Ανοσολόγος Λιγοξυγκάκης: Κανείς μας δεν θα γλιτώσει από το Όμικρον. Ποιες οι ιδιαιτερότητές του;

Σχετικά άρθρα

Σήμερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ΒΟΤΑΝΑ

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ

Subscribe Us

Online

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Ανοσολόγος Λιγοξυγκάκης: Κανείς μας δεν θα γλιτώσει από το Όμικρον. Ποιες οι ιδιαιτερότητές του;

 medlabnews.gr iatrikanea

"Τα εμβόλια μόνο γραμμικά μπορεί να αυξηθούν, ενώ τα κρούσματα μπορούν να φτάσουν σε εκθετική αύξηση. Τώρα λοιπόν, που έχει φανεί ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι 3 φορές πιο μεταδοτική από την Δέλτα, είναι φανερό ότι η τρίτη εμβολιαστική δόση πρέπει να γίνει γρήγορα", τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή "Καθρέφτης" με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο καθηγητής Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Πέτρος Λιγοξυγκάκης.

Με το στέλεχος Δέλτα οι επαναμολύνσεις κυμαίνονται σε ένα ποσοστό 0,4% των κρουσμάτων, ενώ με το Όμικρον είναι γύρω στο 7%, δηλαδή η πιθανότητα επαναμόλυνσης είναι μεγαλύτερη πάνω από 10 φορές, συμπλήρωσε ο καθηγητής. Το στέλεχος Όμικρον ξεφεύγει πολύ από την ανοσία ακόμα και με τις δύο δόσεις, γιατί έχει μαζέψει πάρα πολλές μεταλλαγές και μπαίνει με μεγαλύτερη ευχέρεια στον υποδοχέα που χρησιμοποιεί για να εισχωρήσει στα ανθρώπινα κύτταρα, σημείωσε. Άρα κανείς, πρέπει να αυξήσει τα επίπεδα της ανοσίας, για να είναι σίγουρος ότι αν μολυνθεί δεν θα ασθενήσει ή δεν θα έχει συμπτώματα.

Τα εμβόλια επάγουν πολυκλωνικά αντισώματα που αναγνωρίζουν τον ιό σε διαφορετικά σημεία, εξήγησε ο κ. Λιγοξυγκάκης. "Αν ξεφύγει ο ιός από κάποια από αυτά τα αντισώματα, θα υπάρχουν άλλα που θα τον εξουδετερώσουν, αλλά αυτά τα άλλα θα πρέπει να είναι στην ικανή ποσότητα ώστε να μπορέσουν να εξουδετερώσουν όλα τα ιικά σωματίδια που υπάρχουν. Και το booster βοηθά ακριβώς σε αυτό. Να αυξήσει δραματικά την ποσότητα των αντισωμάτων ώστε να εξουδετερωθεί αποτελεσματικά ο ιός και να μην έχουμε συμπτώματα καν κατά την μόλυνση".

Ένας άνθρωπος που έχει μολυνθεί με το στέλεχος Δέλτα μπορεί θεωρητικά να μεταδώσει τον ιό σε άλλους 8 ανθρώπους, προσέθεσε ο καθηγητής. Το αν τελικά θα μολυνθούν αυτοί οι άνθρωποι, εξαρτάται από το αν έχουν εμβολιαστεί. "Η θεωρητική πιθανότητα για έναν μολυσμένο με το στέλεχος Όμικρον είναι ότι μεταδίδει τον ιό σε 24 ανθρώπους. Αν δεν είσαι ερημίτης μέσα σε κάποια σπηλιά ή σε μια έρημο του πλανήτη, ο ιός θα σε βρει. Όλοι μας θα έρθουμε σε επαφή με το στέλεχος Όμικρον".

"Ακούω πολλούς να λένε ότι η Όμικρον κάνει ηπιότερη ασθένεια και χαιρόμαστε. Πρώτον, η δομή του πληθυσμού της Νότιας Αφρικής, είναι πολύ διαφορετική από την δομή των πληθυσμών της Κεντρικής Ευρώπης, της Βρετανίας και της Ελλάδας. Ο μέσος όρος ηλικίας στην Νότια Αφρική είναι τα 28 χρόνια, κάτι που δεν συμβαίνει στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Επιπλέον, κάτι που είναι πολύ πιο μεταδοτικό ακόμα και αν είναι λιγότερο θανατηφόρο, θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους από κάτι που είναι περισσότερο θανατηφόρο και λιγότερο μεταδοτικό.

Όσο περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται τόσο αυξάνονται οι θάνατοι. Άρα, ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος και μάλιστα είναι απαραίτητες και οι 3 δόσεις".

Ο κ. Λιγοξυγκάκης, επεσήμανε ακόμη, ότι εκτός από τις 3 δόσεις του εμβολίου "είναι απαραίτητο και να κρατηθεί το ιικό φορτίο στην κοινότητα χαμηλά, κάτι που οι ελληνικές αρχές δεν προσπάθησαν να κάνουν, πράγμα που υπονομεύει τον ίδιο τον εμβολιασμό. Τα κρούσματα αυξάνονταν εκθετικά στην Ελλάδα για πολλές εβδομάδες, ενώ τα εμβόλια μπορούν να αυξηθούν μόνο γραμμικά και άρα υπάρχει η πιθανότητα οι άνθρωποι να θέλουν να κάνουν το εμβόλιο και να μην προλάβουν".

Στη Βρετανία, όπου βρίσκεται ο κ. Λιγοξυγκάκης, η κυβέρνηση, βλέποντας το κύμα της Όμικρον να έρχεται, ανακοίνωσε ένα τεράστιο πρόγραμμα, μεγάλης έντασης για την αναμνηστική δόση με την συνδρομή του υγειονομικού σώματος του στρατού και τους ιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας στις γειτονιές. " 

Κατάφερε έτσι να μειώσει τον αριθμό των κρουσμάτων.

Έτσι από την ερχόμενη Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον, καταργούνται η τηλεργασία, τα «διαβατήρια Covid» όπως και η χρήση μάσκας, με το βρετανικό δίκτυο Sky News να μεταδίδει ότι τα μέτρα του «Plan B» που υιοθέτησε η κυβέρνηση του Λονδίνου, χαλαρώνουν. 

 Όπως δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον σε σημερινή του ομιλία στη Βουλή των Κοινοτήτων, η χρήση μάσκας δεν θα είναι νομικά υποχρεωτική, η εξ αποστάσεως εργασία δεν θα συνιστάται επισήμως και το υγειονομικό πιστοποιητικό δεν θα επιβάλλεται πλέον για την πρόσβαση στα νυκτερινά καταστήματα και στις μεγάλες συναθροίσεις. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως τα κρούσματα του κοροναιού έχουν μειωθεί και η παραλλαγή «Όμικρον» έχει πιθανότατα κορυφωθεί σε εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Υγείας, 19.450 άνθρωποι νοσηλεύονται με κοροναιό, σημειώνοντας μείωση κατά 2% από εβδομάδα σε εβδομάδα.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ MEDLABNEWS.GR

Ημερήσια ενημέρωση μέσω feed του follow.it