Το Τσερνόμπιλ 37 χρόνια μετά συνεχίζει να μας επηρεάζει. Καίσιο 137 ανιχνεύεται ακόμα στην Αττική. Είναι επικίνδυνο; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Το Τσερνόμπιλ 37 χρόνια μετά συνεχίζει να μας επηρεάζει. Καίσιο 137 ανιχνεύεται ακόμα στην Αττική. Είναι επικίνδυνο;

Ραδιενεργά ίχνη που συνδέονται με το Τσερνόμπιλ εντοπίζονται ακόμα σε παρκα της Αττικής

 επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Όπως αποκαλύπτει έρευνα του Εργαστηρίου Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος του Ενικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε 23 πάρκα του Λεκανοπεδίου διαπιστώθηκε η παρουσία Καισίου 137 που αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα προϊόντα σχάσης του ουρανίου.

Το 1986, λίγες ημέρες ύστερα από το πυρηνικό ατύχημα, επιστήμονες του ΕΜΠ και του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» είχαν καταγράψει στη χώρα μας υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων ραδιοϊσοτόπων, όπως ραδιοκαισίου αλλά και ιωδίου και τελλουρίου.

Μετρήσεις που έγιναν δέκα χρόνια μετά έδειξαν ότι η Ελλάδα είχε σχεδόν απαλλαγεί από όλα, με εξαίρεση το καίσιο 137. Οι επιστήμονες διευκρινίζουν πως τα επίπεδα που εντόπισαν στην πρόσφατη έρευνα τους είναι πολύ κάτω από το όριο κινδύνου, όμως είναι ενδεικτικά της επιμονής παρουσίας του καισίου, το οποίο χρειάζεται 30 χρόνια για να υποδιπλασιαστεί.

Τα δείγματα που έλαβαν οι ερευνητές συγκρίθηκαν με αντίστοιχες μετρήσεις από τη Βαρκελώνη, όπου κατεγράφησαν χαμηλότερα επίπεδα, και από το Βουκουρέστι, όπου βρέθηκαν υψηλότερες ποσότητες. Στόχος των επιστημόνων είναι να επεκτείνουν την έρευνά τους και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως τα Γρεβενά ή την Καρδίτσα, που θεωρείται ότι επηρεάστηκαν περισσότερο από το πυρηνικό ατύχημα του 1986.

«Στην Ελλάδα γίνεται έρευνα, υπάρχουν πολλοί νέοι ερευνητές που αν στηριχθούν κατάλληλα, μπορούν να φέρουν σοβαρά αποτελέσματα στο μέλλον» λέει στα ΝΕΑ ο Θεόδωρος Μερτζιμέκης, αναπληρωτής καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής στο ΕΚΠΑ.

«Αυτό που κάναμε ήταν μία εκτενής προσπάθεια καταγραφής των επιπέδων φυσικής ραδιενέργειας σε αστικά πάρκα της Αττικής 37 έτη μετά το Τσερνόμπιλ. Μαζί με τα επίπεδα φυσικής ραδιενέργειας που σχετίζονται άμεσα με τη γεωλογικη σύσταση εδαφών που μελετήθηκαν, βρέθηκαν και ίχνη ραδιοκαισίου που αποδίδεται στη διασπορά από το Τσέρνομπιλ.

Οι μετρήσεις, οι οποίες έγιναν σε φίλτρα αέρα, με δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν στην Αθήνα με υψηλής ευαισθησίας μετρητικές τεχνικές, έδωσαν τιμές συγκεντρώσεων καισίου-137 κάτω ή στο επίπεδο του ορίου ανίχνευσης των 10 μBq/m3 (εκατομμυριοστών του Μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο αέρα).

«Η απειροελάχιστη αυτή ποσότητα ραδιενέργειας», σύμφωνα με την ΕΕΑΕ, «δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για την υγεία ή το περιβάλλον. Η ανίχνευσή της δεν έχει καμία ραδιολογική σημασία, παρά μόνο επιστημονικό ενδιαφέρον».

Καθώς πρόκειται για απειροελάχιστες ποσότητες ραδιενέργειας, όπως τονίζει η ΕΕΑΕ, δεν έχει επέλθει καμία μεταβολή στα επίπεδα ακτινοβολίας στη χώρα μας, όπως αυτά καταγράφονται από τους σταθμούς έγκαιρης ειδοποίησης του τηλεμετρικού δικτύου μέτρησης ακτινοβολίας. Συγκριτικά, η ΕΕΑΕ επισημαίνει ότι οι επίσης ραδιολογικά ασήμαντες συγκεντρώσεις καισίου-137, που είχαν εμφανιστεί στην ατμόσφαιρα της Ευρώπης και της Ελλάδας μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το Μάρτιο του 2011, είχαν ανιχνευτεί στη χώρα μας σε επίπεδα έως και άνω των 150 μBq/m3.


Διαβάστε επίσης

Αποκαλύψεις για το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσερνομπίλ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων