επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea
Ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών κατόπιν διαγωνιστικών διαδικασιών εξασφάλισε, όπως υποστηρίζει, τιμή 27 και 29 ευρώ το τεμάχιο για τα Μοριακά Τεστ. Ο Δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης δήλωσε μεταξύ άλλων.
Η ανώτατη τιμή χρέωσης των μοριακών (PCR) τεστ για τον κοροναϊό από τα διαγνωστικά κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές, που από τις 6 Ιανουαρίου μειώθηκε από τα 60 στα 47 ευρώ πρέπει να επανεξεταστεί, υποστηρίζει ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης. Με δήλωσή του χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο ποσό της διατίμησης ως υπέρογκο και προϊόν κερδοσκοπίας, ενώ καλεί την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να την πατάξουν
Ο κ. Δανιηλίδης αναφέρει πως ο Δήμος του και τα Νομικά του Πρόσωπα, μέσα από διαγωνισμούς και δημοπρασίες έχουν εξασφαλίσει τιμές χρέωσης από 27 ως 29 ευρώ ανά PCR τεστ, γεγονός που καταδεικνύει πως το κόστος των διαγνωστικών ελέγχων μπορεί να είναι πολύ μικρότερο.
Μάλιστα, παραθέτει και ένα ιστορικό των διαγωνισμών που διενήργησε ο Δήμος του από τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, για να καταδείξει τον "κερδοσκοπικό χορό δισεκατομμυρίων", που έχει στηθεί, όπως υποστηρίζει.
"Από το καλοκαίρι του 2020 αρχίσαμε επίσημα, σύμφωνα πάντα με τις προβλεπόμενες διατάξεις της νομοθεσίας, να διενεργούμε διαγωνισμούς - δημοπρασίες, τόσο ως Δήμος όσο και ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης -ΔΚΚΠΑ). Αυτές οι δημοπρασίες επιφύλασσαν ευχάριστη έκπληξη. Όταν η ‘‘αγορά’’ και οι νόμοι του κέρδους, ίσως και της κερδοσκοπίας, το καλοκαίρι του 2020 έβγαζαν ως τιμή μονάδος τα 120 και 140 ευρώ για κάθε μοριακό τεστ, με την πρώτη δημοπρασία που κάναμε τον Οκτώβριο του 2020 η τιμή με τον ανταγωνισμό κατέβηκε στα 40 ευρώ ανά τεστ", αναφέρει ο κ. Δανιηλίδης και συνεχίζει: "Το καλοκαίρι του 2021, και συγκεκριμένα τον Αύγουστο μήνα, ο δήμος με τη δημοπρασία την οποία έκανε, και η οποία είναι σε ισχύ αυτή την στιγμή, εξασφάλισε τιμή κόστους τα 29 ευρώ/μ.τ. Το δε ΝΠΔΔ (ΔΚΚΠΑ), στο οποίο υπάγονται τα ΚΑΠΗ και άλλες κοινωνικο - προνοιακές Υπηρεσίες, που έχουν σχέση με την Τρίτη Ηλικία και τους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, στις 1 Σεπτεμβρίου 2021 η τιμή την οποία έβγαλε ο διαγωνισμός είναι τα 27 €/μ.τ.".
Από τα παραπάνω αποδεικνύεται, σύμφωνα με τον δήμαρχο Νεάπολης - Συκεών, αφενός πόσο χαμηλότερο είναι το κόστος αγοράς του μοριακού τεστ και από την άλλη τα υπέρογκα κέρδη όσων τα διακινούν. Όπως αναφέρει, με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, είχε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή την ύπαρξη οργίου κερδοσκοπίας και είχε προτείνει συμφωνία του κράτους και του αρμόδιου υπουργείου με τους εισαγωγείς αυτών των υλικών των τεστ, αλλά και των Εργαστηρίων, έτσι ώστε να υπάρχει παραχώρηση, και μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος.
"Όπως διαπιστώνεται από τις τιμές τις οποίες έχει επιτύχει ο δήμος Νεάπολης - Συκεών, το ποσό των 47 ευρώ ανά μοριακό τεστ είναι υπέρογκο, τη στιγμή που εμείς ως δήμος αυτή τη στιγμή έχουμε σύμβαση με 27 ευρώ/τ.μ. Άρα η κυβέρνηση οφείλει άμεσα όχι μόνο να επανεξεταστεί την απόφασή της για τον ορισμό του πλαφόν στα 47 ευρώ/μ.τ. αλλά να κινηθεί αποφασιστικά σε τιμή πολύ χαμηλότερη των 40 ευρώ, και να βάλουν φρένο στον χορό των δισεκατομμυρίων ευρώ πατάσσοντας την κερδοσκοπία", υποστηρίζει ο κ. Δανιηλίδης για να καταλήξει πως "το ιδανικότερο, ωστόσο, σε αυτήν την κρισιμότατη φάση της εξάπλωσης της πανδημίας, θα ήταν να θεσπιστεί η δωρεάν παροχή του μοριακού τεστ, όπως συμβαίνει σε τόσες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης".
Ως δήμαρχος, ως πολίτης, αλλά ως πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, είχα καταγγείλει από την πρώτη στιγμή το όργιο κερδοσκοπίας το οποίο υπήρχε, και βέβαια είχα προτείνει συμφωνία του κράτους και του αρμόδιου υπουργείου με τους εισαγωγείς αυτών των υλικών των τεστ, αλλά και των Εργαστηρίων, έτσι ώστε να υπάρχει παραχώρηση, και μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος.
Ο Δήμαρχος λίγο αργότερα μιλώντας στο alert είπε ότι δέχθηκε πάρα πολλές απειλές από διαφόρους που θίγονται τα συμφέροντά τους μετά από την δημοσιοποίηση των παραπάνω.
Ανακοίνωση του ΙΣΑ για τα μοριακά τεστ
"Θέμα: Συνταγογράφηση των μοριακών τεστ από θεράποντα ιατρό και διάθεση στους πολίτες με τους ίδιους όρους όπως και των άλλων κλινικο- εργαστηριακών εξετάσεων.
Με αφορμή την είδηση που διακινείται από σήμερα το πρωί μέσω των ΜΜΕ, όπου γίνεται αναφορά πως το πλαφόν των 60 ευρώ ανά PCR test θεσπίστηκε μετά από εισήγηση και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, θα θέλαμε για την αποκατάσταση της αλήθειας να επισημάνουμε τα παρακάτω:
Πρώτον, με βάση την ισχύουσα εθνική νομοθεσία, κανένας Ιατρικός Σύλλογος στη χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει αν μια ιατρική πράξη θα συνταγογραφείται, ούτε φυσικά να καθορίζει την τιμή που αυτή θα προσφέρεται. Αυτή είναι αρμοδιότητα κι ευθύνη της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και Ανάπτυξης κι αυτός ο κανόνας ισχύει και για τα μοριακά τεστ.
Δεύτερον, ο ρόλος των Ιατρικών Συλλόγων είναι καθαρά συμβουλευτικός και εισηγητικός, το Κεντρικό Κράτος είναι αυτό που μέσω των αρμόδιων οργάνων του αποφασίζει για τη συνταγογράφηση ή μη καθώς και το κόστος τόσο της συγκεκριμένης, όσο και κάθε άλλης ιατρικής πράξης.
Τρίτον, η απόφαση να μην συνταγογραφούνται τα τεστ μοριακού ελέγχου από την έναρξη της πανδημίας πάρθηκε χωρίς να ερωτηθούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι. Ενώ όσον αφορά την τιμή τους, η εισήγηση μας έλαβε υπόψη μια σειρά από παράγοντες, όπως η τιμή προμήθειας του προϊόντος την περίοδο εκείνη, το κόστος της προσφερόμενης υπηρεσίας, η εύλογη αμοιβή, κλπ. Από τότε όμως που αποφάσισε το Κράτος να μην συνταγογραφούνται τα μοριακά τεστ και καθόρισε και την τιμή διεξαγωγής τους μέχρι σήμερα, άλλαξαν πολλά.
Στο πλαίσιο λοιπόν του θεσμικού μας ρόλου και υπερασπίζοντας το αυτονόητο δικαίωμα όλων των πολιτών της χώρας, χωρίς εξαίρεση, στην ελεύθερη πρόσβαση τους σε κατάλληλες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, εισηγούμαστε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας:
- να δώσει άμεσα τη δυνατότητα για συνταγογράφηση και χορήγηση σε κάθε ασφαλισμένο των μοριακών τεστ, εφόσον αυτό προτείνεται από τον θεράποντα ιατρό τους, όπως ισχύει για κάθε κλινικο-εργαστηριακή εξέταση που αποζημιώνεται από τους ασφαλιστικούς φορείς σήμερα -από ειδικό κωδικό όμως και χωρίς claw back-.
- να διασφαλίσει στους ανασφάλιστους πολίτες το ίδιο δικαίωμα, μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας.
- να καθορίσει την τιμή του κάθε μοριακού τεστ σε τέτοιο ύψος που να επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα τα PCR τεστ είναι από τα πιο φθηνά στην Ευρώπη".
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου