Είχε δίκιο ο νεφρολόγος που έλεγε για την φυσική ανοσία και ο Βασιλακόπουλος τον είπε αγράμματο. Δείτε τι λένε τελευταίες μελέτες | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Είχε δίκιο ο νεφρολόγος που έλεγε για την φυσική ανοσία και ο Βασιλακόπουλος τον είπε αγράμματο. Δείτε τι λένε τελευταίες μελέτες

Ισραηλινή έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα σε ότι αφορά τη φυσική ανοσία και την προστασία που προσφέρει έναντι της μετάλλαξης Δέλτα. Ποια είναι τα βασικά
επιμέλεια medlbabnews.gr iatrikanea

Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε απίστευτες αντεγκλήσεις στα κανάλια μεταξύ ειδικών. Από τις πιο χαρακτηριστικές ήταν η διαφωνία του διευθυντή μονάδας τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου της Έδεσσας Σωτήρη Βασιλείου και του πνευμονολόγου Θεόδωρου Βασιλακόπουλου αναφορικά με τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού.  Μάλιστα δεν δίστασαν στον τηλεοπτικό αέρα του Mega να ανταλλάξουν βαρύτατους χαρακτηρισμούς. 

Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2020 ο κ. Βασιλείου νόσησε βαριά από τον κοροναϊό ενώ κινδύνεψε ακόμα και η υγεία του.  «Νόσησα σχετικά βαριά και κινδύνεψα γιατί δεν υπήρχαν συνάδελφοι παθολόγοι για να καλύψουν όλες τις ανάγκες», δήλωσε χαρακτηριστικά.  Παράλληλα εμφανίζεται διατεθειμένος να τεθεί σε αναστολή από την 1η Σεπτεμβρίου έτσι ώστε να μην εμβολιαστεί. 

Υποστήριξε ότι τα αντισώματα που ανέπτυξε μετά τη νόσησή του επαρκούν μέχρι και εννέα μήνες.

«Μετράω κάθε μήνα με τεστ τα αντισώματα, είμαι καλυμμένος. Αν δεν ήμουν καλυμμένος τι θα κάνατε.. δόξα τω Θεώ δεν έχω υποκείμενα νοσήματα», τόνισε.

«Η φυσική ανοσία είναι σαφώς καλύτερη από οποιαδήποτε τεχνική ανοσία»

«Η φυσική ανοσία είναι σαφώς καλύτερη από οποιαδήποτε τεχνική ανοσία. Μετρώντας και τα αντισώματα, είμαι καλυμμένος. Συγκρινόμενοι με συναδέλφους με 2 δόσεις και έχουν συμπληρώσει εξάμηνο είναι ακάλυπτοι. Δεν ξέρω γιατί η πολιτεία ενδιαφέρεται μόνο για το εμβόλιο. Εμείς είμαστε καλυμμένοι ιατρικά. Έχουμε μετρήσει την ανοσία μας. Όμως οι συνάδελφοι που έχουν κάνει δύο εμβόλια, δεν είναι καλυμμένοι, όμως η πολιτεία δεν τους ελέγχει, δεν τους διώχνει», υποστήριξε ακόμη. «Υπάρχουν νοσοκομεία στο Ισραήλ που είναι γεμάτα με εμβολιασμένους», τόνισε στη συνέχεια απευθυνόμενος προς τον κ. Βασιλακόπουλο.

«Όσοι νοσούν με φυσικό τρόπο αναπτύσσουν πολύ μικρότερη ανοσολογική απόκριση»

«Αυτό που λέει ο συνάδελφος δεν είναι αληθές. Όσοι νοσούν με φυσικό τρόπο αναπτύσσουν πολύ μικρότερη ανοσολογική απόκριση από όσους κάνουν και τις 2 δόσεις του εμβολίου», τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Μάλιστα στη συνέχεια είχαν έναν έντονο διάλογο ενώ αντάλλαξαν και βαρύτατους χαρακτηρισμούς. 

«Είσαι γελοίος», είπε ο κ. Βασιλείου για τον κ. Βασιλακόπουλο, με τον πνευμονολόγο να ανταπαντά «είσαι άσχετος, αγράμματος και αδιάβαστος». «Αν δεν ξέρεις, να σου στέλνουμε μεταφρασμένες τις έρευνες», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος, κατηγορώντας τον κ. Βασιλείου για άγνοια.

Όμως χθες συμπτωματικά δημοσιεύτηκαν μελέτες που δείχνουν ότι είχε δίκιο ο νεφρολόγος. 

Πιο προστατευμένοι όσοι νόσησαν από όσους εμβολιάστηκαν

Η φυσική ανοσία που αναπτύσσεται μετά τη μόλυνση με SARS-CoV-2 προσφέρει μεγαλύτερη προστασία έναντι της μετάλλαξης Δέλτα του κοροναϊού σε σχέση με τις 2 δόσεις εμβολίου της Pfizer, σύμφωνα με μία μεγάλη Ισραηλινή μελέτη.

Αυτή η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο medrxiv, δείχνει ότι τα άτομα που κάποτε μολύνθηκαν με SARS-CoV-2 ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να μολθυνθούν ξανά ή να νοσηλευτούν με σοβαρή COVID-19 σε σχέση με τους «πλήρως εμβολιασμένους» που δεν έχουν νοσήσει ποτέ από τον ιό.

Οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης ότι όσοι είχαν προηγουμένως μολυνθεί με SARS-CoV-2 και στη συνέχεια έλαβαν μία δόση του εμβολίου της Pfizer ήταν πιο πολύ προστατευμένοι κατά της επαναμόλυνσης σε σχέση με εκείνους που είχαν κολλήσει στο παρελθόν και παρέμεναν ανεμβολίαστοι.

Η μελέτη διεξήχθη σε μία από τις πιο εμβολιασμένες χώρες στον κόσμο έναντι της COVID-19, εξέτασε ιατρικά αρχεία δεκάδων χιλιάδων Ισραηλινών, καταγράφοντας τις λοιμώξεις, τα συμπτώματα και τις νοσηλείες τους μεταξύ 1 Ιουνίου και 14 Αυγούστου, όταν κυριαρχούσε η παραλλαγή Δέλτα στο Ισραήλ. Είναι η μεγαλύτερη μελέτη παρατήρησης στον κόσμο για τη σύγκριση της φυσικής και επαγόμενης από εμβόλια ανοσίας έναντι του SARS-CoV-2, σύμφωνα με εκείνους που την εκπόνησαν.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Η νέα ανάλυση βασίζεται στη βάση δεδομένων των Υπηρεσιών Υγείας Maccabi, η οποία περιλαμβάνει περίπου 2,5 εκατομμύρια Ισραηλινούς. Η μελέτη, με επικεφαλής τον Tal Patalon και τον Sivan Gazit στο KSM, διαπίστωσε σε δύο αναλύσεις ότι τα άτομα που δεν είχαν μολυνθεί ποτέ και εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ήταν τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και το πρώτο μισό του Αυγούστου, 6 έως 13 φορές πιο πιθανό να μολυνθούν από τα μη εμβολιασμένα άτομα που είχαν μολυνθεί προηγουμένως (Γενάρης έως Φλεβάρη του 2021) από τον κορονοϊό .

Σε μια άλλη ανάλυση, συγκρίνοντας περισσότερα από 32.000 άτομα στο σύστημα υγείας, ο κίνδυνος εμφάνισης συμπτωματικής COVID-19 ήταν 27 φορές υψηλότερος μεταξύ των εμβολιασμένων και ο κίνδυνος νοσηλείας οκτώ φορές υψηλότερος.

Κανείς στη μελέτη που μολύνθηκε ξανά με SARS-CoV-2 δεν πέθανε-κάτι που εμπόδισε τη σύγκριση των ποσοστών θανάτων, αλλά είναι ένα σαφές σημάδι ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να προσφέρουν μια φοβερή ασπίδα έναντι σοβαρών ασθενειών, ακόμη και αν όχι τόσο καλή όσο η φυσική ανοσία. Επιπλέον, η φυσική ανοσία δεν είναι σε καμία περίπτωση το ιδανικό σενάριο. Παρόλο που οι επαναλοιμλωξεις με SARS-CoV-2 είναι σπάνιες και συχνά ασυμπτωματικές ή ήπιες, υπάρχει ένα ενδεχόμενο να είναι σοβαρές .

«Συνεχίζουμε να υποτιμούμε τη σημασία της φυσικής ανοσίας ... ειδικά όταν η [μόλυνση] είναι πρόσφατη», λέει ο Έρικ Τοπόλ, γιατρός-επιστήμονας στο Scripps Research. «Και όταν την ενισχύεις με μία δόση εμβολίου, τη φτάνεις σε επίπεδα που δεν μπορεί να τη φτάσει κανένα εμβόλιο στον κόσμο αυτή τη στιγμή».

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή: Μην προσπαθήσετε να μολυνθείτε επίτηδες

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί επιμένουν ότι εμπεριέχει τεράστιο ρίσκο η εκούσια προσπάθεια μόλυνσης με SARS-CoV-2.

«Αυτό που δεν θέλουμε να λένε οι άνθρωποι είναι:« Εντάξει, πρέπει να βγω έξω και να μολυνθώ, πρέπει να κάνω πάρτι μόλυνσης», λέει ο Michel Nussenzweig, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο Rockefeller, ο οποίος ερευνά την ανοσολογική απάντηση στο SARS- CoV-2 και δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Γιατί κάποιος μπορεί να πεθάνει».

Τα στοιχεία αναρτήθηκαν σε άρθρο στο medRxiv

ΠΗΓΗ: Science

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια μια νέα μελέτη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο εμβολιασμός έναντι του κοροναϊού προσφέρει ισχυρότερη και πιο αξιόπιστη προστασία από ό,τι η φυσική ανοσία έπειτα από λοίμωξη Covid-19. 

Όμως αναγνωρίσαν ότι μια παρόμοια έρευνα στο Ισραήλ ΔΕΝ είχε δείξει ότι οι εμβολιασμένοι έχουν καλύτερη προστασία σε σχέση με όσους έχουν φυσική ανοσία λόγω προηγούμενης λοίμωξης. Σε κάθε περίπτωση, επισήμαναν ότι για να αποκτηθεί η φυσική ανοσία, πρέπει κάποιος να αρρωστήσει από Covid-19, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει από άποψη βαρύτητας της νόσου και πιθανών θανατηφόρων επιπλοκών.


Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

2

2 σχόλια

pit1809 είπε...

Μα δε χρειάζεται να είναι κανείς ...μέγα γιατρός για να ξέρει ότι η φυσική ανοσία που αποκτιέται από τη νόσηση, φυσικά και είναι καλύτερη από οποιαδήποτε τεχνική ανοσία...

Unknown είπε...

Αυτό το debate έχει να κάνει με το πότε πρέπει να κάνουν εμβόλιο όσοι έχουν νοσήσει από τον Covid19 (αν πρέπει να τηρηθεί ειδικό πρωτόκολο δηλαδή γι αυτούς σε σχέση με όσους έχουν κάνει 2 δόσεις και θα κληθούν για 3η). Σε καμμια περίπτωση δε σημαίνει ότι πρέπει να αφεθεί ο πληθυσμός να νοσήσει και να σταματήσει ο εμβολιασμός. Μετά τη νόσηση, μπορεί να πει κάποιος ότι η φυσική ανοσία είναι καλύτερη όταν ο ασθενής δεν πέθανε και δεν του έμειναν τα μακροχρόνια συμπτώματα (long covid syndrome). Και δυστυχώς είναι υψηλά τα ποσοστά και σε μικρές ηλικίες αυτών που ανάρρωσαν και ταλαιπωρούνται μήνες μετά. Τι να την κάνεις την καλύτερη προστασία από μελλοντική επαφή με τον ιό όταν η ζημιά έχει ήδη γίνει;

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων