επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea
Μεγάλη είναι η ανησυχία μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ στη Φωκίδα, καθώς οι μετασεισμοί είναι λίγοι και μικρής έντασης Οι επιστήμονες είναι προβληματισμένοι για το σεισμό και δεν το κρύβουν. «Εκείνο που μας προβληματίζει είναι ότι ενδεχομένως ο σεισμός 5,1 Ρίχτερ να είναι προσεισμός ενός ισχυρότερου. Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο με μικρή πιθανότητα. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες ή ώρες να γίνουν αυτοί οι ισχυροί μετασεισμοί για να χαρακτηρίσουμε με περισσότερη βεβαιότητα τον 5,1 ως τον κύριο σεισμό», ανέφερε ο Γεράσισμος Παπαδόπουλος διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Παράλληλα υπάρχουν μαρτυρίες κατοίκων μετά τον σεισμό αποτραβήχτηκαν τα νερά της θάλασσας. «Σε ό,τι αφορά στα νερά δεν σημαίνει ότι έχουν σχέση με γεωδυναμικά φαινόμενα, όπως είναι οι σεισμοί. Μπορεί να οφείλονται κάλλιστα σε μετεωρολογικά φαινόμενα όμως και αυτό το στοιχείο θα πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψιν μας όχι όμως ως κύριο στοιχείο. Το κύριο στοιχείο είναι η μετασεισμική ακολουθία», πρόσθεσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Η σεισμική δόνηση, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, έγινε αισθητή στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού αλλά και στην Αττική. Υπενθυμίζεται ότι το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 13,3 χιλιόμετρα ενώ το επίκεντρό του εντοπίστηκε στα 12 χιλιόμετρα νότια της Δεσφίνας.
Ασθενείς οι μετασεισμοί που ακολούθησαν τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ
ο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο τόνισε πως οι μετασεισμοί που σημειώνονται στην περιοχή είναι ασθενείς, με αποτέλεσμα να μην καταγράφονται από το αυτοματοποιημένο σύστημα.
Σε ανάρτηση που έκανε στο Facebook ο επιστημονικός συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της UNESCO Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τόνισε πως αυτή η μετασεισμική «ξηρασία» στον Κορινθιακό είναι αρκετά περίεργη.
Είναι πιθανό το ρήγμα να έχει «κλειδώσει»
Ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο σεισμός που σημειώθηκε τα ξημερώματα ίσως δεν είναι ο κύριος σεισμός.
Συνεχίζοντας, τόνισε ότι η περιοχή του Κορινθιακού κόλπου έχει πολλά ρήγματα, πράγμα που η «ξηρασία» στη μετασεισμική ακολουθία (μετασεισμοί μέχρι 2 ρίχτερ) έχει εντείνει τους προβληματισμούς των σεισμολόγων, καθώς δεν είναι σύνηθες να συμβαίνει αυτό.
Τέλος, υποστήριξε ότι είναι πολύ πιθανό το ρήγμα στον Κορινθιακό κόλπο να έχει κλειδώσει, οπότε χρειάζεται χρόνος για να δούμε τα αποτελέσματα.
Στην ανάρτηση που έκανε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, αναφέρει:
«Πριν λίγο μίλησα στην ERTnews για το σεισμό στον Κορινθιακό και συνοπτικά είπα:
- τα μεγέθη των μετασεισμών παραμένουν πολύ μικρά (μόνο ένας μεγέθους 2, οι άλλοι μικρότεροι). Αυτό μας δυσκολεύει να υποστηρίξουμε ότι ο 5,1 ήταν ο κύριος.
- η περιοχή έχει σημαντικό σεισμικό δυναμικό, γεγονός που εντείνει τον προβληματισμό.
- ίσως το ρήγμα έχει "κλειδώσει" πρόσκαιρα. Σε αναμονή λοιπόν».
Τσελέντης για σεισμό στον Κορινθιακό: Με ανησυχεί ότι έχουν τραβηχτεί τα νερά στον Κορινθιακό
Με ανησυχεί ότι έχουν τραβηχτεί τα νερά στον Κορινθιακό, εξηγεί ο Ακης Τσελέντης για το μεγάλο σεισμό των 5 Ρίχτερ και τη μεγάλη ανησυχία που εκφράζουν όλοι οι σεισμολόγοι για την έλλειψη μετασεισμών.
«Λίγες φορές θα με δείτε επιφυλακτικό» δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης
Εξηγώντας τη φράση αυτή ο Άκης Τσελέντης επικαλέστηκε τρεις λόγους:
ξέρουμε ότι η περιοχή αυτή, ο κεντρικός Κορινθιακός, έχει μεγάλα ρήγματα με πολύ άσχημο ιστορικό
δεν έχουμε κάποιον μεγάλο μετασεισμό, ο μεγαλύτερος ήταν ένας των 2 Ρίχτερ το πρωί της Δευτέρας. Έχουμε μια ακολουθία πολύ παράξενη και αυτό έχει παρατηρηθεί λίγες φορές στην Ελλάδα γιατί
δεν είναι συνηθισμένο.
Έχουμε μαρτυρίες ότι τα νερά στον Κορινθιακό, στο Λουτράκι και το Ξυλόκαστρο, έχουν τραβηχθεί ένα μέτρο μέσα τα νερά και αυτό δεν αποδίδεται στην πανσέληνο
Στην ερώτηση, ωστόσο, αν ανησυχεί για ενεργοποίηση άλλων ρηγμάτων, ο κ. Τσελέντης είπε στο ΟΡΕΝ ότι «ένας σεισμός της τάξης του 5 Ρίχτερ είναι δύσκολο να ενεργοποιήσει ρήγματα».
«Το ρήγμα το γνωρίζουμε ποιο είναι, έχει διεύθυνση δύση-ανατολή, η διάρρηξη γίνεται προς την ανατολή για αυτό είχαμε εστίαση στο πώς έγινε αντιληπτό αυτό» πρόσθεσε ο σεισμολόγος.
Επέμεινε, τέλος, ότι «με προβληματίζει πολύ ότι έχουν τραβηχτεί τα νερά γιατί έχει παρατηρηθεί ως πρόδρομο φαινόμενο καθώς δείχνει ότι υπάρχει παραμόρφωση του πυθμένα που όπως καταλαβαίνετε οδηγεί σε διάρρηξη».
Σε ανάρτησή του νωρίτερα στο Facebook ο Ακης Τσελέντης είχε εκφράσει ξανά την ανησυχία του για το γεγονός ότι δεν είχαν γίνει μετασεισμοί.
Τσελέντης: Ο Κορινθιακός είναι μία περιοχή που έχει πολλά ρήγματα
«Το 2019 είχαμε στην περιοχή ένα 5,3 και μετά δεν είχαμε έντονη μετασεισμική ακολουθία, αλλά όχι να έχουν “παγώσει” οι μετασεισμοί. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχουν μέτρα σεισμικής προφύλαξης τα οποία πρέπει να τα λαμβάνει. Μπορεί να τα βρει σε όλες τις ιστοσελίδες πλέον. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι ο Κορινθιακός είναι μία περιοχή που έχει πολλά ρήγματα. Στο ανατολικό κομμάτι είναι οι Αλκυονίδες. Δεν είδαμε όμως μετατόπιση σε αυτό το ρήγμα. Οι Αλκυονίδες ωστόσο έχουν μαζέψει πολλή ενέργεια», συμπλήρωσε ο κ. Τσελέντης.
«Πολλοί μου είπαν ότι τον κατάλαβαν και στην Αθήνα. Εγώ ήμουν στην Πάτρα και δεν κατάλαβα τίποτα. Αυτό γιατί το ρήγμα έχει μία κατεύθυνση δύση – ανατολή, προς τα κάτω και δεξιά, γι’ αυτό υπήρξε ενίσχυση προς την πλευρά της Αθήνας και της Στερεάς Ελλάδος. Μετά από μέρες μπορούμε να δούμε εάν είναι ο κύριος σεισμός ή όχι, πιστεύω σε 2 μέρες μπορεί να ξέρουμε. Η περιοχή του Κορινθιακού έχει μαζέψει πολλή ενέργεια. Υπάρχει μία ανησυχία για τις Αλκυονίδες, γιατί δε έχουμε κάποια ακολουθία έως τώρα εκεί στο σημείο. Ωστόσο δεν σημαίνει ότι έχουμε για κάτι τώρα, θέλει προσοχή η περιοχή», συμπλήρωσε.
«Οι Αλκυονίδες κοιμούνται 40 χρόνια και η ενέργεια έχει μαζευτεί. Ο χθεσινός σεισμός δεν φάνηκε να ενεργοποιεί τις Αλκυονίδες», κατέληξε ο κ. Τσελέντης.
Διαβάστε επίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου