επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, αναφέρει ότι η ευλογιά των πιθήκων έχει σαν χαρακτηριστικό της ότι τις πρώτες 12 ημέρες δεν έχει συμπτώματα και τα εξανθήματα ουσιαστικά εμφανίζονται την 15η με 16η ημέρα. Άρα μέχρι εκείνη την στιγμή ο ασθενής δεν γνωρίζει ότι είναι άρρωστος ώστε να προστατεύσει και τους γύρω του. Πρόκειται για μια φρικτή αρρώστια με θνητότητα 10% και επίσης όσο νοσεί κάποιος υποφέρει.
Και προσθέτει: «στην Ελλάδα είχαμε το τελευταίο κρούσμα ευλογιάς το είχαμε το 1950. Από τότε η νόσος εκριζώθηκε και για τον λόγο αυτό σταμάτησαν και οι εμβολιασμοί. Επίσης, δεν υπάρχουν γιατροί που να γνωρίζουν την ασθένεια αφού όλοι οι συνάδελφοι εκείνης της εποχής δεν ζουν. Θα πρέπει να είμαστε λοιπόν πολύ προσεκτικοί, να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής και βέβαια να αναφέρουμε την ύπαρξη κρουσμάτων».
«Με την ευλογιά των πιθήκων δεν πρόκειται να οδηγηθούμε σε μαζικές στρατηγικές απομόνωσης όπως στην περίπτωση του κοροναϊού», εκτιμά καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ ο Νίκος Τζανάκης.
Σημειώνει ότι με βάση τα τρέχοντα δεδομένα η νέα νόσος εξακολουθεί να είναι σπάνια, ωστόσο «μπορεί να χρειαστεί να εφαρμοστούν στρατηγικές εμβολιασμού, με το εμβόλιο της ευλογιάς, σε ομάδες ανθρώπων, όπως οι στενές επαφές κρούσματος ή σε ειδικούς πληθυσμούς με ρίσκο στενής επαφής όπως οι υγειονομικοί». Ενώ εξηγεί ότι η κοινωνία θα πρέπει να αντιδράσει με ψυχραιμία και να μην παρασυρθεί σε οικονομικές (χρηματιστήρια) ή κοινωνικές αντιδράσεις (απαγορεύσεις ταξιδιών) που θα επισωρεύσουν μη αναγκαία δεινά και προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Τζανάκης δίνει απαντήσεις σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην εμφάνιση και την εξέλιξη της νόσου.
Μπορεί η ευλογιά των πιθήκων να εξελιχθεί όπως ο κοροναϊός;
Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι κοροναϊός. Μεταδίδεται εξαιρετικά δύσκολα από άτομο σε άτομο. Επειδή δεν είναι πολύ συγγενικός με τον ιό της ευλογιάς, υπάρχουν ήδη θεραπείες και εμβόλια για τον περιορισμό της εξάπλωσής του. Οι επιστήμονες πρέπει να βρίσκονται σε σχετική εγρήγορση, και αυτό είναι το αναμενόμενο, όταν μια οποιαδήποτε απροσδόκητη εξέλιξη στη συμπεριφορά ενός ιού οδηγεί σε νέα δεδομένα. Δεν πανικοβάλλονται όμως. Συνεπώς η κοινωνία δεν πρέπει να πανικοβληθεί, αλλά να δείξει εμπιστοσύνη στην επιστήμη.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου