Γουργουλιάνης: Να ανησυχούμε για την παραλλαγή Κένταυρος; Γιατί αρκετοί ΔΕΝ νοσούν με κοροναϊό; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γουργουλιάνης: Να ανησυχούμε για την παραλλαγή Κένταυρος; Γιατί αρκετοί ΔΕΝ νοσούν με κοροναϊό;

Oι ευπαθείς ομάδες κινδυνεύουν από οποιαδήποτε μετάλλαξη και θα πρέπει έτσι και αλλιώς να είναι προσεκτικοί.

  

medlabnews.gr iatrikanea 

O καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης αποτελεί μία από τις πιο ψύχραιμες φωνές εμπειρογνωμόνων της χώρας μας, χωρίς ο λόγος του να διέπεται από αέναη κινδυνολογία, χωρίς, από την άλλη, να ωραιοποιεί καταστάσεις, αλλά χάρη στην αδιαμφισβήτητη κατάρτισή του και την γνώση του αντικειμένου πάντα με ψύχραιμη φωνή παρουσιάζει τα πράγματα όπως ακριβώς είναι και «πέφτει» στην συντριπτική πλειοψηφία των φορών μέσα.

Για την νέα υποπαραλλαγή του κοροναϊού ΒΑ. 2.75, γνωστή στο εξωτερικό ως «Κένταυρος»;

«Συνήθως οι μεταλλάξεις που είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές, δεν συνδυάζονται με πολλούς θανάτους. Φυσικά είμαστε επιφυλακτικοί ως προς τη νόσηση και κατά πόσο επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα. Ωστόσο, η εμπειρία που έχουμε είναι ότι οι μεταδοτικές ασθένειες εξαπλώνονται σχετικά γρήγορα παντού και η μία λοίμωξη αντικαθιστά την άλλη», είπε ο καθηγητής. «Το καλό νέο είναι ότι αυτές οι μεταλλάξεις δεν κάνουν πνευμονίες που σημαίνει ότι δεν προκαλούν βαριά νόσο. Άρα, οι άνθρωποι δεν έρχονται στο νοσοκομείο, δεν νοσηλεύονται, δεν διασωληνώνονται και το κυριότερο, δεν πεθαίνουν», εξήγησε ο καθηγητής

Πρόσθεσε όμως, ότι οι ευπαθείς ομάδες κινδυνεύουν από οποιαδήποτε μετάλλαξη και θα πρέπει έτσι και αλλιώς να είναι προσεκτικοί.

Γιατί κάποιοι δεν νοσούν με κοροναϊό;

 Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς εξηγείται το ότι σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας ΔΕΝ έχει κολλήσει κοροναϊό ο κ. Γουργουλιάνης δήλωσε ότι ο ιός για να περάσει στο κύτταρο πρέπει να ταιριάζει.

«Μερικοί άνθρωποι είναι τυχεροί. Το ξέρουμε και για άλλα νοσήματα», είπε και συμπλήρωσε ότι οι ευάλωτοι άνθρωποι δεν πρέπει να το αφήνουν στην τύχη τους. «Το όπλο για να προστατευτούμε είναι ο εμβολιασμός ακόμα και αν νοσήσουμε», συμπλήρωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

«Τα νοσοκομεία γεμίζουν από υπερήλικες»

Μιλώντας για την χρήση της μάσκας και πότε αυτή είναι απαραίτητη με αφορμή εικόνες από το λιμάνι όπου ελάχιστοι τηρούσαν τα υγειονομικά μέτρα, ο κ. Γουργουλιάνης επισήμανε ότι μετά την πανδημία υπάρχουν σοβαρές νευρώσεις και τα νέα παιδιά θα πρέπει να πάνε να διασκεδάσουν μετά την πίεση των εξετάσεων.

«Από τον Ιανουάριο και μετά τα νοσοκομεία μας γεμίζουν από υπερήλικες ασθενείς. Έχουμε να δούμε νέους ανθρώπους αρκετούς μήνες. Αυτά τα παιδιά έχουν πρακτικά μικρό κίνδυνο να πάθουν οτιδήποτε σε αυτή τη φάση της πανδημίας», υποστήριξε.

Kαι όπως είπε, μετά τον εμβολιασμό του πληθυσμού έχουν αλλάξει όλα. «Δεν πεθαίνουν νέοι, δεν έχουμε διακομιδές ασθενών από τα νησιά, δεν έχουμε ξενοδοχεία καραντίνας» είπε ο κ. Γουργουλιάνης προσθέτοντας ότι μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας «ο ιός άλλαξε. Είναι ηπιότερος».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι όλη η Ευρώπη ζει περίπου φυσιολογικά. «Η Όμικρον ουσιαστικά έκανε μια ενισχυτική δόση στους ανθρώπους τους τελευταίους μήνες», επισήμανε τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς που είναι ευάλωτοι, δηλαδή οι μεγάλοι άνθρωποι και όσοι έχουν συννοσηρότητες.

«Οι παππούδες και οι γιαγιάδες στην κοινωνική τους ζωή να φοράνε μάσκα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γουργουλιάνης προτρέποντας τα παιδιά να φοράνε τη μάσκα όταν τους επισκέπτονται.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε ότι «είμαστε πίσω στους εμβολιασμούς ακόμη και για την απλή γρίπη», γεγονός που μας κάνει να είμαστε περισσότεροι επιφυλακτικοί για την εξέλιξη της πανδημίας.

«Από τον Ιανουάριο και μετά η κατάσταση θύμισε ενδημικότητα. Από τον Οκτώβριο που θα κλειστούμε μέσα πιθανότατα να έχουμε καμία έξαρση», συμπλήρωσε ο κ. Γουργουλιάνης.

Όσον αφορά το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον κορονοϊό και το αν θα συμπεριλάβει και τη νέα μετάλλαξη τόνισε ότι θα είναι στοχευμένο και πιο αποτελεσματικά από τα προηγούμενα γιατί «όπως εξελίσσεται η νόσος εξελίσσονται και τα εμβόλια».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων