Βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο για το 6ο κύμα του κοροναϊού | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο για το 6ο κύμα του κοροναϊού

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρώιμη καλοκαιρινή πανδημική έξαρση του κορωνοϊού

 medlabnews.gr iatrikanea

Μια πολύ ανησυχητική πρόβλεψη έκανε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης για την πορεία του κοροναϊού τις επόμενες μέρες. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρώιμη καλοκαιρινή πανδημική έξαρση του κοροναϊού, προειδοποιεί ο καθηγητής.

Παρότι οι πανδημικοί δείκτες, ιδίως οι σκληροί (εισαγωγές, ΜΕΘ, θάνατοι), βαίνουν μειούμενοι, ορισμένα στοιχεία που αναλύονται από το Παρατηρητήριο Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης/ΙΤΕ υποδεικνύουν αυξημένη πιθανότητα επικείμενης καλοκαιρινής επιδημιολογικής έξαρσης, δηλαδή ένα 6ο κύμα.

Αυτό αποκαλύπτει -μεταξύ άλλων- στην έκθεσή του ο κ. Τζανάκης, όπου αναλύει όλα τα επιμέρους στοιχεία πάνω στα οποία εδράζονται οι ανησυχίες του.

Ανησυχητική επιπέδωση της καμπύλης των νέων εισαγωγών Στην απεικόνιση της εικόνας 1, παρατηρείται σαφής επιπέδωση (βέλη) της καμπύλης των εισαγωγών με τάσεις αυξητικές, ενώ τα ημερήσια κρούσματα βαίνουν μειούμενα. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η παρατήρηση αυτή μπορεί να έχει τις εξής αιτίες:

α) Ο αριθμός των κρουσμάτων υποεκτιμάται, λόγω μειωμένων τεστ ή και μη δήλωσης από τους πάσχοντες και στην πραγματικότητα οι αριθμοί να είναι πολύ ψηλότεροι

β) Η νόσος έχει μετατοπιστεί σε ευαίσθητους ανοσολογικά ασθενείς (υπερήλικες, άτομα με συνοδά νοσήματα, χρονική απομάκρυνση από τον εμβολιασμό και φθίνουσα προστασία),

γ) Το στέλεχος που επικρατεί αυτή τη στιγμή να είναι πιο νοσογόνο (Ο4, Ο5).

«Είναι πολύ πιθανό όλοι οι παραπάνω λόγοι να συμβάλλουν στο φαινόμενο ταυτόχρονα. Όμως η υποεκτίμηση των κρουσμάτων μοιάζει να είναι ο καθοριστικότερος παράγοντας. Ταυτόχρονα, η καμπύλη των κλινών ΜΕΘ στην ίδια απεικόνιση (εικόνα 1) συνεχίζει να είναι πτωτική έστω και με βραδύτερο ρυθμό. Αυτό όμως αντικατοπτρίζει την τεκμηριωμένη χρονοκαθυστέρηση των αυξητικών αιχμών μεταξύ εισαγωγών στο νοσοκομείο που πάντα προηγείται 5-10 ημέρες και έπεται η αύξηση των ΜΕΘ», εξηγεί.

Αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας σε σημαντικές περιφέρειες της χώρας

Παράλληλα, στις τελευταίες αναλύσεις γίνεται σαφές ότι σε συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες της χώρας, με μεγάλους πληθυσμούς, η εικόνα έχει αναστραφεί και παρατηρείται αύξηση τόσο του δείκτη μεταδοτικότητας όσο και του επιδημιολογικού φορτίου.

Πολυπληθείς περιφερειακές ενότητες όπως ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών (εικόνα 2), ο Πειραιάς (εικόνα 3) αλλά και ο Βόρειος Τομέας Αθηνών, η Ανατολική Αττική και το Ηράκλειο Κρήτης (εικόνα 4) έχουν δείκτη μεταδοτικότητας πάνω από την μονάδα και αναμένεται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου τις επόμενες ημέρες. «Όλες μαζί αυτές οι περιφερειακές ενότητες, με Rt>1 αθροιστικά, αποτελούν το όχι ευκαταφρόνητο 30% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Μάλιστα ο πληθυσμός αυτός παρουσιάζει δυναμική αυξημένης κινητικότητας και κοινωνικών επαφών παράγοντας που μπορεί να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστικός προσδιοριστής της διασποράς. Η προσθήκη στον γηγενή πληθυσμό, του αντίστοιχου των τουριστών προσδίδει περαιτέρω δυναμική διασποράς», τονίζει ο Νίκος Τζανάκης.

Οι τουρίστες είναι ένας πληθυσμός υψηλής κινητικότητας και κοινωνικών επαφών που μπορεί να λειτουργήσει ως η σκανδάλη πυροδότησης μιας καλοκαιρινής επιδημικής έξαρσης, σημειώνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 8/6/2022 ο Rt συνολικά στη χώρα διαμορφώθηκε οριακά πάνω από την μονάδα με περαιτέρω αυξητικές τάσεις (εικόνα 5, βέλος).

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων