medlabnews.gr iatrikanea
Ισχυρή είναι η πιθανότητα ο κοροναϊός να μεταλλαχθεί και το νέο στέλεχος που θα προκύψει να είναι αφενός πιο θανατηφόρο και αφετέρου να μην καλύπτεται από τα εμβόλια. Μάλιστα η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο κυμαίνεται μεταξύ 1-10%. Σε αυτή την περίπτωση όμως, θα έχουμε όλοι επιστρέψει στην αρχή της πανδημίας. Μέχρι στιγμής όμως, ευτυχώς, η πανδημία εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις, με την πρώτη φάση να ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους, οπότε θα μπούμε στην ενδιάμεση φάση ως το 2024, με τον πληθυσμό να έχει επιτύχει συλλογική ανοσία είτε από φυσική νόσηση είτε από εμβολιασμό.
Θα ακολουθήσει η μεταπανδημική περίοδος όπου η κοινωνικότητα θα επιστρέψει, συνοδευόμενη μάλιστα από έντονη σεξουαλικότητα, ως αντίδραση στους περιορισμούς των προηγουμένων ετών.
Στις προβλέψεις του για την πορεία της πανδημίας από τον κοροναϊό, σύμφωνα με τις μελέτες των ειδικών, αναφέρθηκε ο καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Yale Νικόλας Χρηστάκης σε συνάντησή του με τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, στο περιθώριο του συνεδρίου SNF Nostos που πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Ο 59χρονος επιστήμονας κατέχει θέσεις στα τμήματα της Κοινωνιολογίας, της Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας, της Στατιστικής και Επιστήμης Δεδομένων, της Βιοϊατρικής Μηχανικής και της Ιατρικής, ενώ το 2009 και το 2010 συμπεριελήφθη από το περιοδικό Foreign Policy στον κατάλογο των κορυφαίων στοχαστών παγκοσμίως.
Ο κ. Χρηστάκης παρατήρησε ότι ολοένα και πιο συχνά, βιώνουμε επιδημίες από ιούς πού πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα και η αιτία είναι η κλιματική αλλαγή, που μας φέρνει πιο κοντά στα ζώα, καθώς αυτά εγκαταλείπουν τα δάση και έρχονται πιο κοντά στον άνθρωπο, όπως συμβαίνει με τις νυχτερίδες.
Τέτοιου είδους πανδημίες η ανθρωπότητα βλέπει κάθε 50-100 χρόνια, όμως τώρα με την κλιματική αλλαγή, ο κύκλος των πανδημιών μικραίνει στα 20-30 χρόνια.
Ο καθηγητής διερωτήθηκε τι θα γίνει άραγε στην επόμενη πανδημία και αν θα τα πάμε καλύτερα έχοντας τη γνώση από τον κοροναϊό για να απαντήσει «όχι, εκτός αν η επόμενη πανδημία έρθει μέσα σε μια πενταετία, οπότε θα έχουμε τη μνήμη και τους μηχανισμούς για να την αντιμετωπίσουμε καλύτερα. Διαφορετικά όσο αργότερα έρθει το νέο παθογόνο, το πιο πιθανό είναι τα λάθη που έγιναν αυτή τη φορά, να επαναληφθούν και τότε».
«Το μόνο που θα έχει μείνει στη συλλογική μνήμη στην επόμενη πανδημία» είπε ο κ. Χρηστάκης, «θα είναι η τεχνολογία mRNA για την ανάπτυξη νέων εμβολίων που θα είναι απαραίτητα για την νέα κρίση».
Με αφορμή αυτή τη νέα τεχνολογία, ο καθηγητής ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο αναμένεται νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κοροναϊού από τη Moderna, ενώ σχολιάζοντας την απόφαση για εμβολιασμό με 4η δόση του πληθυσμού 30 ετών και πάνω στη χώρα μας, ο καθηγητής είπε πως αν θα έπρεπε να εμβολιαστεί τον ερχόμενο Αύγουστο με την 4η δόση του ίδιου εμβολίου ή να περιμένει το επικαιροποιημένο εμβόλιο τον ερχόμενο Οκτώβριο, τότε θα προτιμούσε να περιμένει το νέο εμβόλιο.
Aναφέρθηκε στην επόμενη μέρα της πανδημίας, το στοίχημα του εμβολιασμού, αλλά και τις βαριές συνέπειες του κοροναϊού στο ανθρώπινο σώμα, ακόμη και όταν η προσβολή που επιφέρει δεν είναι θανατηφόρα.
Ο καθηγητής χώρισε την πανδημία σε φάσεις. Η πρώτη είναι η φάση που ζούμε ακόμη, του επιδημιολογικού συναγερμού, που θα συνεχίζεται μέχρι να εμβολιαστεί ή να νοσήσει ένα ικανό ποσοστό πληθυσμού. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κατά τη γνώμη μου δεν είμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας αλλά πλησιάζουμε το τέλος της αρχής».
Είναι σαν τσουνάμι που έχει ρημάξει τη γη
«Eίναι σαν ένα κύμα, ένα τσουνάμι που έχει ρημάξει τη γη. Δηλαδή έχει έρθει το κύμα και έχει και συνέχεια. Έχει καταστρέψει όλα τα σπίτια και επιτέλους το νερό φεύγει. Και τώρα πρέπει να καθαρίσουμε. Δηλαδή σαν μια φωτιά. Όταν τελειώνει η φωτιά, πρέπει να ξαναχτίσουμε τα σπίτια. Αυτή είναι η δεύτερη φάση. Η δεύτερη φάση, την οποία θα ζήσουμε από το ’22 και μετά. Από το 2022 μέχρι το ’23-’24 περίπου.
Το χειρότερο σε αυτήν τη δεύτερη φάση θα είναι τα προβλήματα που θα αφήσει πίσω του ο ιός. Για τον κάθε άνθρωπο που πεθαίνει από covid, περίπου πέντε θα έχουν παθήσεις στην καρδιά τους, τα νεφρά, τους πνεύμονες. Για κάθε έναν που πεθαίνει, είναι περίπου 5 που ζουν, άλλα επιζούν με κάποια βλάβη», πρόσθεσε.
Καταλήγοντας σημείωσε: «Θα μπορούσαμε να τελειώσουμε τον πόλεμο τώρα. Αν όλοι παίρναμε τα εμβόλια, θα τελείωνε ο πόλεμος. Δεν βλέπω τον λόγο να μην πάει κανείς στο εμβόλιο. Το θεωρώ τελείως παράλογο».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου