Γιατί τα κρούσματα παραμένουν ψηλά και ΔΕΝ πέφτουν όπως στον υπόλοιπο κόσμο; Πότε τελειώνει η πανδημία; Δείτε τα στοιχεία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γιατί τα κρούσματα παραμένουν ψηλά και ΔΕΝ πέφτουν όπως στον υπόλοιπο κόσμο; Πότε τελειώνει η πανδημία; Δείτε τα στοιχεία

Αν παρακολουθήσουμε σε διάφορες χώρες κυρίως της Ευρώπης θα διαπιστώσουμε ότι τα κρούσματα καθημερινά πέφτουν και οι θάνατοι μειώνονται.

 του Αλέξανδρου Γιατζίδη, Διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr iatrikanea 

Αν παρακολουθήσουμε σε διάφορες χώρες κυρίως της Ευρώπης θα διαπιστώσουμε ότι τα κρούσματα καθημερινά πέφτουν και οι θάνατοι μειώνονται. Αυτό συμβαίνει από τις 15 Ιουλίου και μετά. Το ίδιο όμως διαπιστώνει κάποιος όταν δει τι γίνεται στην πολύπαθη Ινδία που είχε φτάσει σε ρεκόρ θανάτων. Ενώ για την Ευρώπη θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε να ισχυριστεί ότι έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί στην Ινδία το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα καλύπτει το 2 με 3 % του πληθυσμού και φυσικά έχει ένα εξαθλιωμένο και παρωχημένο σύστημα υγείας. Τέλος στο Ισραήλ πρωτοπόρο στην εμβολιαστική του κάλυψη βλέπουμε ότι αυξάνονται τα κρούσματα αλλά οι νεκροί καθημερινά δεν ξεπερνούν τους 2 με 4.

Σε όλο τον κόσμο μπορεί να διαπιστώσουμε ότι σε σχέση με το προηγούμενο κύμα του κοροναϊού, υπάρχουν πολλοί λίγοι θάνατοι σε σχέση με τα κρούσματα που καταμετρώνται καθημερινά.

Είναι πολύ σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι με 32000 η Μ.Βρετανία τον Ιανουάριο κατέγραφε 1600 θανάτους ενώ τώρα με την ΔΕΛΤΑ οι θάνατοι είναι 50 και μειώνονται.

Kαταρχάς και για του λόγου το αληθές σας παραθέτουμε τα διαγράμματα διαφόρων κρατών όπου φαίνονται από την μια τα κρούσματα και από την άλλη οι θάνατοι.

Κρούσματα



αριθμος τεστ




εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ

θανατοι

Μ. Βρετανία1 Ιουλίου - 27 556 κρουσματα - 22 θάνατοι
2 Ιουλίου 26700 κρούσματα - 14 θάνατοι
3 Ιουλίου 24447 κρούσματα - 18 θάνατοι
4 Iουλίου 23818 κρούσματα - 15 θάνατοι
5 Ιουλίου 27100 κρούσματα - 9 θάνατοι
6 Ιουλίου 28334 κρούσματα - 15 θάνατοι
7 Ιουλίου 32548 κρούσματα - 33 θάνατοι
8 Ιουλίου 31977 κρούσματα - 35 θάνατοι
11 Ιουλίου 31352 κρούσματα - 34 θάνατοι
13 Ιουλίου 36216 κρούσματα - 50 θάνατοι
κορύφωση 16 Ιουλίου - 51273 κρούσματα - Θάνατοι 49
21 Ιουλίου - 43404 κρούσματα - Θάνατοι 73
26 Αυγούστου - 37962 κρούσματα - Θάνατοι 140

2. Ισπανία. 
Τα κρούσματα μειώνονται καθημερινά. Οι θάνατοι είναι 171. Να θυμίσουμε ότι στο πρώτο κύμα η Ισπανία είχε 1000 θανάτους την ημέρα.




3. Δανία 

Η Δανία βρίσκεται στην τρίτη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τα ποσοστά εμβολιασμών, σύμφωνα με το Our World in Data, με το 71% του πληθυσμού να έχει κάνει και τις δύο δόσεις. Η Μάλτα βρίσκεται στο 80% και η Πορτογαλία στο 73%. Στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει εμβολιαστεί πλήρως το 62% του πληθυσμού.

Από τον Απρίλιο μέχρι και σήμερα, ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών με κοροναϊό στη Δανία βαίνει μειούμενος.






4. Γερμανία

Tα κρούσματα κοροναϊού στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 12.626 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.901.799, δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι ακόμη 21 ασθενών με την COVID-19 το ίδιο διάστημα αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα στους 92.082 νεκρούς μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.



5. Ινδία

Στην Ινδία, μη ξεχνάμε ότι η μετάλλαξη Δελτα λεγόταν Ινδική γιατί ξεκίνησε από την Ινδία. Στην Ινδία όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι μόλις 30% με μία δόση και 10% με τις δύο δόσεις και έχει ένα απηρχειωμένο σύστημα υγείας τα κρούσματα είναι λίγα και θάνατοι περιορισμένοι σε σχέση με τους 4000 την ημέρα που είχε πριν μερικούς μήνες γιατί πρέπει να έχει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά φυσικής ανοσίας.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 496 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 44.658 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κοροναϊού στο γιγαντιαίο ασιατικό κράτος των 1,3 δισεκ. κατοίκων έχει φθάσει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τους 436.861 νεκρούς επί συνόλου 32,6 εκατομμυρίων μολύνσεων μέχρι σήμερα.




6 Ελλάδα

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 337 (60.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 82.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.951 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 248 (ημερήσια μεταβολή -6.42%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 263 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).






Βλέποντας όλα τα διαγράμματα διαπιστώνουμε ότι και στην χώρα μας έχουμε πολλά κρούσματα και φτάσαμε τους 32 θανάτους την ημέρα. 

Τι συμβαίνει λοιπόν και γιατί στην Ελλάδα δεν βλέπουν την ίδια αποκλιμάκωση;

Μετά από ενάμιση χρόνο κοροναϊού ΔΕΝ μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι τα πράγματα είναι τα ίδια όπως στις 26 Φεβρουαρίου 2020 όπου ο καθ. Τσιόδρας ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα.

Τι έχει αλλάξει; Πολλά
  • Έχουμε σίγουρα αποκτήσει γνώσεις για τον κοροναϊό 
  • Έχουμε φάρμακα που είτε περιορίζουν είτε και θεραπεύουν ασθενείς. Θυμίζουμε τον νευροχειρουργό που ο καθ. Γώγος στην Πάτρα του έδωσε μονοκλωνικό αντίσωμα και θεραπεύτηκε σε δύο μέρες. Υπάρχουν και πολλές άλλες τέτοιες αναφορές.
  • Έχουμε εκπαιδευμένους γιατρούς ιδιώτες παθολόγους που ακολουθώντας οδηγίες που έδωσαν οι Ιατρικές Εταιρείες, Πνευμονολογικής και οι Ιατρικοί Σύλλογοι θεραπεύουν ασθένειες από το σπίτι και δεν χρειάζεται να πηγαίνουν στο νοσοκομείο.
  • Έχουμε εμβόλια και το 55% του πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο
  • Έχουμε καλύτερα εξοπλισμένα νοσοκομεία
  • Έχουμε περισσότερες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σχεδόν διπλάσιες από πέρυσι.
  • Έχουμε νόμους που επιβάλουν μέτρα προστασίας οπότε και διασφαλίζουν επιβάλλοντας τον περιορισμό του ιικού φορτίου σε χώρους εστίασης, δουλειάς κλπ
  • Έχουμε τεστ για τον κοροναϊό και μάλιστα πέρα από τα ιατρικά rapid και pcr (μοριακά) υπάρχουν και τα αυτοτεστ.
  • Έχουμε ανθρώπους που νόσησαν και έτσι απέκτησαν ανοσία (10% του πληθυσμού)
  • Έχουμε ανθρώπους που κόλλησαν κοροναϊό αλλά ήταν ασυμπτωματικοί (20% με βάση τις έρευνες στο εξωτερικό αλλά και με όσα έχουν αναφέρει οι καθηγητές Ιωαννίδης, Γουργουλιάνης, Γερατζιάφας κα)

Αφού λοιπόν τα έχουμε όλα αυτά τι συμβαίνει στην χώρα μας και συνεχίζεται η ίδια τρομολαγνεία που υπήρχε και στην αρχή της πανδημίας; Προς τι ακόμα και καλοκαιριάτικα να μην μπορεί να ηρεμήσει ο κόσμος με τις διακοπές του και πρέπει να ακούει για κρούσματα, θανάτους και ότι η εξέλιξη θα είναι τρεις φορές χειρότερη; Κάποιοι έφτασαν να λένε για 10000 κρούσματα στις 15 Αυγούστου και ακούσαμε και για 20000 κρούσματα στο τέλος του μήνα. 

Ο λόγος που έχουμε πολλά κρούσματα είναι γιατί ο ΕΟΔΥ έχει αυξήσει πάρα πολύ τα Δωρεάν καθημερινά τεστ που κάνει καθώς και τα σημεία ελέγχου σε σχέση με παλαιότερα. 

Όμως οι νέες εισαγωγές είναι νέα παιδιά που προφανώς κόλλησαν με τις παρέες τους και όπως πολύ καλά έχουμε όλοι μάθει. νοσούν ήπια. Ελάχιστα από αυτά τα παιδιά θα φτάσουν να νοσήσουν βαριά. Ίσως αυτά που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Και πάλι όμως υπάρχει εμπειρία και γνώση και κυρίως φάρμακα που θα μπορέσουν να αποφύγουν την διασωλήνωση. 

Έτσι είναι απορίας άξιο τι συμβαίνει στην χώρα μας και έχουμε αυτήν την αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο; Μάλιστα δίνουμε λαβή σε χώρες όπως οι ΗΠΑ να συστήνουν στους τουρίστες τους να αποφεύγουν την Ελλάδα γιατί έχει πολλά κρούσματα!

Μια εξήγηση που μπορεί να δώσουμε είναι ότι πολλοί ιδιώτες γιατροί αλλά και έμπειροι νοσοκομειακοί λείπουν σε διακοπές. Αυτό από μόνο του είναι αναγκαίο και απαραίτητο για όλους αυτούς που έδωσαν μάχη με τον κοροναϊό όλους αυτούς τους μήνες. Όμως επειδή την περίοδο αυτή που λείπουν οι γιατροί που θεράπευαν ασθενείς από κοροναϊό και τους κρατούσαν σπίτι, είναι αναγκασμένοι οι ασθενείς αυτοί να καταφύγουν στα νοσοκομεία. Στα νοσοκομεία που έχουν διαθέσιμα πάρα πολλά κρεβάτια αυτήν την εποχή για λόγους που δεν χρειάζεται να αναλύσουμε τους κάνουν εισαγωγή για παρακολούθηση μερικών ημερών. Έτσι παρουσιάζονται καθημερινές εισαγωγές που σε άλλες χώρες τα περιστατικά αυτά δεν θα είχαν φτάσει καν στην πόρτα του νοσοκομείου.

Τέλος είναι και η περίπτωση που αναφέρει ο καθηγητής πνευμονολογίας κ. Κ. Γουργουλιάνης ότι κάποιοι έχτισαν καριέρες με την τρομολαγνεία και τον φόβο του κοροναϊού. Έτσι, θα συμπληρώσουμε, κάποιοι μάλλον τρομάζουν ότι θα τελειώσει η πανδημία και θα πρέπει να ξαναγυρίσουν στην πρότερη αφάνειά τους. 
Αλλά η δόξα και η προβολή είναι πολύ γλυκιά!!!

Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων