«Get Checked»: Κάλεσμα ελέγχου για έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου του Πνεύμονα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

«Get Checked»: Κάλεσμα ελέγχου για έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου του Πνεύμονα

πανευρωπαϊκή εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού απέναντι στον καρκίνο του πνεύμονα «Get Checked», με στόχο να σώσει ζωές

medlabnews.gr iatrikanea

Παράλληλα με τον μήνα Νοέμβριο, μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα (LCAM), ο Lung Cancer Europe (LuCE) εγκαινιάζει σήμερα την πανευρωπαϊκή εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού απέναντι στον καρκίνο του πνεύμονα «Get Checked», με στόχο να σώσει ζωές και να μειώσει τη θνησιμότητα, ενθαρρύνοντας όσους έχουν συμπτώματα που σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα, να υποβληθούν σε έλεγχο, χωρίς καθυστέρηση.

Η πρόοδος στην έρευνα κατά του καρκίνου του πνεύμονα έχει προσφέρει περισσότερες γνώσεις για τη νόσο, επιτρέποντας την ανάπτυξη νέων θεραπειών που μπορούν να δώσουν βελτιωμένα αποτελέσματα για όσους ζουν με καρκίνο του πνεύμονα. Παρόλα αυτά, ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει στην κορυφή των θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο στην Ευρώπη, υπεύθυνος για σχεδόν 1 στους 5 θανάτους από τη νόσο.

Είναι γνωστό ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της πιθανότητας επιβίωσης και της ποιότητας ζωής, ωστόσο, οι περισσότερες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα γίνονται συχνά σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν η ασθένεια έχει εξαπλωθεί σε άλλο μέρος του σώματος, επηρεάζοντας έτσι την επιβίωση. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην έλλειψη επίγνωσης των συμπτωμάτων του καρκίνου του πνεύμονα καθώς και των παραγόντων κινδύνου που συνδέονται με τη νόσο, τόσο από το γενικό πληθυσμό όσο και από τους επαγγελματίες υγείας. Επιπλέον, η έλλειψη συστηματικού προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο συμβάλλει στην καθυστερημένη διάγνωση.

 Αν και ο καρκίνος του πνεύμονα έχει παραδοσιακά συνδεθεί με ιστορικό καπνίσματος, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι  δεν είναι απαραίτητο κάποιος να έχει καπνίσει στο παρελθόν για να διατρέχει κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο του πνεύμονα. Είναι γνωστό ότι η έκθεση σε ορισμένες ουσίες (δηλ. αμίαντος, ραδόνιο, ραδιενεργά μεταλλεύματα), η γενετική προδιάθεση και  η περιβαλλοντική ρύπανση (δηλ. καυσαέρια κινητήρων ντίζελ, εισπνεόμενα χημικά, αρσενικό στο πόσιμο νερό) μπορεί δυνητικά να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα.

Μερικές φορές, ο καρκίνος του πνεύμονα δεν παρουσιάζει συμπτώματα, έως ότου η ασθένεια εξελιχθεί σε προχωρημένο στάδιο. Σε άλλες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι συγκεκριμένα ή κάποιος  μπορεί να εμφανίσει πολλά συμπτώματα ταυτόχρονα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι, μεταξύ άλλων, ένας επίμονος βήχας τριών ή περισσότερων εβδομάδων, ένας χρόνιος βήχας που έχει αλλάξει, βήχας με αίμα, δύσπνοια και κόπωση.

Μια ακούσια συνέπεια της πανδημίας COVID-19 ήταν οι καθυστερήσεις πρόσβασης σε πολλές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, επομένως είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, εάν τα αναπνευστικά συμπτώματα επιμένουν  μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ COVID-19, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας και να υποβληθείτε σε έλεγχο.

Η καμπάνια Get Checked στοχεύει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με σημάδια, συμπτώματα και λιγότερα γνωστούς παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον Καρκίνο του Πνεύμονα.

Θυμηθείτε, όποιος έχει  πνεύμονες μπορεί να νοσήσει από καρκίνο του πνεύμονα. Όσο νωρίτερα εντοπιστεί η ασθένεια, τόσο καλύτερη είναι η έκβαση. Μην περιμένετε.Ελεγχθείτε.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Πνεύμονα και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Καρκίνο του Πνεύμονα, επικοινωνήστε με:

Lung Cancer Europe www.lungcancereurope.eu

Get Checked www.getchecked.eu ιστοσελίδα θα βρίσκεται online την 1η Νοεμβρίου)

E-mail: luce@etop-eu.org

Η καμπάνια  είναι μια πρωτοβουλία του Lung Cancer Europe.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων