Γιατί πεθαίνουν περισσότεροι εμβολιασμένοι στις ΗΠΑ; Να φοβόμαστε; Το εμβόλιο προστατεύει; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γιατί πεθαίνουν περισσότεροι εμβολιασμένοι στις ΗΠΑ; Να φοβόμαστε; Το εμβόλιο προστατεύει;

Όπως σχολιάζει η Washington Post, πρόκειται για τη συνέχιση μιας ανησυχητικής τάσης που έχει εμφανιστεί τον τελευταίο χρόνο.

 επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Το 58% των θανάτων στις ΗΠΑ από τον κοροναϊό τον Αύγουστο ήταν άτομα που είχαν εμβολιαστεί με μία βασική δόση ή και ενισχυτική δόση, σύμφωνα με ανάλυση που διεξήγαγε για τη Washington Post η Cynthia Cox, αντιπρόεδρος του Kaiser Family Foundation. Πρόκειται στοιχεία που προκαλούν ανησυχία και υπογραμμίζουν την ανάγκη για διαρκή εμβολιασμό με επαναληπτικές δόσεις.

Όπως σχολιάζει η Washington Post, πρόκειται για τη συνέχιση μιας ανησυχητικής τάσης που έχει εμφανιστεί τον τελευταίο χρόνο. Καθώς αυξήθηκαν τα ποσοστά εμβολιασμού και εμφανίστηκαν νέες παραλλαγές, το ποσοστό των θανάτων ατόμων που είχαν εμβολιαστεί αυξάνεται σταθερά. Τον Σεπτέμβριο του 2021, τα εμβολιασμένα άτομα αποτελούσαν μόλις το 23% των θανάτων από κοροναϊό. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, το ποσοστό αυτό έφτασε το 42%, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η έγκριτη αμερικανική εφημερίδα.

«Δεν μπορούμε πλέον να λέμε ότι πρόκειται για πανδημία των ανεμβολίαστων», δήλωσε η Cox στο ένθετο της Washington Post, Health 202.

Ανάγκη για επαναληπτικές δόσεις

Το να είσαι ανεμβολίαστος εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για να πεθάνεις από τον κοροναϊό. Αλλά η αποτελεσματικότητα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υπογραμμίζει την ανάγκη να γίνονται τακτικά αναμνηστικά εμβόλια για να διατηρείται ο κίνδυνος θανάτου από τον κοροναϊό σε χαμηλά επίπεδα, ιδίως για τους ηλικιωμένους.

Ο Anthony Fauci, ο κατεξοχήν ειδικός της χώρας σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων, χρησιμοποίησε χθες την τελευταία του ενημέρωση στον Λευκό Οίκο πριν από τη συνταξιοδότησή του τον Δεκέμβριο για να παροτρύνει τους Αμερικανούς να κάνουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του covid.

«Το τελευταίο μήνυμα που σας δίνω από αυτό το βήμα είναι ότι σας παρακαλώ, για τη δική σας ασφάλεια, για την ασφάλεια της οικογένειάς σας, να κάνετε το ενημερωμένο εμβόλιο για το covid-19 το συντομότερο δυνατό», είπε.

Η Cox, όπως και πολλοί ειδικοί, λέει ότι δεν εκπλήσσεται από την αλλαγή της αναλογίας. Υπάρχουν μερικοί λόγοι:

Σε αυτό το σημείο της πανδημίας, η μεγάλη πλειονότητα των Αμερικανών έχει λάβει τουλάχιστον την αρχική σειρά εμβολίων κατά του κοροναϊού, οπότε είναι λογικό ότι οι εμβολιασμένοι άνθρωποι αποτελούν μεγαλύτερο μερίδιο των θανάτων.

Τα άτομα που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από μόλυνση από κοροναϊό, όπως οι ηλικιωμένοι, είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν λάβει τα εμβόλια. Τα εμβόλια χάνουν την ισχύ τους έναντι του ιού με την πάροδο του χρόνου και προκύπτουν παραλλαγές που είναι ικανότερες να αντιστέκονται στα εμβόλια, οπότε απαιτούνται συνεχείς αναζωογονήσεις για να συνεχιστεί η πρόληψη της ασθένειας και του θανάτου.

Η υποπαραλλαγή BA.5 omicron έγινε κυρίαρχη τον Ιούλιο και αντιπροσώπευε σταθερά την πλειονότητα των νέων λοιμώξεων από τον κοροναϊό σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τις αρχές αυτού του μήνα. Το εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος τροφοδότησε ένα κύμα νέων λοιμώξεων, επαναμολύνσεων και νοσηλειών καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, αναφέρει η Washington Post.

Και σε παλαιότερη μελέτη που είχε γίνει είχε καταλήξει στα παρακάτω συμπεράσματα 

Πρώτον, τα εμβόλια ΔΕΝ είναι 100% αποτελεσματικά

Δεν θα αντιδράσει κάθε οργανισμός με τον ίδιο τρόπο στο εμβόλιο. Οι ηλικιωμένοι, όπως επίσης και τα άτομα με προβλήματα του ανοσοποιητικού ή άτομα ο οργανισμός των οποίων ήδη ταλαιπωρείται από κάποια άλλη ασθένεια, είναι πιο πιθανό να μην αναπτύξουν εξίσου ισχυρή απόκριση στην ασθένεια με τους νεότερους και υγιέστερους. Τα εμβόλια κοροναϊού είναι πολύ αποτελεσματικά, όμως κάποιοι άνθρωποι παραμένουν ευάλωτοι στον ιό ακόμη και μετά το εμβόλιο.

Όπως έχει αποδειχτεί τα υπάρχοντα εμβόλια χάνουν την αποτελεσματικότητά τους μετά από διάστημα πέντε με έξι μηνών από την ημέρα που έγινε η τελευταία δόση. Θεωρείται αλλά μένει να αποδειχτεί ότι η τρίτη δόση ανεβάζει αρκετά περισσότερο τα αντισώματα στον οργανισμό και μειώνονται μετά από πολλούς μήνες ίσως και χρόνο.

Δεύτερον, ο κίνδυνος θανάτου από κοροναϊό αυξάνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες 

 Αν το εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από κοροναϊό κατά 95% σε ένα άτομο 80 ετών, για παράδειγμα, το άτομο αυτό εξακολουθεί να κινδυνεύει περισσότερο από έναν ανεμβολίαστο 20χρονο. Ορισμένες χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και οι ασθένειες του πνεύμονα επίσης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου.

Τρίτον, καθώς όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού εμβολιάζονται, μειώνονται οι ανεμβολίαστοι που μπορούν να προσβληθούν από τον ιό 

 Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τη στιγμή που οι εμβολιασμένοι είναι πλέον περισσότεροι από τους ανεμβολίαστους, είναι πολύ πιθανό – και μάλλον το πιθανότερο – οι νέες λοιμώξεις που καταλήγουν σε θάνατο να είναι ίδιες και περισσότερες για τον γηραιότερο, εμβολιασμένο πληθυσμό, από ό,τι για τους νεότερους και ανεμβολίαστους. Ακόμη πιο σαφώς: Αν σε μια χώρα όλοι οι άνθρωποι ήταν εμβολιασμένοι και παρόλα αυτά ο ιός κατάφερνε με κάποιο τρόπο να εξαπλώνεται, τότε το 100% των θανάτων θα αφορούσε εμβολιασμένα άτομα.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων