Tα πιο συνηθισμένα συμπτώματα Ομικρον με σειρά ποσοστών εμφάνισης. Και τέσσερα παράξενα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Tα πιο συνηθισμένα συμπτώματα Ομικρον με σειρά ποσοστών εμφάνισης. Και τέσσερα παράξενα

Τα συμπτώματα που μαρτυρούν ότι κάποιος νοσεί από τη μετάλλαξη Ομικρον του κοροναϊού

medlabnews.gr iatrikanea

Όπως είναι ήδη γνωστό τα απλά διαγνωστικά τεστ (self, rapid και pcr) ΔΕΝ μπορούν να διακρίνουν αν κάποιος έχει μολυνθεί από την Όμικρον ή τη Δέλτα ή την Άλφα, καθώς χρειάζεται γονιδιωματική ανάλυση, μια εξαιρετικά σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία. 

Όπως γνωρίζουμε, τα συμπτώματα που μαρτυρούν ότι κάποιος νοσεί από τη μετάλλαξη Όμικρον του κοροναϊού, είναι παρόμοια με εκείνα του κοινού κρυολογήματος.

Παρόλα αυτά, η μόλυνση με το στέλεχος αυτό μπορεί να φανεί και μέσα από τέσσερα πιο σπάνια συμπτώματα, που μολονότι μοιάζουν, δεν είναι και τόσο αθώα.  Τα συμπτώματα αυτά είναι:

 Δερματικά, νυχτερινή εφίδρωση, απώλεια όρεξης και σπάνια ωστόσο υπαρκτή υπνική παράλυση (sleep paralysis). Ειδικότερα:

Άτομα που έχουν βρεθεί θετικοί στην Ομικρον, έχουν αναφέρει ότι παρουσίασαν εξανθήματα στο δέρμα. Για τη ακρίβεια έχουν αναφερθεί εξογκώματα που προκαλούν φαγούρα και συνήθως εμφανίζονται σε αγκώνες, γόνατα και το πίσω μέρος των χεριών και ποδιών. Μπορεί να κρατήσουν για ημέρες ή και εβδομάδες. Πιο σπάνιο σύμπτωμα που παρατηρήθηκε σε νεότερα άτομα είναι το πρήξιμο στα δάχτυλα χεριών και ποδιών, το οποίο έχει σκούρο χρώμα και συνοδεύεται από πόνο.

Σχετικά με τις νυχτερινές εφιδρώσεις, γιατροί από τη Νότια Αφρική αποκάλυψαν ότι η παραλλαγή είναι ικανή να προκαλέσει ένα σύμπτωμα, που εκδηλώνεται μόνο τη νύχτα. Κατά τη νυχτερινή εφίδρωση, ένα άτομο ιδρώνει τόσο πολύ, ώστε βρέχει το κρεβάτι και τα ρούχα του, παρότι δεν κοιμάται σε ιδιαίτερα θερμό περιβάλλον.

Από την άλλη, έγινε αναφορά και για εκδήλωση απώλειας όρεξης. Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στη μελέτη συμπτωμάτων του ZOE Covid, εξέτασαν δεδομένα από ασθενείς με κοροναϊό, με πολλούς να αναφέρουν την απώλεια όρεξης ως ένα σύμπτωμα που βίωσαν.

Τέλος, ένα ακόμα σύμπτωμα που εξετάζεται είναι και αυτό της υπνικής παράλυσης. Η εν λόγω διαταραχή ύπνου έχει παρουσιαστεί σε αρκετούς ασθενείς με τη μετάλλαξη Ομικρον στη Βρετανία, ωστόσο εξετάζεται από τους ειδικούς κατά πόσο συνδέεται άμεσα με τον κοροναϊό, ή είναι απόρροια του γενικότερου άγχους λόγω της πανδημίας.

Τα κυριότερα συμπτώματα της μετάλλαξης Ομικρον:

Το συχνότερο σύμπτωμα που εμφανίζει κάποιος που έχει κολλήσει την παραλλαγή Ομικρον, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι :

ο ξηρός βήχας με «γρατζούνισμα» στο λαιμό, πονόλαιμο, το οποίο έχει εμφανίσει το 89% των ασθενών. 

Δεύτερο σε συχνότητα σύμπτωμα ήταν η κόπωση, την οποία παρουσίασε το 65% όσων νόσησαν. 

Άλλα συμπτώματα ήταν:

- Ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) ή συνάχι: 59%
- Πυρετός: 38%
- Ναυτία ή έμετος: 22%
- Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή: 16%
- Διάρροια: 11%
- Απώλεια γεύσης ή όσφρησης: 8%

Αλλά η συμπτωματολογία διαφέρει μεταξύ όσων είναι ανεμβολίαστοι, εμβολιασμένοι με δύο δόσεις και όσων έχουν κάνει και ενισχυτική δόση (τρίτη). Για παράδειγμα, στους εμβολιασμένους με δύο ή τρεις δόσεις δεν εμφανίζεται συχνά πυρετός, εν αντιθέσει με τους ανεμβολίαστους.

Στην ιατρική βιβλιογραφία επίσης αναφέρεται ότι οι εμβολιασμένοι γενικά αναφέρουν ηπιότερα συμπτώματα της Omicron, τα οποία μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος.

Είναι ήπια η Όμικρον ή βοηθά η ανοσία;

Πολλοί επίσης αναρωτιούνται αν τα ηπιότερα συμπτώματα σχετίζονται με την ίδια τη μετάλλαξη Omicron ή με το γεγονός ότι οι νοσούντες έχουν ήδη εμβολιαστεί ή στην Νότια Αφρική που πρωτοεμφανίστηκε το νέο στέλεχος ο πληθυσμός έχει κάποιου είδους φυσική ανοσία;

Οι επιστήμονες απαντούν ότι ενδεχομένως να μην «φταίει» η μετάλλαξη αλλά η ανθρώπινη φύση καθώς πλέον έχουμε αποκτήσει ένα είδος ανοσίας στη λοίμωξη Covid-19 και άρα το σώμα μας έχει «εμπειρία» στην διαχείρισή της. Έτσι λοιπόν την αντιμετωπίζει ως ένα κοινό κρυολόγημα.


Η Omicron μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και σε ανεμβολίαστα άτομα έχουν καταγραφεί συμπτώματα όπως δύσπνοια, ένδειξη πνευμονίας, όπως δηλαδή έχει αναφερθεί και με τις άλλες επικρατούσες μεταλλάξεις.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εμβολιασμένοι που παρουσιάζουν συμπτώματα της Covid-19

Οι εμβολιασμένοι που έχουν συμπτώματα κοινού κρυολογήματος (ρινική συμφόρηση, καταρροή, πονόλαιμο, αλλά δεν εμφανίζουν πυρετό) τότε ίσως έχουν Covid-19 και θα πρέπει οπωσδήποτε να υποβληθούν τουλάχιστον σε rapid test.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στον διαγνωστικό έλεγχο τα καλά νέα είναι ότι η νόσος θα εξελιχθεί ήπια και θα μπορέσουν να αναρρώσουν σε μια εβδομάδα περίπου.

Διαβάστε επίσης

Συμπτώματα που λένε ότι νοσείτε από Ομικρον 5 και ας είναι αρνητικό το τεστ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων