Σημαντική ανακάλυψη: Aντίσωμα εξουδετερώνει όλα τα γνωστά στελέχη του SARS-CoV-2 | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Σημαντική ανακάλυψη: Aντίσωμα εξουδετερώνει όλα τα γνωστά στελέχη του SARS-CoV-2

Θεραπεία αντισωμάτων φαίνεται να εξουδετερώνει όλα τα γνωστά στελέχη SARS-CoV-2 και άλλους κοροναϊούς. Ανακαλύφτηκε από τον βιολόγο Jay Nix.

επιμέλεια Κασσιανή Τσώνη, medlabnews.gr iatrikanea

Θεραπεία αντισωμάτων φαίνεται να εξουδετερώνει όλα τα γνωστά στελέχη SARS-CoV-2 και άλλους κοροναϊούς. Ανακαλύφτηκε από τον βιολόγο Jay Nix.

Τα σωτήρια εμβόλια COVID-19 μας επιτρέπουν να αισθανθούμε ξανά αισιόδοξοι, μετά από περισσότερο από ένα χρόνο άγχους και τραγωδίας. Αλλά τα εμβόλια είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος - χρειαζόμαστε επίσης θεραπείες που μπορούν να αποτρέψουν σοβαρές ασθένειες μετά τη μόλυνση κάποιου. Τον περασμένο χρόνο, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στην ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών που βασίζονται σε αντισώματα και τρία φάρμακα διατίθενται επί του παρόντος μέσω άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης (EUA) από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων FDA

Το Sotrovimab, η νεότερη θεραπεία αντισωμάτων, αναπτύχθηκε από τους GlaxoSmithKline και Vir Biotechnology, μετά από μια μεγάλη συλλογική μελέτη επιστημόνων από ολόκληρη τη χώρα που ανακάλυψε ένα φυσικό αντίσωμα (στο αίμα ενός επιζώντος του SARS, το 2003) που έχει αξιοσημείωτο πλάτος και αποτελεσματικότητα.

Τα πειράματα έδειξαν ότι αυτό το αντίσωμα, που ονομάζεται S309, εξουδετερώνει όλα τα γνωστά στελέχη SARS-CoV-2-συμπεριλαμβανομένων των νεοεμφανιζόμενων μεταλλάξεων που μπορούν τώρα να «ξεφεύγουν» από τις τελευταίες θεραπείες αντισωμάτων-καθώς και τον στενά συγγενικό αρχικό ιό SARS-CoV.

Ο Jay Nix, επικεφαλής της Κοινοπραξίας Μοριακής Βιολογίας με έδρα την Berkeley Lab's Advanced Light Source (ALS), χρησιμοποίησε ακτίνες δέσμης στο ALS και ακτίνες στο τμήμα ακτινοβολίας Stanford Synchrotron της SLAC για να πραγματοποιήσει κρυσταλλογραφία ακτίνων Χ σε δείγματα αντισωμάτων που προέρχονται από επιζώντες κατά την πρώιμη φάση της μελέτης. Το έργο του, μαζί με άλλα ευρήματα κρυσταλλογραφίας και μικροσκοπίας κρυοηλεκτρονίου, βοήθησε στη δημιουργία λεπτομερών δομικών χαρτών για το πώς αυτά τα αντισώματα συνδέονται με την πρωτεΐνη ακίδα του SARS-CoV-2, επιτρέποντας στην ευρύτερη ομάδα να επιλέξει τους πιο υποσχόμενους διεκδικητές και να τους προωθήσει στην κυτταρική καλλιέργεια. και ζωικές μελέτες. Μετά από συναρπαστικά εργαστηριακά αποτελέσματα, οι προγραμματιστές σχεδίασαν το sotrovimab με βάση τη δομή του S309 και το αξιολόγησαν σε κλινικές δοκιμές.

Ο FDA χορήγησε EUA για το sotrovimab στα τέλη Μαΐου, αφού οι δοκιμές έδειξαν ότι τα άτομα με ήπιες έως μέτριες λοιμώξεις από COVID-19 που έλαβαν έγχυση της θεραπείας (γίνεται ενδοφλέβια) είχαν 85% μείωση στα ποσοστά νοσηλείας ή θανάτου, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Αλλά η ομάδα δεν σταμάτησε εκεί.

Κατανοώντας ότι θα μπορούσαν να προκύψουν νέες μεταλλάξεις και ότι ένας νέος παθογόνος κοροναϊός θα μπορούσε να προκύψει από μια διασταύρωση ζώου-ανθρώπου, οι επιστήμονες ξεκίνησαν μια μελέτη παρακολούθησης για να διερευνήσουν βαθιά ποιοι παράγοντες κάνουν τα αντισώματα ανθεκτικά στην ιική διαφυγή και πώς ορισμένα αντισώματα είναι επίσης ευρέως αντιδραστικά κατά ποικίλους, σχετικούς ιούς. Χρησιμοποιώντας βιοχημική και δομική ανάλυση, βαθιά σάρωση μετάλλαξης και πειράματα δέσμευσης, εντόπισαν ένα αντίσωμα εξαιρετικά δραστικό.

«Αυτό το αντίσωμα, το οποίο προσδένεται σε ένα άγνωστο μέχρι τώρα σημείο στην πρωτεΐνη του κοροναϊού, φαίνεται ότι εξουδετερώνει όλους τους γνωστούς ιούς - το γένος των κοροναϊών που προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις σε θηλαστικά», δήλωσε ο Nix, ο οποίος είναι συνεργάτης στο τμήμα βιοεπιστημών του Berkeley Lab. «Και, λόγω της μοναδικής θέσης δέσμευσης σε μέρος ανθεκτικό σε μεταλλάξεις του ιού, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ξεφύγει ένα νέο στέλεχος».

Μεταγενέστερες δοκιμές σε χάμστερ υποδηλώνουν ότι αυτό το αντίσωμα θα μπορούσε ακόμη και να αποτρέψει τη μόλυνση από COVID-19 εάν χορηγηθεί προληπτικά. 

H μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων