medlabnews.gr iatrikanea
Για τους θανάτους ανεμβολίαστων νέων ανθρώπων αλλά και την έξαρση της πανδημίας μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κώστας Γουργουλιάνης, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο της Λάρισας.
«Θα χάνουμε ανθρώπους ανεμβολίαστους και σε νεαρές ηλικίες. Στατιστικά σε αυτές τις ηλικίες έχουν μολυνθεί πολύς κόσμος. Δυστυχώς, κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους για λόγους που εξαρτώνται από τους ίδιους ή γιατί είχαν κάποια ευαλωτότητα, θα χαθούν, αλλά στατιστικά λίγοι. Αναλογικά αυτό το ποσοστό είναι πολύ μικρότερο αναφορικά με τις ηλικίες που είναι πάνω από 60 ετών και επιμένουν να είναι ανεμβολίαστοι. Είναι κρίμα να πεθαίνουν νέοι άνθρωποι. Αλλά αυτοί που περνούν βαρύτερα είναι οι άνθρωποι άνω των 60 ετών. Τρομάζω με τις 600.000 ανθρώπων που είναι πάνω από 55 ετών και είναι ανεμβολίαστοι. Αυτοί θα δώσουν το επόμενο διάστημα 35.000 νοσηλευόμενους και θα πεθάνουν περίπου 3000 μέχρι το τέλος της Άνοιξης. Αυτοί θα είναι κυρίως άνθρωποι πάνω από 60 χρονών και θα είναι ανεμβολίαστοι», ανέφερε.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής, τα περισσότερα περιστατικά που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή είναι ανεμβολίαστοι. «Στη δική μας την Πνευμονολογική Κλινική του ΠΓΝΛ έχουμε 28 νοσηλευόμενους. Μόλις οι 6 είναι εμβολιασμένοι και αυτοί είναι από τη δεξαμενή των μεγάλων σε ηλικία ανθρώπων (πάνω από 70 ετών). Οι άλλοι 22 είναι από μικρότερες ηλικιακές ομάδες. Άρα αυτό που φαίνεται είναι ότι αυτό το κύμα είναι ένα κύμα ανεμβολίαστων. Τελικά, αρχίζω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος εκτός από την υποχρεωτικότητα για τους άνω των 60 ετών. Πρέπει να σταματήσει αυτό το πράγμα, δε θα πάθουν τίποτα αυτοί οι άνθρωποι από τα εμβόλια», είπε.
Ακόμα, ο κ. Γουργουλιάνης έκανε μία εκτίμηση για το πόσο καιρό θα κρατήσει αυτή η έξαρση που παρατηρείται στη Λάρισα. «Αυτό το κύμα που ξεκίνησε από τον Αύγουστο θα συρθεί για αρκετό καιρό ακόμα. Από τη στιγμή που υπάρχει μια δεξαμενή ευάλωτων ανθρώπων που έχουν προβλήματα και μπαίνουν στο νοσοκομείο έχουμε προετοιμαστεί μαζί με τους συνεργάτες μου για έναν μακρύ χειμώνα – όχι πολύ μεγάλης έντασης αλλά η έξαρση θα συρθεί όλο τον Χειμώνα», υπογράμμισε και εκτίμησε ότι, ενδεχομένως, φέτος αλλά και τού χρόνου, θα πρέπει να διαχειριστούμε κι ένα ισχυρό κύμα γρίπης, καθώς, πλέον, στην κοινότητα δεν υπάρχει ανοσία λόγω της εκτεταμένης χρήσης μάσκας.
Διαβάστε επίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου