Κατερίνα Βρανά «Ήμουν παράλυτη από τον λαιμό και κάτω & τυφλή. Όλα ξεκίνησαν από τη διάτρηση εντέρου και την σήψη». | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Κατερίνα Βρανά «Ήμουν παράλυτη από τον λαιμό και κάτω & τυφλή. Όλα ξεκίνησαν από τη διάτρηση εντέρου και την σήψη».

Ποια είναι τα συμπτώματα της διάτρησης εντέρου

 

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Κατερίνα Βρανά: «Ήμουν σε κώμα και τους άκουγα να λένε «πολύ δύσκολη η κατάσταση», και εγώ σκεφτόμουν τι υπερβολάρες, σίγα τα λάχανα!»

Συγκλόνισε σε τηλεοπτική της συνέντευξή η Κατερίνα Βρανά για την περιπέτεια της υγείας που πέρασε και τα προβλήματα που ακόμα αντιμετωπίζει. "Να θίγεστε που δεν υπάρχει πρόσβαση στην Ελλάδα για τους ανάπηρους".

Η ιστορία της Κατερίνας Βρανά, της σπουδαίας Ελληνίδας stand up comedian που χτυπήθηκε πριν από τέσσερα πρόβλημα από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας είναι συγκλονιστική.

Τον Σεπτέμβριο του 2017 η Κατερίνα Βρανά έπαθε ξαφνικά διάτρηση εντέρου (και όχι σκωληκοειδίτιδα όπως είχε αρχικά ειπωθεί) στο πλαίσιο ενός επαγγελματικού ταξιδιού της στη Μαλαισία. Στο νοσοκομείο δεν έγινε έγκαιρη διάγνωση με αποτέλεσμα να παλέψει μέχρι και με τη σηψαιμία για να σωθεί.

H Κατερίνα Βρανά αρχικά έμεινε παράλυτη από τον λαιμό και κάτω, έχασε την όρασή της και πάλευε να μιλήσει, αφού η αρχική της κατάσταση οδήγησε σε σηψαιμία και σηπτικό σοκ. Το σηπτικό σοκ την έφερε τρεις φορές κοντά στον θάνατο, επηρεάστηκαν όλα της τα όργανα και μετά από 4 εγχειρήσεις και 5μηνη νοσηλεία ατρόφησαν όλοι της οι μύες. Η Κατερίνα ακολουθεί εντατικό πρόγραμμα αποκατάστασης για να ξαναμάθει να περπατάει και να ανακτήσει τη χρήση των μυών της.

Σήμερα, βλέπει λίγο καλύτερα (αν και θολά), ενώ μπορεί να σταθεί για λίγο όρθια. Συνεχίζει φυσικοθεραπεία και στοχευμένες ασκήσεις στην πισίνα ενώ χρειάζεται βοήθεια επί 24ωρου βάσεως. Μετά από μια τόσο σοβαρή ασθένεια, ο δρόμος της ανάρρωσης είναι μακρύς και απαιτείται μεγάλη υπομονή.

«Ήμουν παράλυτη από τον λαιμό και κάτω και τυφλή, όταν τυφλώθηκα μου χάλασε το κέφι για καμία εβδομάδα. Δεν είχα καταλάβει ακριβώς πόσο σοβαρό πρόβλημα υγείας είχα, 1 χρόνο μετά το κατάλαβα. Η αποκατάσταση πάει πολύ αργά, νομίζω μέχρι να γίνω 8 θα έχω στρώσει. Ο μεγαλύτερος φόβος είναι να πεις κάτι και να μην γελάνε», συμπλήρωσε. Μεταξύ άλλων, η Κατερίνα Βρανά αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση των ανθρώπων με αναπηρία, αλλά και για την σάτιρα.

«Ήρθα 3η πιο αστεία ηθοποιός στον κόσμο σε διαγωνισμό. Η κατάσταση στην Ελλάδα για έναν με αναπηρία, είναι από τις χειρότερες στον κόσμο, είμαστε φρίκη, ντροπή μας. Έγινες ανάπηρος, σίγα τα λάχανα… Δεν υπάρχει λόγος για κακομοιριά και λύπηση. Κάποιοι θεώρησαν ότι επειδή είμαι σε αμαξίδιο, έχω και νοητικά θέματα», τόνισε η ηθοποιός.

Τι προκαλεί η σήψη και πόσο χρόνο χρειάζεται η αποκατάσταση.

Ο Αλέξανδρος Φραγκουλίδης, γαστρεντερολόγος μας εξηγεί ποια είναι τα συμπτώματα της διάτρησης εντέρου, τι προκαλεί η σήψη και πόσο χρόνο χρειάζεται η αποκατάσταση.

Εξίσου συγκλονιστικά, όμως, είναι τα λόγια με τα οποία περιγράφει την περιπέτεια που πέρασε και που συνεχίζει να την ταλαιπωρεί, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο την αντιμετωπίζει.

Το έκανε με την ίδια δύναμη και τον ίδιο ρεαλισμό στο "2night Show" της Δευτέρας, μιλώντας στον Γρηγόρη Αρναούτογλου για τη στιγμή που κινδύνεψε να χάσει τη ζωή της:

Το 2017 σχεδόν πέθανα. Διάτρηση εντέρου, που οδήγησε σε σηψαιμία και σηψαιμικό σοκ αλλά δεν πέθανα. Αυτό άφησε πάρα πολλά κατάλοιπα", είπε αρχικά η Κατερίνα Βρανά, για να έρθει στο σήμερα και την τωρινή της κατάσταση: "Μιλάω λίγο πιο γρήγορα, πιο καθαρά, κάνω μικρά βήματα, δεν πέφτω".

Παράλληλα, η ίδια σχολίασε και τη λέξη "αναπηρία", για την οποία δέχτηκε κριτική όταν τη χρησιμοποίησε ως παραλλαγή της γνωστής ατάκας της Τζένης Μπότση από τη σειρά "Το σημάδι του Έρωτα", λέγοντας στον Κώστα Μακεδόνα "Τι έγινε Κωστάκη σε γουστάρει η ανάπηρη;".

Συγκεκριμένα, είπε: "Μου είπαν ότι δεν είναι σωστό να αυτοσαρκάζομαι λέγοντας πως είμαι ανάπηρη. Είναι ο επιστημονικός ιατρικός όρος. Μην θίγεστε με τη λέξη, να θίγεστε που δεν υπάρχει πρόσβαση στην Ελλάδα για τους ανάπηρους".

Όλα ξεκίνησαν από τη διάτρηση εντέρου

Ποια είναι τα συμπτώματα της διάτρησης εντέρου

  • Οξεία  αιφνίδια έναρξη των συμπτωμάτων.
  • Έντονος αιφνίδιος πόνος, ο οποίος συνεχώς επιδεινώνεται και καταλαμβάνει όλη την κοιλιακή χώρα.
  • Στην αρχή ο πόνος εντοπίζεται στην περιοχή του πάσχοντος οργάνου (πχ 12δάκτυλο, σκωληκοειδής), και σταδιακά επεκτείνεται σε όλη την κοιλιά.
  • Συνοδεύεται από ταχυκαρδία, εφίδρωση, ζάλη, αδυναμία, διάταση κοιλίας, αναστολή αερίων και κοπράνων.
  • Αποτελεί επείγουσα κατάσταση η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, στο νοσοκομείο, χωρίς καθυστέρηση, γιατί ο ασθενής μπορεί να να περιπέσει σε καταπληξία (σοκ).

  • Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν:

    • Αιμορραγία
    • Λοίμωξη (περιτονίτιδα και σήψη)
    • Θάνατο


    Που οφείλεται η διάτρηση εντέρου;

    Υπάρχουν ορισμένες ασθένειες που ενδεχομένως να προκαλέσουν διάτρηση στον γαστρεντερικό σωλήνα, όπως:

    • Σκωληκοειδίτιδα (πιο συχνά σε ενήλικες και ηλικιωμένους)
    • Εκκολπωματίτιδα
    • Έλκος στομάχου
    • Πέτρες στη χολή
    • Λοίμωξη της χοληδόχου κύστης
    • Φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn, ή η ελκώδης κολίτιδα
    • Καρκίνος στο έντερο
    • Αμβλύ τραύμα στην κοιλιά
    • Χειρουργική επέμβαση κοιλίας
    • Στομαχικά έλκη που οφείλονται στη λήψη ασπιρίνης, μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και στεροειδών
    • Κατάποση ξένων αντικειμένων, ή καυστικών ουσιών
    • Κάπνισμα και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

    Μετά τη διάτρηση εντέρου ήρθε η σήψη

    Πολλές φορές η διάτρηση εντέρου μπορεί να προκαλέσει σήψη. Η σήψη θεωρείται ότι είναι 50 φορές πιο θανατηφόρα από τις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις και 10 φορές πιο επικίνδυνη από το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Οι γιατροί έχουν εντοπίσει τρία στάδια της σήψης:

    • Σήψη: όταν μια μόλυνση φθάνει στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλεί φλεγμονή σε όλο το σώμα.
    • Σοβαρή σήψη: όταν η μόλυνση διαταράσσει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο ή τα νεφρά, οδηγώντας σε ανεπάρκεια των οργάνων. Οι θρόμβοι αίματος προκαλούν γάγγραινα (νέκρωση του ιστού) στα χέρια, τα πόδια, τα δάχτυλα χεριών και ποδιών
    • Σηπτικό σοκ: όταν η αρτηριακή πίεση μειώνεται σημαντικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική, καρδιακή ή οργανική ανεπάρκεια και θάνατο.

    Τι προκάλεσε το σηπτικό σοκ

    Η περιτονίτιδα (φλεγμονή της μεμβράνης που αποτελεί την εσωτερική επένδυση της κοιλιακής κοιλότητας και εμφανίζεται όταν εισέλθουν βακτήρια, χολή, οξέα στομάχου, τροφή που δεν έχει χωνευτεί επαρκώς, κόπρανα στην κοιλιακή κοιλότητα) και η σηψαιμία (μια απειλητική για τη ζωή βακτηριακή λοίμωξη) μπορεί να οδηγήσει σε σηπτικό σοκ, το οποίο χαρακτηρίζεται από ταχεία έκπτωση την αρτηριακής πίεσης και να επιφέρει πολυοργανική ανεπάρκεια.

    Η μείωση της αρτηριακής πίεσης σημαίνει ότι τα όργανα του σώματος δεν οξυγονώνονται επαρκώς με αποτέλεσμα το 50% των ασθενών που φτάνουν στο στάδιο αυτό να καταλήγουν. Τυπικά, η θνησιμότητα στη σοβαρή σήψη και το σηπτικό σοκ είναι 20-35% και 40-60% αντίστοιχα. Πολύ περισσότεροι ασθενείς καταλήγουν μέσα σε λίγους μήνες εξ’ αιτίας ανεπαρκούς ελέγχου της λοίμωξης, κάποιας υποκείμενης νόσου ή άλλων επιπλοκών. Το 50% περίπου των ασθενών που επιβιώνουν από σοβαρή σήψη παρουσιάζουν βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα γνωστικά ή σωματικά προβλήματα.

    Το PSS (post-sepsis syndrome) μπορεί να αποδίδεται σε μυοπάθειες ή νευροπάθειες που προκαλούνται από τη φλεγμονή, την ισχαιμία των ιστών και τις βλάβες από την επαναιμάτωση των ιστών σε διάφορα όργανα. Το σύνδρομο περιλαμβάνει:

    • Παράλυση
    • Μυϊκή αδυναμία/Έντονη κόπωση
    • Θωρακικό άλγος
    • Άγχος
    • Έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών
    • Έκτπωση της μνήμης
    • Διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD)

    Η αποκατάσταση

    Για να επιταχυνθεί η ανάρρωση χρειάζεται αποκατάσταση, η οποία μπορεί να χρειαστεί 2 ή και περισσότερα χρόνια. Η αποκατάσταση ξεκινά κατά τη διάρκεια της νοσηλείας και περιλαμβάνει φυσιοθεραπεία για τη μυϊκή δύναμη και εργοθεραπεία για τη λειτουργική ανεξαρτησία.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων