Πέθανε η διάσημη Ιρλανδή τραγουδίστρια Σινέντ Ο΄ Κόνορ σε ηλικία 56 ετών. Eίχε τολμήσει να τα βάλει με τον Πάπα (video) | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πέθανε η διάσημη Ιρλανδή τραγουδίστρια Σινέντ Ο΄ Κόνορ σε ηλικία 56 ετών. Eίχε τολμήσει να τα βάλει με τον Πάπα (video)

Sinead O’ Connor: Άγγελος και διάβολος μαζί – Η ακροβασία ανάμεσα στο ταλέντο και την αυτοκαταστροφή

 medlabnews.gr

Η Σινέντ Ο’ Κόνορ, εκτός από μια εμβληματική παρουσία στη ροκ μουσική, ήταν και ένας άνθρωπος που δεν δίσταζε να τα βάλει δημόσια με όσους θεωρούσε ότι έκαναν κακό στην κοινωνία.

Πολλές φορές, ωστόσο, η παρόρμησή της την έβαλε σε μπελάδες και στην πορεία άρχισαν να εμφανίζονται σημάδια σοβαρών ψυχολογικών προβλημάτων, τα οποία δεν μπορούσε να διαχειριστεί εύκολα.

Γεννημένη σε προάστιο του Δουβλίνου, η Σινέντ ήταν το τρίτο από τα πέντε παιδιά μιας προβληματικής οικογένειας, που χώρισε όταν η δημοφιλής τραγουδίστρια ήταν 8 ετών.

Στα 15 της αποφάσισε να εγκαταλείψει το σπίτι της, για να αναφερθεί στο μέλλον στη μητέρα της ως «το χειρότερο παράδειγμα ενός γονιού που κακοποιούσε τα παιδιά της», όταν αυτή είχε ήδη σκοτωθεί σε τροχαίο το 1985.

Κλοπές, εγκλεισμός και... δραπέτευση στο Λονδίνο

Ο τρόπος ζωής της την έβαλε σε μπελάδες από νωρίς. Στα 15 της συνελήφθη για shoplifting και πέρασε ενάμιση χρόνο εσώκλειστη με «δύστροπες κοπέλες». Με το που βγήκε από το σπίτι με τις υπόλοιπες κοπέλες, πήρε μαζί της μία κιθάρα και ό,τι άλλο είχε στη διάθεσή της και έφυγε για το Λονδίνο, παρατώντας και το σχολείο.

Στα 17 της, το μοναδικό της ταλέντο αναγνωρίστηκε από την Ensign Records και υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο.

Το άλμπουμ «The Lion and the Cobra» δεν άργησε να κυκλοφορήσει και οι κριτικές αποθέωναν την Ο’ Κόνορ.

«Μία από τις πιο εκρηκτικές πρεμιέρες στην ιστορία της ροκ» χαρακτήρισαν το άλμπουμ, με τη δημοφιλία της να εκτινάσσεται σε χρόνο-ρεκόρ.

Ομως η συνεργασία δεν κράτησε για καιρό. Η εταιρεία της ζήτησε να αφήσει μακριά μαλλιά και να φοράει μίνι φούστες, γιατί θα την κάνουν να δείχνει πιο όμορφη. Η αντίδρασή της; Πήγε στο κομμωτήριο και ξύρισε το κεφάλι της, κάτι που θα την ακολουθούσε για το υπόλοιπο της καριέρας της.

Στο δεύτερο άλμπουμ, το «I Do Not Want What I Haven’t Got» το 1990, έμελλε να εντάξει ένα τραγούδι που της έγραψε ο Πρινς (με τον οποίο είχε σοβαρό επεισόδιο στο σπίτι του σε συνάντησή τους) και έμεινε στην ιστορία. Το «Nothing Compares 2 U», με την εικόνα της νεαρής κοπέλας με το ξυρισμένο κεφάλι, σαγήνευσε το κοινό και της έδωσε παγκόσμια φήμη.

Σινέντ Ο Κόνορ: Έσκισε τη φωτογραφία του Πάπα και έστειλε μήνυμα κατά της κακοποίησης των παιδιών (vid)

Στην αμερικανική εκπομπή Saturday Night Live, όπου ήταν καλεσμένη, η Sinead O'Connor έσκισε μπροστά στην κάμερα τη φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' στο τέλος ενός τραγουδιού του Bob Marle

Η τραγουδίστρια Sinead O'Connor, της οποίας ο θάνατος ανακοινώθηκε σήμερα , προκάλεσε κάποτε παγκόσμια οργή όταν έσκισε μια φωτογραφία του Πάπα σε ζωντανή σύνδεση.

Η O'Connor, η οποία έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο το 1990 με τη συγκλονιστική διασκευή του «Nothing Compares 2 U», έπαιζε στο «S aturday Night Live» τον Οκτώβριο του 1992 όταν έκανε αποφάσισε να...τραβήξει τα βλέμματα εκατομμυρίων καθολικών πάνω της. 

Nothing Compares 2 U

Molly Malone

Η τότε 26χρονη τραγουδίστρια ερμήνευσε a cappella το «War» του Bob Marley για να περάσει το δικό της μήνυμα και να στρέψει την προσοχή των τηλεθεατών στο ζήτημα της κακοποίησης παιδιών από καθολικούς ιερείς.

Η Ιρλανδή τραγούδησε το τελευταίο ρεφρέν «Και ξέρουμε ότι θα νικήσουμε/Καθώς είμαστε βέβαιοι για τη νίκη/του καλού έναντι του κακού», στη συνέχεια σήκωσε μια φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' και την έσκισε αργά μπροστά από την κάμερα. . Ο O'Connor επανέλαβε «πολέμησε τον αληθινό εχθρό» και στο τέλος αποχώρησε από το στούντιο γεμάτη περηφάνια.

Η O'Connor φέρεται να είχε ξεγελάσει τον παρουσιαστή της εκπομπής του NBC καθώς του είχε πει ότι θα κρατούσε ψηλά μια φωτογραφία ενός παιδιού που λιμοκτονούσε και θα έκανε μια έκκληση στο κοινό για την προστασία των πιο ευάλωτων παιδιών.

Ωστόσο, η τραγουδίστρια αντικατέστησε τη φωτογραφία και εμφάνισε τον Πάπα θέλοντας με αυτό το τρόπο να διαμαρτυρηθεί για τις αδιανόητες καταγγελίες που είχαν να κάνουν με την σεξουαλική κακοποίηση μέσα στην Καθολική Εκκλησία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση αυτή έγινε αρκετά χρόνια πριν δημοσιοποιηθούν ευρέως τέτοιοι ισχυρισμοί.

Εκείνη την εποχή οι αντιδράσεις στην πράξη της Ιρλανδής τραγουδίστριας ήταν έντονες. Υπήρχαν διαμαρτυρίες, απειλές για θάνατο, ακυρωμένες συναυλίες, μέχρι και μια μπουλντόζα χρησιμοποιήθηκε από ακραίους καθολικούς για να ισοπεδώσει ένα σωρό από τους δίσκους της στην Times Square.

Ότι και να έκαναν πάντως, δεν μπόρεσαν ούτε να φοβίσουν, ούτε να πτοήσουν την O'Connor, η οποία για πολλά χρόνια, ζητούσε πλήρη έρευνα για την έκταση του ρόλου της εκκλησίας στην απόκρυψη της κακοποίησης παιδιών από κληρικούς.

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας

Σε μία συνέντευξή της, η Σινέντ Ο’ Κόνορ είχε πει: «Αντιμετωπίζω μία συγκεκριμένη ερώτηση (για το πώς είναι η ψυχική της υγεία) εδώ και 25 χρόνια. Ολοι μού συμπεριφέρονται σαν να είμαι τρελή, που είναι μια ωραία πηγή διασκέδασης για μένα».

Η αλήθεια είναι, ωστόσο, πως η Ιρλανδή τραγουδίστρια είχε πολλά προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά και μπλεξίματα με τον Νόμο.

Το 1999 έκανε μάλιστα απόπειρα αυτοκτονίας, την ημέρα των 33ων γενεθλίων της, ενώ το 2007 αποκάλυψε πως διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή τέσσερα χρόνια πριν, που της προκαλούσε βίαια ξεσπάσματα. Ακολούθησε πολλές θεραπείες σε κέντρα των ΗΠΑ, αλλά η κατάσταση δεν άλλαξε αρκετά. Το 2012 είχε ποστάρει στο twitter: «Ξέρει κανείς κάποιον ψυχίατρο στο Δουβλίνο ή στο Γουίκλοου που θα μπορούσε να με δει επειγόντως σήμερα παρακαλώ; Πραγματικά δεν είμαι καλά… Κινδυνεύω.»

Το 2016 είχε εξαφανιστεί και μέλος της οικογένειάς της φοβόταν πως είχε βάλει τέλος στη ζωή της. Τελικά, βρέθηκε μόνη της σε ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο στο Σικάγο.

Η ίδια έπασχε και από αγοραφοβία και σε ένα άλλο tweet ζητούσε από τον κόσμο να τη βοηθήσει, καθώς έλεγε πως πεθαίνει από την πείνα.

Η Σινέντ Ο’ Κόνορ κατέρρευσε ψυχολογικά όταν ένα από τα τέσσερα παιδιά της έβαλε τέλος στη ζωή του, στις αρχές του 2022. Η ίδια απείλησε πως θα βάλει και αυτή τέλος στη ζωή της, με αποτέλεσμα να μπει σε κλινική για την ασφάλειά της.

Τελικά, μία εβδομάδα μετά το τελευταίο της tweet για τον γιο της, στο οποίο ανέφερε πόσο της λείπει, έμελλε να φύγει και αυτή από τη ζωή.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων