Ιαπωνία. 26χρονος γιατρός αυτοκτόνησε λόγω υπερεργασίας. Τι είναι το φαινόμενο karoshi; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ιαπωνία. 26χρονος γιατρός αυτοκτόνησε λόγω υπερεργασίας. Τι είναι το φαινόμενο karoshi;

Εργάστηκε πάνω από 200 ώρες υπερωρίες σε έναν μόνο μήνα και δεν είχε πάρει ρεπό για τρεις μήνες
Ιαπωνία: 26χρονος γιατρός αυτοκτόνησε λόγω υπερεργασίας. Τι είναι το φαινόμενο

Επιμέλεια: medlabnews.gr iatrikanea

Η οικογένεια ενός 26χρονου γιατρού στην Ιαπωνία που αυτοκτόνησε αφού εργάστηκε πάνω από 200 ώρες υπερωρίες σε έναν μόνο μήνα, έκανε έκκληση για αλλαγή σε ένα έθνος που εδώ και καιρό μαστίζεται από την κουλτούρα της υπερεργασίας.

Ο Takashima Shingo εργαζόταν ως ειδικευόμενος γιατρός σε νοσοκομείο της πόλης Kobe όταν έβαλε τέλος στη ζωή του τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση NHK.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους της οικογένειας, ο Takashima είχε δουλέψει περισσότερες από 207 ώρες υπερωρίες τον μήνα πριν από τον θάνατό του και δεν είχε πάρει ρεπό για τρεις μήνες, μετέδωσε το NHK.

Το νοσοκομείο, το Konan Medical Center, αρνήθηκε τις κατηγορίες αυτές σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα. Αλλά τον Ιούνιο, το κυβερνητικό όργανο επιθεώρησης εργασίας έκρινε τον θάνατό του ως περιστατικό που σχετίζεται με την εργασία του λόγω των πολλών ωρών εργασίας του, σύμφωνα με την NHK - αναδεικνύοντας τις τεράστιες πιέσεις που ασκούνται στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Η Ιαπωνία παλεύει εδώ και καιρό με μια επίμονη κουλτούρα υπερεργασίας, με τους εργαζόμενους σε διάφορους τομείς να αναφέρουν τιμωρητικά ωράρια, υψηλή πίεση από τους προϊσταμένους και υποτέλεια προς τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας.

Το επακόλουθο άγχος και το τίμημα για την ψυχική υγεία έχει προκαλέσει ακόμη και ένα φαινόμενο που ονομάζεται "karoshi" ή "θάνατος από υπερβολική εργασία" - οδηγώντας σε νομοθεσία που αποσκοπεί στην πρόληψη θανάτων και τραυματισμών από υπερβολικές ώρες εργασίας.

Σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Παρασκευή, η οικογένεια του Takashima περιέγραψε έναν νεαρό άνδρα που οδηγήθηκε στην απόγνωση και εξέφρασε τη θλίψη της για τον θάνατό του.

Όπως είπε η μητέρα του Junko Takashima, πριν από την αυτοκτονία του, ο γιατρός έλεγε ότι "ήταν πολύ δύσκολο" και ότι "κανείς δεν θα τον βοηθούσε", σύμφωνα με το βίντεο που δημοσίευσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης από τη συνέντευξη Τύπου.

"Κανείς δεν με προσέχει, μου έλεγε συνέχεια. Νομίζω ότι το περιβάλλον τον έφερε στα όριά του", είπε.

"Ο γιος μου δεν θα γίνει ένας καλός γιατρός, ούτε θα μπορέσει να σώσει ασθενείς και να συνεισφέρει στην κοινωνία", πρόσθεσε. "Ωστόσο, ελπίζω ειλικρινά ότι το εργασιακό περιβάλλον για τους γιατρούς θα βελτιωθεί, ώστε να μην ξανασυμβεί το ίδιο πράγμα στο μέλλον".

Ο αδελφός του Τακασίμα, ο οποίος δεν κατονομάστηκε, μίλησε επίσης στη συνέντευξη Τύπου, λέγοντας: "Ανεξάρτητα από το πώς βλέπουμε τις ώρες εργασίας του αδελφού μου, οι 200 ώρες (υπερωριών) είναι ένας απίστευτος αριθμός και δεν νομίζω ότι το νοσοκομείο υιοθετεί μια σταθερή προσέγγιση στη διαχείριση της εργασίας εξ αρχής".

Σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα, το Ιατρικό Κέντρο Konan αντέδρασε. "Υπάρχουν πολλές φορές που (οι γιατροί) περνούν χρόνο μελετώντας μόνοι τους και κοιμούνται σύμφωνα με τις φυσιολογικές τους ανάγκες", δήλωσε εκπρόσωπος. "Λόγω του πολύ υψηλού βαθμού ελευθερίας, δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι ώρες εργασίας".

Εκπρόσωπος του νοσοκομείου δήλωσε στο CNN τη Δευτέρα: "Δεν αναγνωρίζουμε την υπόθεση αυτή ως υπερωριακή εργασία και θα σταματήσουμε να σχολιάζουμε το θέμα αυτό στο μέλλον".

Ορισμένες περιπτώσεις υπερεργασίας έχουν γίνει πρωτοσέλιδα σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια - για παράδειγμα, Ιάπωνες αξιωματούχοι κατέληξαν το 2017 στο συμπέρασμα ότι ένας 31χρονος πολιτικός δημοσιογράφος, ο οποίος πέθανε το 2013, είχε παρουσιάσει καρδιακή ανεπάρκεια από την πολύωρη εργασία του. Είχε δουλέψει 159 ώρες υπερωρίες τον μήνα πριν από τον θάνατό της, σύμφωνα με το NHK.

Το πρόβλημα παραμένει ιδιαίτερα υψηλό στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι πάνω από το ένα τέταρτο των νοσοκομειακών γιατρών πλήρους απασχόλησης εργάζονται έως και 60 ώρες την εβδομάδα, ενώ το 5% εργάζεται έως και 90 ώρες και το 2,3% έως και 100 ώρες.

Μια άλλη έκθεση, που δημοσιεύθηκε φέτος από την Ένωση Ιατρικών Κολλεγίων της Ιαπωνίας, διαπίστωσε ότι πάνω από το 34% των ιατρών είναι επιλέξιμοι για ένα "ειδικό επίπεδο υπερωριών που υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 960 ωρών ετησίως".

Οι μεταρρυθμίσεις στην εργατική νομοθεσία και τους κανονισμούς για τις υπερωρίες το 2018 σημείωσαν κάποια μικρή πρόοδο, με την κυβέρνηση να αναφέρει πέρυσι ότι ο μέσος όρος των ετήσιων ωρών εργασίας ανά εργαζόμενο "μειώνεται σταδιακά". Ωστόσο, αν και ο αριθμός των πραγματικών ωρών εργασίας έχει μειωθεί, οι ώρες υπερωριακής εργασίας αυξομειώνονται με την πάροδο των ετών, προστίθεται.

Πηγή: cnn.com

Διαβάστε επίσης:

Σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης ή σύνδρομο burnout. Ποια τα συμπτώματα που προκαλεί.

Γιατροί, νοσηλευτές με burnout. Σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης ή σύνδρομο burnout. Κάντε το τεστ για να δείτε αν πάσχετε

Τι πυροδοτεί τις αυτοκτονίες; Αιτίες; Προειδοποιητικά σημεία μιας απόπειρας. Μύθοι και αλήθειες

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων