Εξαιρετικά αποτελέσματα με το εισπνεόμενο φάρμακο ριμπαβιρίνη αλλά και μονοκλωνικά αντισώματα στο "Σωτηρία" | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Εξαιρετικά αποτελέσματα με το εισπνεόμενο φάρμακο ριμπαβιρίνη αλλά και μονοκλωνικά αντισώματα στο "Σωτηρία"

Η επίκουρη καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας-Παθολογίας ΕΚΠΑ και γιατρός πρώτης γραμμής στο νοσοκομείο «Σωτηρία», σε ασθενείς με Covid 19

medlabnews.gr iatrikanea

Η επίκουρη καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας-Παθολογίας ΕΚΠΑ και γιατρός πρώτης γραμμής στο νοσοκομείο «Σωτηρία», σε ασθενείς με Covid 19 μίλησε για την κατάσταση της πανδημίας στην Ελλάδα.

Ακόμη αναφέρθηκε για το αμερικανικό φάρμακο ριμπαβιρίνη που φαίνεται ότι είναι πολύ δραστικό κατά του ιού.

Επίσης, πρόσθεσε ότι σύντομα θα έρθουν στη χώρα μας φάρμακα με μονοκλωνικά αντισώματα. 

Αναλυτικά όσα είπε η Γαρυφαλλιά Πουλάκου:

Για την αντιθρομβωτική μέθοδο αντιμετώπισης του ιού με ένα εισπνεόμενο αμερικανικό φάρμακο που έχει τεράστια αποτελέσματα και το έχει το «Σωτηρία»: «Η εμπειρία μας με την αντιπηκτική αγωγή που τη χορηγούμε σε δόση παραπάνω από την προφυλακτική είναι σταθερή. Είναι όπως σας είπε ο κ. Γεροτζιάφας κάτι που συστήνεται πλέον από πολλές επιστημονικές εταιρίες. Άρα δικαιωθήκαμε για αυτή την επιλογή που την είχαμε από την πρώτη μέρα που νοσηλεύσαμε τον πρώτο άρρωστο. Και τώρα έχουμε μία σειρά από συνεργασίες με κέντρα του εξωτερικού που δίνουν στα χέρια μας κάποια από τα πολύ ισχυρά «όπλα» που έρχονται. Συγκεκριμένα για το εισπνεόμενο από τις ΗΠΑ είναι το φάρμακο ριμπαβιρίνη, είναι φάρμακο που έχει άδεια κυκλοφορίας και δίνεται σε νεογνά και ανοσοκατεσταλμένους που πάσχουν από έναν άλλο πολύ επικίνδυνο για τη ζωή τους ιό και αυτή τη στιγμή γνωρίζαμε ότι τα πρώτα αποτελέσματα έδειχναν ότι είναι πάρα πολύ δραστικό στην covid. Έτσι το νοσοκομείο μας είναι από τα ελάχιστα νοσοκομεία στην Ελλάδα που έχουν τη δυνατότητα να δώσουν αυτό το φάρμακο. Πριν από λίγες μέρες ήρθε στα χέρια μας, έχουμε ήδη δώσει στον πρώτο άρρωστο και τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά. Πραγματικά πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα είναι ένα πολύ ισχυρό «όπλο» στα χέρια μας. Σαφέστατα, όμως, δεν έχουμε ακόμα δείγμα με πολλούς ασθενείς».

Έχει κάποια σχέση η ριμπαβιρίνη με το φάρμακο από το Ισραήλ: «Όχι, είναι ένα άλλο φάρμακο».

«Το εισπνεόμενο φάρμακο είναι μια εξαιρετική συνεργασία με τον καθηγητή Αρμπέρ, από το Ισραήλ, ο οποίος παρήγαγε αυτή τη μορφή φαρμάκου με το σκεπτικό να χρησιμοποιηθεί σε πολλά νοσήματα, ακόμη και στον καρκίνο. Η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών έγινε στο Ισραήλ. Εμείς με τη συνδρομή του κ. Αρμπέρ και του κ. Τσιόδρα προχωρήσαμε σε μια μελέτη φάσης 2», δήλωσε στην ΕΡΤ η καθηγήτρια Παθολογίας.

Τι έδειξαν οι κλινικές δοκιμές

Μιλώντας για τις πρώτες εντυπώσεις από τις κλινικές δοκιμές του ελπιδοφόρου φαρμάκου στην Ελλάδα, η κ. Πουλάκου είπε: «Το νοσοκομείο μας συμμετείχε με 30 ασθενείς από τη δική μας κλινική και άλλους 30 ασθενείς, από άλλη κλινική του νοσοκομείου. Τα αποτελέσματα ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Είναι εξαιρετικά ασφαλές, όπως έδειξαν και τα πρώτα δεδομένα από το Ισραήλ. Είναι ένα φάρμακο το οποίο βραχύνει πολύ τη διάρκεια των συμπτωμάτων και βοηθά τους ασθενείς να αποδεσμευτούν από τις ανάγκες σε οξυγόνο και να πάνε στο σπίτι τους πιο γρήγορα σε σχέση με την εποχή πριν από από τη χρήση του».

Όπως τόνισε η επιστήμονας, «αυτό το φάρμακο δεν έχει δοκιμαστεί σε άλλη χώρα, σε άλλους ασθενείς. Έχουμε το εξαιρετικό προνόμιο να είμαστε οι πρώτη χώρα, σε συνεργασία με το Ισραήλ, που δοκιμάζουν σε νόσο Covid-19 αυτό το φάρμακο» για τον κοροναϊό.

Πότε θα χρησιμοποιηθεί ευρέως

Σε απάντησή της σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το πότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περισσότερους ασθενείς, η κ. Πουλάκου διευκρίνισε ότι πρέπει να διεξαχθεί μελέτη φάσης 3 στην οποία το φάρμακο πρέπει να συγκριθεί και με κάποιο εικονικό φάρμακο.

«Αυτή η μελέτη θα προχωρήσει πάρα πολύ γρήγορα. Δεν μπορώ να σας πω χρονικά πότε αυτό θα είναι έτοιμο γιατί για την έγκριση φαρμάκων ακολουθούνται συγκεκριμένες διαδικασίες. Οι χρόνοι πρέπει να τρέξουν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς».

Για την κατάθεση φακέλων για την έγκριση μονοκλωνικών αντισωμάτων: «Τα μονοκλωνικά αντισώματα έχουν πολύ μεγάλη δραστηριότητα αυτή τη στιγμή. Τουλάχιστον στις ΗΠΑ έχουν πάρει έγκριση για χρήση σε ανθρώπους που δεν νοσηλεύονται. Οι μελέτες που ετοιμάζονταν να έρθουν στην Ελλάδα δεν έφτασαν διότι το φάρμακο πρόλαβε και αδειοδοτήθηκε. Ήταν τα αποτελέσματα από τις ΗΠΑ τόσο καλά που ήδη δόθηκε άδεια κυκλοφορίας. Κι αυτή τη στιγμή έχουμε το προνόμιο να περιμένουμε δύο η τρεις μελέτες που θα φέρουν μονοκλωνικά αντισώματα κυρίως για τον ασθενή που είναι ελαφρά και προσέρχεται στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να αποφασιστεί αν θα γυρίσει σπίτι η θα εισαχθεί. Για τους ελαφρά πάσχοντες, λοιπόν, θα έχουμε τέτοιου είδους φάρμακα στα χέρια μας σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από τώρα».

Το νέο εισπνεόμενο φάρμακο από το Ισραήλ έσωσε ασθενείς στο Σωτηρία.

Σημαντικά και αισιόδοξα είναι τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης στη χώρα μας του ισραηλινού εισπνεόμενου φαρμάκου Coven D24 που χορηγείται για τη θεραπεία της νόσου Covid-19, σε συνολικά 60 ασθενείς, με μέτρια ή βαριά νόσηση, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο καθηγητής παθολογίας του ΕΚΠΑ και διευθυντής της Γ΄ Παθολογικής Κλινικής στο Σωτηρία Κωνσταντίνος Συρίγος.

Το φάρμακο είναι εισπνεόμενο και κατά την πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών δεν προκάλεσε καμία παρενέργεια στους ασθενείς που το έλαβαν. 

Ο κ. Συρίγος ανέφερε ότι μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχουμε την επίσημη στατιστική ανάλυση για το αν το φάρμακο θα μπει σε φάση έγκρισης.

«Στους περισσότερους ασθενείς που χορηγούμε το Coven D24, με μέτρια ή βαριά νόσηση, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Βλέπουμε επιτάχυνση στις μέρες νοσηλείας τους και αυτό είναι πολύ σημαντικό», αναφέρει ο καθηγητής.

Πρόκειται, όπως ανέφερε, για αντιφλεγμονώδες φάρμακο, προηγμένης νανοτεχνολογίας με την θεραπεία να διαρκεί για 5 ήμερες.

Αναστέλλει σημαντικά και αποτελεσματικά την κύρια οδό για την ανάπτυξη κυτοκινών (κατηγορία μικρών πρωτεϊνών). Δρα απευθείας στους πνεύμονες και καταπολεμά τη λεγόμενη «καταιγίδα κυτταροκινών», δηλαδή τη δυνητικά επικίνδυνη ανοσιακή αντίδραση του οργανισμού στη λοίμωξη.

Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Διαβάστε για την ολοκλήρωση της μελέτης


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων