωρίδου: Η Ομικρον παρακάμπτει το ανοσιακό σύστημα και προκαλεί επαναλοιμώξεις σε όσους έχουν νοσήσει | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Θεοδωρίδου: Η Ομικρον παρακάμπτει το ανοσιακό σύστημα και προκαλεί επαναλοιμώξεις σε όσους έχουν νοσήσει

Η Μετάλλαξη Όμικρον μολύνει ξανά 3 ως 6 φορές πιο πολύ από τη Δέλτα

 medlabnews.gr iatrikanea

Έχει περάσει πάνω από ένα μήνα που η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού κα Μαρία Θεοδωρίδου έλεγε ότι η Ομικρον παρακάμπτει το ανοσιακό σύστημα και προκαλεί επαναλοιμώξεις σε όσους έχουν νοσήσει προκαλώντας ιδιαίτερη εντύπωση.

Τώρα επανέρχεται και λέει ότι η τρίτη δόση δεν χτίζει τείχος ανοσίας.

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει 3 ως 6 φορές περισσότερες επαναλοιμώξεις σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα όπως επισήμανε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, η η καθηγήτρια και πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, οι επιστήμονες είναι σκεπτικοί στη χορήγηση της τέταρτης δόσης, τονίζοντας πως οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν αποτελούν βιώσιμη στρατηγική.

«Αυτό δεν αποτελεί λύση. Το μεγάλο στοίχημα είναι να υπάρξουν εμβόλια που σταματούν τη μετάδοση του ιού» εξήγησε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, όπως προέταξε η κ. Θεοδωρίδου, η αύξηση των δόσεων των αρχικών εμβολίων δεν θα σταματήσει τα νέα στελέχη.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην έκτακτη ενημέρωση η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου είναι της τάξεως του 50% σε ό,τι αφορά τη νόσο, κριτήριο χαρακτηρισμού ενός εμβολίου ως αποτελεσματικό για τον FDA.

«Αυτό που μας έχει απογοητεύσει είναι ότι δεν μπορεί το εμβόλιο να χτίσει το τείχος της ανοσία και να σταματήσει την μετάδοση. Ενώ το εμβόλιο σύμφωνα με την έρευνα είναι αποτελεσματικό και μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από τον ιό».

Ως προς τη θνητότητα, η τρίτη δόση του εμβολίου προστατεύει κατά 95% μετά από δύο εβδομάδες από τη χορήγησή της. Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, το αντίστοιχο ποσοστό με δύο δόσεις του εμβολίου ανέρχεται σε 59%.

Υποπαραλλαγή Όμικρον

Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η υποπαραλλαγή Όμικρον ίσως είναι πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη «Όμικρον» αλλά δεν αυξάνει τις νοσηλείες και τους θανάτους.

Σημείωσε επίσης ότι οι επιστήμονες είναι σκεπτικοί για την χορήγηση της 4ης δόσης και ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να παραχθούν νέα εμβόλια που θα σταματούν την μετάδοση του ιού.

«Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αύξηση των δόσεων των αρχικών εμβολίων δεν θα σταματήσει τα νέα στελέχη» υπογράμμισε η κα Θεοδωρίδου.

Για το σύνδρομο long covid

Επίσης, αναφέρθηκε στο long covid σύνδρομο για το οποίο τόνισε πως ακόμα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία αν και δήλωσε πως απασχολεί πολύ τους ειδικούς.

«Άτομα με δύο δόσεις έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτό το σύνδρομο» είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Είχε πεί πριν λίγο καιρό
Η Μετάλλαξη Όμικρον μολύνει ξανά 3 ως 6 φορές πιο πολύ από τη Δέλτα. Παρακάμπτει το ανοσιακό σύστημα 

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει 3 ως 6 φορές περισσότερες επαναλοιμώξεις σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα όπως επισήμανε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, η η καθηγήτρια και πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

H εξέλιξη της πανδημίας μας επιφυλάσσει συνεχώς ανατροπές, είπε και πρόσθεσε:

Από τις 26/11 που αναγνωρίστηκε, ως στέλεχος αυξημένης ανησυχίας, και από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας η μετάλλαξη Όμικρον, δημιουργήθηκε όπως όλοι γνωρίζετε ένας παγκόσμιος συναγερμός.

Το ιδιαίτερα ανησυχητικό χαρακτηριστικό του ιού είναι το ιδιαίτερα ανησυχητικό χαρακτηριστικό του ιού είναι ο μεγάλος αριθμός των μεταλλάξεων (πενήντα) εκ των οποίων οι 22 εντοπίζονται στην πρωτείνη- ακίδα και οι 10 στην περιοχή πρόσδεσης του με τον υποδοχέα των κυττάρων.

Συγκριτικά η παραλλαγή δέλτα έχει εννέα μεταλλάξεις στην περιοχή της ακίδας.

Σύμφωνα λοιπόν με μαθηματικά μοντέλα στο ECDC προβλέπεται ότι η παραλλαγή όμικρον θα επικρατήσει της δέλτα και στους επόμενους μήνες περισσότερα από τα μισά κρούσματα θα οφείλονται σε αυτή.

Τα τρία σημαντικά θέματα που θα διαμορφώσουν την τελική επίδραση του στελέχους Όμικρον είναι, και για την χώρα μας και παγκοσμίως, πρώτον το πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός, δεύτερον πόσο ικανός είναι να παρακάμπτει τα αντισώματα και τα ανοσοκύτταρα διαταράσσοντας τον ανοσιακό μηχανισμό. 

Τρίτον, πόσο επιβαρυντικός, ενδεχόμενα είναι στην κλινική έκφραση της νόσου. Δηλαδή αν εξαιτίας της αυξάνονται οι εισαγωγές σε νοσοκομεία ή οι θάνατοι.

Όπως γνωρίζουμε έως σήμερα σε σχέση με την μεταδοτικότητα, το εθνικό ινστιτούτο του Γιοχάνενσμπουργκ επιβεβαίωσε την ταχεία διασπορά της μετάλλαξης .

Με βάση δε την εξελικτική βιολογία του Πανεπιστημίου του Βελγίου, εκτιμάται ότι ο ιός μπορεί αν προκαλέσει 3- 6 φορές περισσότερες λοιμώξεις από ό,τι η μετάλλαξη δέλτα  στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά την επίδραση του ιού, με παραλλαγή Όμικρον στους μηχανισμούς της ανοσίας, μέχρι σήμερα ξέρουμε πως αυτός σε κάποιον τρόπο παρακάμπτει το ανοσιακό σύστημα, σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις και προκαλεί επαναλοιμώξεις σε άτομα που έχουν νοσήσει.

Υπάρχει μια μεγάλη αναδρομική ανάλυση επιδημιολογικών δεδομένων από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα αλλά εάν εντοπίσει κανείς, όπως έκαναν οι ερευνητές, το διάστημα που η μετάλλαξη Όμικρον επικρατεί στη Νότια Αφρική, φαίνεται πως ο αριθμός των επαναλοιμώξεων είναι υπερτριπλάσιος έως υπερτετραπλάσιους.

Αναφορικά με τους εμβολιασμένους, τα εξουδετερωτικά αντισώματα φαίνεται πως δεν αδρανοποιούν τον ιό με την παραλλαγή.


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

1

1 σχόλιο

ΒΑΖΙΟΤΟ είπε...

Παρακαλώ πολύ όταν βλέπετε γελοίους χάχες να γελούν οι αμαθείς όταν δεν καταλαβαίνουν βασικά πράγματα να τους κόβετε την προσπέλαση στο blog...

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων