Έρχεται χειρότερο κύμα Ομικρον; Μπορεί να δούμε και μεγαλύτερους αριθμούς νεκρών; Τι λένε ειδικοί; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Έρχεται χειρότερο κύμα Ομικρον; Μπορεί να δούμε και μεγαλύτερους αριθμούς νεκρών; Τι λένε ειδικοί;

Φαίνεται ότι πλησιάζει η αρχή του τέλους του κύματος της Όμικρον.

 medlabnews.gr iatrikanea

Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την είσοδο και την επικράτησή της στις Ηνωμένες Πολιτείες, η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται ότι «αποχωρεί» από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Με τις καταγεγραμμένες μολύνσεις από τον κοροναϊό να σταθεροποιούνται ή ακόμα και να σημειώνουν πτώση σε πόλεις όπως η Βοστώνη, η Νέα Υόρκη και η Ουάσιγκτον, φαίνεται ότι πλησιάζει η αρχή του τέλους του κύματος της Όμικρον.

Το μοτίβο ταιριάζει με τις προβλέψεις των πρόσφατων μοντέλων. Το κύμα νέων κρουσμάτων αναμένεται να κορυφωθεί εντός του Ιανουαρίου ή λίγο αργότερα. Επιδημιολόγοι όπως ο Τζάστιν Λέσλερ του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας είναι «αρκετά σίγουροι» ότι η κορύφωση των κρουσμάτων είναι κοντά και στη συνέχεια θα μπορούσε να ακολουθήσει μια «βουτιά», όπως συνέβη στη Νότια Αφρική.

Σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού «The Atlantic», μια συμμετρική άνοδος και πτώση κρουσμάτων τύπου V φαίνεται ως μια πολύ ωραία ιστορία, αλλά μάλλον είναι λάθος. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι όσο ψηλότερα κορυφώνεται ένα κύμα, τόσο μεγαλύτερη και πιο μπερδεμένη είναι η διαδρομή προς τα κάτω.

Πρέπει να προετοιμαστούμε για την πιθανότητα το κύμα αυτό να έχει μια «μακριά ουρά». Η πτώση είναι απίθανο να είναι τόσο απότομη όσο η άνοδος, σημειώνει ο Σάαντ Ομέρ, επιδημιολόγος στο Γέιλ.

Δεν διαθέτουμε τις κατάλληλες υποδομές για την ολοκληρωμένη παρακολούθηση της εξάπλωσης της Όμικρον, η οποία έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα πρόβλεψης σχετικά με το πως θα κινηθεί στη συνέχεια ο ιός. Οι περισσότεροι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το πού βρισκόμαστε σε σχέση με την κορυφή. Και «όσο πιο μακριά θέλουμε να προβάλουμε το μέλλον, τόσο περισσότερη αβεβαιότητα υπάρχει» σημειώνει η Λόρεν Μάγιερς, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Το πώς μπήκαμε στο κύμα -όπως αναφέρει η ίδια πηγή- θα επηρεάσει το πώς θα βγούμε από αυτό. Στη διαδρομή προς την κορύφωση, η Όμικρον διαθέτει ορισμένα πλεονεκτήματα: Μεταδίδεται γρήγορα και παρακάμπτει πολλά από τα αντισώματα εμβολιασμένων και νοσήσαντων.

Στη Νότια Αφρική τα κρούσματα κορυφώθηκαν γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου και στη συνέχεια παρουσίασαν πτώση. «Πρέπει ωστόσο να ξεκαθαρίσουμε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι η Νότια Αφρική» σημειώνει η Μάγια Ματζούμντερ, επιδημιολόγος στο Χάρβαρντ. Μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει εμβολιαστεί σε σχέση με τη Νότια Αφρική, αλλά είναι επίσης γηραιότερος.

Ακόμη, τα προφίλ υγείας, οι ιατρικές υποδομές και οι προσεγγίσεις αναφορικά με τον έλεγχο του SARS-CoV-2 διαφέρουν μεταξύ των δύο χωρών. Όπως και ο τρόπος ζωής των κατοίκων τους.

Μετά την κορύφωση «τουλάχιστον η αρχική κατηφόρα θα είναι απότομη» τονίζει ο Γιόναταν Γκραντ, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Χάρβαρντ. Η καμπύλη σε εθνικό επίπεδο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το «πόσο χρόνο χρειάζεται για να διεισδύσει σε διάφορα μέρη της χώρας» σημειώνει η Νάταλι Ντιν, βιοστατολόγος στο Πανεπιστήμιο Emory.

Μια πτώση που μοιάζει με γκρεμό μπορεί να δώσει τη θέση της σε μια σειρά κυλιόμενων λόφων.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η ισοπέδωση της καμπύλης θα κριθεί και από τον τρόπο επιστροφής στην κανονικότητα. Οι μάσκες βγαίνουν. Τα σχολεία, οι χώροι εργασίας και οι χώροι αναψυχής ανοίγουν ξανά. Και καθώς οι άνθρωποι απομακρύνονται από το χρονικό σημείο που εμβολιάσθηκαν ή μολύνθηκαν, ο κίνδυνος να κολλήσουν τον ιό αυξάνεται.

Ήδη, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλες τις χώρες βρίσκονται στο κόκκινο λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων. Κάθε βήμα που κάνουμε τώρα θα καθορίσει πόσο καιρό θα παραμείνουμε σε υψηλό σημείο σε αυτήν την καμπύλη και, τελικά, πού και πώς θα προσγειωθούμε όταν αυτή ισοπεδωθεί.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι μπορεί να καταγραφούν και μεγαλύτεροι αριθμοί νεκρών από κοροναϊό.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, έκανε μια ιδιαιτέρως δυσμενή πρόβλεψη, λέγοντας ότι οι θάνατοι από κοροναϊό αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα εξαιτίας της μεγάλης διασποράς του ιού και των πολλών νοσηλειών ασθενών με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε ότι «Το τελευταίο διάστημα, έχουμε δει ότι οι ασθενείς με Δέλτα μένουν λίγο παραπάνω στις ΜΕΘ. Αυτό θα οδηγήσει περισσότερο σε υστέρηση του Συστήματος Υγείας και σε θανάτους. Ενώ από τις αρχές του χρόνου ουσιαστικά έχουμε αρχίσει την αποκλιμάκωση, βλέπουμε να υπάρχει κλιμάκωση στους θανάτους που θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου. Ο μέσος όρος των θανάτων σήμερα είναι 87 και μπορεί να φτάσει τους 93 την ημέρα και κάποιες ημέρες θα ξεπεράσουμε τους 100 νεκρούς ημερησίως».

Αναφερόμενος στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, ο καθηγητής σχολίασε ότι πηγαίνουμε σε αποκλιμάκωση, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση του εμβολιασμού και την τρίτη δόση.

Και πρόσθεσε ότι «Το σημαντικό είναι οι σκληροί δείκτες και οι διασωληνώσεις. Οι δείκτες που αφορούν τη διασπορά έχουν νόημα γιατί αυτοί οδηγούν στην αύξηση των διασωληνώσεων και των θανάτων. Αυτό το διάστημα περιορίσαμε τις κοινωνικές επαφές. Η αυξημένη τηλεργασία βοηθάει πάρα πολύ σε αυτό».

Σχετικά με τον μεγάλο αριθμό των θανάτων από κοροναϊό, εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στο μεγαλύτερο διάστημα παραμονής των ασθενών στις ΜΕΘ καθώς και στη μεγάλη διασπορά του ιού. «Είναι λογικό αυτό που συμβαίνει και για να πάψει να συμβαίνει αυτό πρέπει να σταματήσουμε τη διασπορά». Και όπως είπε, “είναι σημαντικό να προσέχουμε τριπλά στις κοινωνικές μας επαφές καθώς υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί φορείς στις ηλικίες κάτω των 40 ετών».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων