Η πολύ μεγάλη κατανάλωση σκευασμάτων βιταμίνης D, μαγνησίου και σιδήρου, οδηγεί σε μέτρα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η πολύ μεγάλη κατανάλωση σκευασμάτων βιταμίνης D, μαγνησίου και σιδήρου, οδηγεί σε μέτρα

«Φρένο» στη συνταγογράφηση σκευασμάτων Βιταμίνης D, μαγνησίου και σιδήρου

 

 επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Η βιταμίνη D είναι ένα απαραίτητο μικροσυστατικό για την υγεία του ανθρώπου και η συχνή ανεπάρκειά της αποτελεί μείζον πρόβλημα για την Ελλάδα, παίρνοντας τον χαρακτήρα πανδημίας.

Στην Ελλάδα ιδιαίτερα, η ανεπάρκεια βιταμίνης D φαίνεται ότι είναι διαδεδομένη (μέχρι και στο 50% του πληθυσμού) σε μεγάλο εύρος ηλικιών, από τους εφήβους και τις έγκυες γυναίκες μέχρι τα ηλικιωμένα άτομα. Φτάσαμε να μιλάμε για το Μεσογειακό παράδοξο, αφού φαίνονται να πάσχουν πολλοί στην Ελλάδα αλλά αντίστοιχα να μην υπάρχει αύξηση στα κατάγματα και την οστεοπόρωση που συνδέεται η βιταμίνη D.

Οι πιθανοί λόγοι είναι πολλοί. Κυρίως συνδέθηκαν με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Όμως έμεναν αρκετά κενά αφού έφτασαν ακόμα και άντρες που κάνουν εργασίες στην ύπαιθρο να έχουν έλλειψη βιταμίνης D. 

Τελικά φαίνεται να υπάρχουν και λόγοι που τόσα χρόνια δεν είχαν προσεγγιστεί. Ίσως λοιπόν είναι και οικονομικοί. Συγκεκριμένα, η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα σκευάσματα Βιταμίνης D, μαγνησίου και σιδήρου, που συνταγογραφήθηκαν στους ασφαλισμένους του, ανήλθε το 2021 στα 75 εκατ. ευρώ. Τα 45 εκατ. Ευρώ αφορούσαν την αποζημίωση Βιταμίνης D – αποζημιώνεται υπό προϋποθέσεις και με συγκεκριμένες ενδείξεις νοσημάτων- και τα άλλα 30 εκατ. ευρώ κατανεμήθηκαν στη δαπάνη μαγνήσιού και σιδήρου. Επίσης, περίπου 50 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν τα διαγνωστικά εργαστήρια για τον έλεγχο του επιπέδου της Βιταμίνης D των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Έτσι ο υπουργός Υγείας σε συνεννόηση με τον ΕΟΠΥΥ (σημειωτέο το θέμα της υπέρμετρης δαπάνης στις συγκεκριμένες εξετάσεις και τα συγκεκριμένα σκευάσματα έχει τεθεί στο ΔΣ του Οργανισμού από την πρόεδρο) αλλά και τον ΕΟΦ θα προβεί σε στοχευμένες κινήσεις για τον έλεγχο της υπέρμετρης δαπάνης στα επίμαχα σκευάσματα.

Αναμένεται να αλλάξουν τα κριτήρια συνταγογράφησής τους καθώς διαπιστώνεται από τους ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ ότι ουσιαστικά δημιουργούν πεδίο πρόσφορο για τη χορήγησή τους. Αυτό θα αποτυπωθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση με «κόφτες» που θα μπουν για τους γιατρούς όταν συνταγογραφούν κάποιο από τα τρία σκευάσματα. Στο πλαίσιο αυτό θα αποφασιστεί κλειστός προϋπολογισμός για κάθε κατηγορία σκευάσματος, κάτι που σχεδιάζεται ούτως ή άλλως να υιοθετηθεί στις μεγάλες θεραπευτικές κατηγορίες σκευασμάτων.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων