Τα περισσότερα θύματα της πανδημίας παγκοσμίως είναι Διαβητικοί. Και όμως οι Υπουργοί Υγείας δεν τους έχουν συναντήσει! | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τα περισσότερα θύματα της πανδημίας παγκοσμίως είναι Διαβητικοί. Και όμως οι Υπουργοί Υγείας δεν τους έχουν συναντήσει!

Σε ενημέρωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ προέβη ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Δαραμήλας

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr iatrikanea

Σε ενημέρωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ προέβη ο Πρόεδρος  κ. Χρήστος Δαραμήλας. στους δημοσιογράφους υγείας, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου. 

Συγκεκριμένα ο κ. Δαραμήλας επεσήμανε ότι τα περισσότερα θύματα της πανδημίας είναι διαβητικοί και οι περισσότεροι θάνατοι είναι διαβητικοί άνω των 60 ετών. Έχει φανεί από νωρίς ότι η παρουσία σακχαρώδη διαβήτη αυξάνει τον κίνδυνο για COVID-19, ενώ επηρεάζει αρνητικά την έκβαση της νόσου. 

Πολλοί από τους συνανθρώπους μας με σακχαρώδη διαβήτη, συγκεκριμένα όλοι με τύπου 1 και κάποιοι με τύπου 2, χρειάζονται ινσουλινοθεραπεία. Εχει παρατηρηθεί ότι κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο ετών της πανδημίας οι διαβητικοί έχουν αραιώσει την προσέλευσή τους στον ιατρό τους, τον έλεγχό τους όπως και την συνταγογράφησή τους.

Γνωρίζουμε στην Ελλάδα πόσα θύματα του κοροναϊού ήταν διαβητικοί;

Γιατί στις ΗΠΑ το 65% των θυμάτων από κοροναϊό ήταν διαβητικοί, στην Ιταλία το 60% , στην Ισπανία το 55%;». Υπάρχουν διαβητικοί οι οποίοι θα πρέπει να πηγαίνουν στα φαρμακεία των νοσοκομείων για να λαμβάνουν τις ενέσεις τους. Τώρα με την κατάσταση που επικρατεί, αυτό είναι αδύνατο», λέει ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Δαραμήλας

Αυτό όμως είναι ένα μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διαβητικοί στην Ελλάδα… Στο σύνολό τους οι διαβητικοί, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας είναι 973.000 σε όλη τη χώρα, ενώ υπολογίζεται ότι 150.000-200.000 βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. 

Με το ξέσπασμα της πανδημίας ξεκίνησε ένας ακόμη παραλογισμός, που αν μη τι άλλο αποδεικνύει ότι στο Υπουργείο Υγείας, δεν κατέχουν τι σημαίνει ΥΓΕΙΑ. Αυτό θα μπορούσε να προκαλεί μειδίαμα, γέλιο ή σαρκαστικά σχόλια, εάν δεν επρόκειτο για την ίδια την προστασία της ζωής των ανθρώπων που ορισμένοι κατατάσσουν σε ρυθμισμένους και αρρύθμιστους, προκαλώντας αρρυθμίες!

Σύμφωνα με το ΦΕΚ (18/03/2020 τεύχος 2ο, ΑΦ 928) κατηγοριοποιούνται τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη σε «ρυθμισμένους» και «αρρύθμιστους», όσον αφορά την επικινδυνότητα της  κακής έκβασης εάν νοσήσουν από τον COVID 19. Κι ενώ οι διαβητικοί για να κάνουν χρήση ευεργετικών διατάξεων, δηλαδή να εργαστούν μεταξύ άλλων εξ αποστάσεως έπρεπε να αποδείξουν ότι είναι αρρύθμιστοι. Δηλαδή ότι έχουν γλυκοζυλιωμένη άνω του 8 ή να έχουν μέτρηση σακχάρου άνω του 200 τις τελευταίες επτά ημέρες. Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία σχολιάζοντας την απόφαση, μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «η έννοια της ρύθμισης του διαβήτη είναι εξαιρετικά πολυπαραγοντική και πρακτικά αδύνατον να τεκμηριωθεί με απλούς και αποδεδειγμένα αναποτελεσματικούς τρόπους» 

Οι διαβητικοί του ενδιάμεσου κινδύνου έχουν μία επιλογή: Να αυτοπροστατευθούν!

Η ΚΥΑ με αρ ΦΕΚ 4011 Β/18.09.2020 που ήρθε μετά,  υπογεγραμμένη από τους υπουργούς Εργασίας και Υγείας, διαχωρίζει τους διαβητικούς σε αυξημένου και ενδιάμεσου κινδύνου  με αποτέλεσμα για μία ακόμη φορά οι πάσχοντες με σακχαρώδη διαβήτη να βρίσκονται  στο…κενό της όποιας προστασίας θα μπορούσαν να έχουν.

«Σήμερα υπάρχουν διαβητικοί στην πρώτη γραμμή στα νοσοκομεία, υπάρχουν εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή που έχουν παιδιά με διαβήτη τύπου Ι ή ΙΙ . Ακόμη και τώρα οι διαβητικοί εξαιρούνται από τις back office εργασίες και την τηλεργασία, εξηγεί ο κ Δαραμήλας.

Αίτημα των ατόμων  με σακχαρώδη διαβήτη, είναι να συμπεριληφθούν  στις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες θα πρέπει να εργάζονται από απόσταση. Το αίτημά τους σήμερα, στην κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η χώρα, μοιάζει κάτι παραπάνω από αυτονόητο. Το γεγονός όμως και μόνο της έκδοσης τόσων διαφορετικών μεταξύ τους αποφάσεων που προσπαθούν με κάθε τρόπο να μετριάσουν την ευαλωτότητα που δημιουργεί η συγκεκριμένη ασθένεια σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει από κοροναϊό, αποτυπώνει μια εικόνα… ασυλόγιστης προχειρότητας.

Τέλος ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των θυμάτων της πανδημίας είναι διαβητικοί και θα έπρεπε να έχει στραφεί, το Υπουργείο Υγείας και η ομάδα των ειδικών, ίσως μόνο σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού προκειμένου να περιορίσει τα θύματα του κοροναϊού στην χώρα μας, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ακόμα δεν έχει δεχθεί να μιλήσει με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ κ. Δαραμήλα.

Σε ερώτηση μας ο κ. Δαραμήλας διευκρίνισε ότι ούτε ο προηγούμενος Υπουργός είχε συναντηθεί με την Ομοσπονδία ασθενών με Διαβήτη.

Σε ερώτηση μας σε εντατικολόγους για τα περιστατικά που νοσηλεύουν και αν επαληθεύουν τα παραπάνω στοιχεία, μας τα επιβεβαίωσαν. Ο διαβήτης είναι ίσως η συχνότερη συνοσηρότητα που σχετίζεται με σοβαρή νόσο, δηλαδή νοσηλείες και διασωληνώσεις.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων