επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea
Πρόβλεψη για μέχρι πότε θα μας ταλαιπωρεί ο κοροναϊός έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΓΝ Λάρισας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.
Επισημαίνει πως η μεταδοτικότητα είναι μεγάλη, όμως τα συμπτώματά της, όπως φαίνεται, είναι ήπια. Ο κ. Γουργουλιάνης υποστήριξε πως έχουμε πολλές μολύνσεις, χιλιάδες, όμως δεν πρέπει να τις μετρούμε, ενώ σημείωσε πως ίσως η Όμικρον να είναι η πορεία προς την ενδημικότητα του ιού.
«Το καλό νέο για τον κοροναϊό έρχεται από τη Νότια Αφρική και το έχουμε δει στην πατρίδα μας τους τελευταίους 6 μήνες. Αυτές οι μεταλλάξεις δεν κάνουν πνευμονίες που σημαίνει ότι δεν προκαλούν βαριά νόσο, δε χρειάζεται οι άνθρωποι να μπουν στο νοσοκομείο, να διασωληνωθούν και δεν πεθαίνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Καθηγητής ανέφερε πως διαφαίνεται η ενδημικότητα της νόσου, επισημαίνοντας ότι υπάρχει πιθανότητα να προκύψει και μια άλλη μετάλλαξη που θα είναι στην ίδια κατεύθυνση, δηλαδή της μεγάλης μεταδοτικότητας και λίγης νοσηρότητας. »
Η Όμικρον μπορεί να μην είναι κακή μετάλλαξη, μπορεί να είναι μια πορεία προς την ενδημικότητα», τόνισε ο κ. Γουργουλιάνης και συμπλήρωσε πως «αυτό που θα γίνει, είναι αυτό που ξέραμε, η πορεία προς την ενδημική νόσο. Δηλαδή, οι άνθρωποι που έμπαιναν στο Νοσοκομείο και είχαν άλλα προβλήματα υγείας όπως χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια, ζάχαρο και κολλούσαν οποιοδήποτε ιό , περνούσαν δύσκολα και κάποιοι δυστυχώς πέθαιναν. Αυτό θα γίνει και τώρα».
Αναφερόμενος στο πως επηρεάζει η νόσος του εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους ο κ. Γουργουλιάνης επεσήμανε ότι οι εμβολιασμένοι προφυλάσσονται, ενώ η νόσος είναι ήπια και στους ανεμβολίαστους. Το ζήτημα είναι πως επειδή έχουμε πολλούς ανεμβολίαστους ευάλωτους, αυτοί , όπως είπε ο κ. Γουργουλιάνης, θα μπαίνουν στα Νοσοκομεία και αυτά θα «φορτωθούν» για λίγο.
«Τα δεδομένα για τους εμβολιασμένους είναι ότι περνάνε πολύ εύκολα , με λίγο πυρετό, λίγο βήχα, συμπτώματα του ανωτέρου αναπνευστικού. Το συντριπτικά μεγάλο ποσοστό δεν θα χρειαστεί Νοσοκομείο. Το εμβόλιο δεν έχει έτοιμα αντισώματα, δηλαδή όταν κάνεις το εμβόλιο φτιάχνεις αντισώματα. Εάν δεν μπορεί να φτιάξει ο οργανισμός γιατί έχεις χρόνιο πρόβλημα υγείας, καρκίνο, ή παίρνεις ανοσοκατασταλτικά δεν φταίει το εμβόλιο, αλλά ότι δεν μπορείς να φτιάξεις αντισώματα ό,τι και να έκανες.
Στατιστικά όμως ξέρουμε πως οι άνθρωποι θα περάσουν πολύ ήπια. Εάν είχαν προλάβει οι άνω των 60 να εμβολιαστούν νωρίτερα και να μην σπεύδουν τώρα υπό την πίεση προστίμων, θα ήταν καλύτερα τα πράγματα στην πατρίδα μας», είπε. Συνέχισε δε εξηγώντας πως οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν περισσότερο από τους εμβολιασμένους να κάνουν βαρύτερη νόσο, ωστόσο η εν λόγω μετάλλαξη δείχνει πως είναι ηπιότερη για όλους, όμως οι εμβολιασμένοι είναι πιο προστατευμένοι.
Μάλιστα, προέβλεψε ότι σύντομα θα τελειώσει το πανδημικό κύμα που ξεκίνησε την 1η Ιουνίου στη χώρα μας, όπως συνέβη και στην Πορτογαλία.
Όπως είπε, θα έχουμε συνεχώς καινούριες μεταλλάξεις με ολοένα και πιο αυξημένη μεταδοτικότητα, η οποία βέβαια θα συνοδεύεται με ελαφρύτερη νόσο. «Όταν ο ιός γίνεται μεταδοτικότερος, δε σκοτώνει. Γιατί αν σκότωνε τους ανθρώπους, δε θα επιβίωνε», κατέληξε.
Ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης διευθυντής Πνευμονολογικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μίλησε για τον κοροναϊό και τις μεταλλάξεις στην τηλεόραση του OPEN:
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου